Andriaus elektrinių paspirtukų dirbtuvėse – pats darbymetis.

„Sezoniniai gedimai pagrinde yra ratai, žmonės pamiršta prisipūsti ratus, todėl juos tenka keisti. Dienos pakeitimų ratų rekordas buvo 44 vienetai per dieną“, – pasakoja el. paspirtukų meistras Andrius Kučinskas.

Andrius pastebi, kad kasmet tokių transporto priemonių daugėja labai sparčiai. Paspirtukus remontuojantis verslininkas neatmeta, kad tokį jų populiarumą galėjo lemti valstybės parama, kai žmonės atsikratę seno taršaus automobilio, gaudavo 1000 Eur el. paspirtukui arba dviračiui įsigyti.

„Jų daugėja kiekvienais metasi dvigubai. Jeigu pasižiūrėtume praeitus metus, galima skaičiuoti, kad el. transporto priemonės perkamos šimtais tūkstančių vien mūsų rinkoje“, – pastebi jis.

Tačiau valdžia galvoja, kad tokia parama nėra teisinga. Esą vietoj to, kad valstybė investuotų į ekologišką transportą išeina taip, jog remiamas žmonių laisvalaikis.

Elektrinis paspirtukas

Aplinkos ministras sako, kad dabar mainais už taršų automobilį bus siūloma penkerius metus nemokamai naudotis viešuoju transportu arba elektromobilius, el. paspirtukus ar dviračius nuomoti. Iki šiol veikusi programa esą buvo ydinga, nes žmonės iš to sugebėjo pasipinigauti.

„Jeigu valstybė investuoja į metalo laužo sunaikinimą, kad būtų garantuota valstybei, kad žmogus persėda į ekologišką transportą – elektromobilį arba viešąjį transportą. Kad būtų garantuotai – jeigu remiame, tai iš esmės remiame ką nors ekologiško, o ne pasipinigavimą kai kuriais atvejais“, – sako ministras Simonas Gentvilas.

Opozicija tokiu Aplinkos ministerijos manevru pasipiktino. Aplinkos apsaugos komiteto narys Linas Jonauskas aiškina, kad keli piktnaudžiavimo atvejai neturėtų žlugdyti gerą rezultatą duodančios priemonės.

„Pats programos tikslas – paskatinti atsisakyti taršaus automobilio, o kompensavimas dviračiui ar paspirtukui yra tik motyvacijos priemonė. Manau, nieko blogo nenutiktų ne atsisakant programos, o patobulinant taisykles“, – svarsto jis.

Aplinkos projektų valdymo agentūros duomenimis, per nepilnus metus gauta 12 tūkst. paraiškų. Iš viso paspirtukams ir dviračiams įsigyti išmokėta 11 mln. Eur.

„Populiariausi buvo el. paspirtukai ir paprasti dviračiai. Įsigyta daugiau nei 10 tūkst. jų. Iš viso utilizuota, Regitros duomenimis, apie 15 tūkst. taršių automobilių“, – vardija agentūros atstovė Austėja Jonaitytė.

Aplinkos ministerija žaliajai programai šiemet yra suplanavusi skirti 133 mln. Eur. Už šiuos pinigus savivaldybėms bus siūloma pirkti el. autobusus, statomos saulės jėgainės, žmonėms bus kompensuojami šilumos siurbliai.