Slidūs magistraliniai keliai buvo tiek į Kelmės pusę, tiek į Joniškį, tiek į Kuršėnus. Šiame kelyje apvirtus dujovežio priekabai į pagalbą kviesti ir ugniagesiai, susidarė automobilių spūstys. Kelių priežiūros tarnybos vadovas teigia, kad keliai buvo barstomi, bet susidarė ekstremalios oro sąlygos dėl stipraus vėjo ir sniego, tad pastangos negelbėja.

Kaip sakė antradienį po pietų telefonu kalbintas Kelių priežiūros ir statybos departamento direktorius Petras Džervus, dėl ekstremalių oro sąlygų kelininkų pastangos nuvalyti kelius buvo praktiškai neįmanomos.

„Šoninis vėjas ir pustymas pažeme sniego, temperatūros kritimas pažemėje, negana to, ateina stiprus snygis iš vakarų. Ten turime situaciją arti ekstremalios, susidaro sniego liežuviai. Darosi tiesiog sunkios vairavimo sąlygos – sniegas iš viršaus, pustymas. Jeigu konkrečiai kalbant apie vaizdo medžiagą, kuri mane pasiekė, tai Šiauliai-Kuršėnai kelias, ten keturių eismo juostų kelias, kaip suprantu.

Ryte buvo dirbama, paberta, bet šoninis vėjas nudžiovino drėgną kelią ir užšaldė vandenį. Jeigu ten pabertume druskos, užsiaugintume ledo sluoksnį ant to kelio. Dirba automobilis su smėlio-druskos mišiniu, truputėlį pašiurkštins paviršių, bet situacijos kardinaliai nepakeis, keliai labai slidūs, kol nenurims šis meteorologinis reiškinys, kažkokių eismo sąlygų pagerinimo negalėsime padaryti ir tai yra neįmanoma“, – sakė P. Džervus.

Dar diena prieš meteorologai skelbė, kad Lietuvos link artėja ciklonas, kuris atneša sniego bangą ir stiprų vėją. Skelbta, kad vakarų ir šiaurės Lietuvoje antradienį turėtų kilti pūgos. Pajūryje kris šlapdriba. Rytinėse dalyse sniegas purus. Vėjo gūsiai sieks 15-18 metrų per sekundę. Specialistai pataria vairuotojams esant tokioms sąlygoms vairuoti itin atsargiai.

„Vairuotojai turėtų būti labai pasiruošę, atsargūs. Ir filmuotoje medžiagoje, kelias atrodo juodas, kaip ir švarus, bet šoninis vėjas ir ledas užsidėjęs ant dangos. Važiuoti reikia labai atsargiai. Iš viso, karantinas, niekur važiuoti nereikėtų, jeigu nėra būtinybės (juokiasi, – aut. pastaba). Dirbame be sustojimo, beriame, bet kol vieną atkarpą nubarsto, kita atkarpa apledėja.

Smėlio-druskos mišinys yra su minimaliu druskos kiekiu. Jis gal pašiurkština kelią, kur smėlis užkimba, duoda sukibimą su padangomis, bet tai ne panacėja. Vis tiek reikia nepamiršti, labai žiemiškos sąlygos, atpratome nuo žiemų“, – pastabas vairuotojams išsakė P. Džervus.

Sunkios eismo sąlygos išliks ir naktį

Kaip rašo naujienų agentūra Elta, vakarėjant antradieniui, sudėtingos eismo sąlygos dėl tebesitęsiančio snygio ir stipraus vėjo, pustymo, išlieka vakarų ir šiaurės Lietuvoje. Čia valstybinės reikšmės kelių dangos padengtos puraus arba prispausto sniego sluoksniu, provėžotos, slidžios, vietomis sniego sluoksnis iki 10 cm, nes nuvalius kelio dangą ji vėl netrukus pasidengia sniegu.

Likusioje šalies dalyje pagrindinių kelių dangos daugiausia yra šlapios arba drėgnos. Mažesnio eismo intensyvumo rajoniniai keliai išlieka padengti prispausto, pažliugusio sniego sluoksniu. Slidžius ir apsnigtus kelių ruožus valo ir barsto AB „Kelių priežiūra".

VĮ Lietuvos automobilių kelių direkcija vairuotojų prašo atsižvelgti į tai, kad keliai padengti sniegu, o juos nuvalius, vėl padengiami sniegu, rinktis saugų, o ne maksimaliai leistiną, greitį ir nedaryti staigių manevrų.

Hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, oro temperatūra antradienio popietę - nuo 0 iki 2 laipsnių šalčio.

Ateinančią naktį snigs, pustys. Kai kur kils trumpa pūga. Vėjas pietryčių, pietų, 8-13 metrų per sekundę. Oro temperatūra svyruos nuo 1 iki 4 laipsnių šalčio.