Jungtinėje Karalystėje įstrigę lietuviai kartu su Latvijos ir Estijos piliečiais ė Rygos oro uostą turėjo būti parskraidinti gruodžio 28 dieną. Lietuviams buvo skirtos 48 vietos, o grįžti buvo galima tik dėl rimtų sveikatos problemų.

Laidoje „Piniginiai reikalai“ susisiekimo ministras Marius Skuodis teigė, kad visas šias vietas lietuviai užpildė. Susisiekimo ministerija rūpinsis grįžusių į Rygą parvykimu į Lietuvą, organizuojami keli autobusai.

Anot jo, skrydžiai turėtų būti atnaujinti sausio pirmą dieną, tačiau turės būti laikomasi griežtų reikalavimų.

„Dėl skrydžių ribojimų mes derinamės tarpusavyje tarp Baltijos šalių, nuolat palaikome ryšį dėl galimybės juos atnaujinti nuo sausio pirmos dienos, kaip buvo sutarta Baltijos valstybių, bet lygiai taip pat reikia pabrėžti, kad vis dėlto yra galimybė netiesiogiai grįžti į Lietuvą per kitas šalis, kurios jau atnaujino skrydžius.

Pagal visą informaciją, kurią turiu dabar. Tai yra tikrai tikėtina sausio pirma diena. Noriu pabrėžti, kad deriname su kaimyninėmis šalimis ir, kaip ką tik kolega Gabrielius Landsbergis, informavo, Latvija linksta atnaujinti sausio 1 dieną, estai turėtų galbūt šiandien savo poziciją išreikšti. Žinau iš savo pokalbio su Lenkijos susisiekimo ministru prieš Kalėdas, jie planuoja kol kas apribojimus taikyti iki sausio 6 dienos. Tačiau mes derinamės tarp trijų Baltijos valstybių, tikėtinas atnaujinimas, bet turėsime dar tarpusavyje susiderinti su sveikatos apsaugos reikalavimais. Jie būtų analogiški visose šalyse“, – nurodė M. Skuodis.

Pasak jo, lietuviams atvykstantiems iš JK nustatyti griežtesni reikalavimai.

„Turėjom ministrų pasitarimą ekstremalių situacijų komisijos posėdyje. Yra nustatyti griežtesni reikalavimai visiems lietuviams atvykstantiems iš Jungtinės Karalystės, tai yra arba pateikti neigiamą testo rezultatą, arba atvykus izoliuotis ir tuomet atlikti testą. Tai tie reikalavimai galioja. (...) Mes iš susisiekimo ministerijos pusės visad norėtume, kad tas judėjimas būtų kuo laisvesnis. Žinoma, paisant visų sveikatos apsaugos reikalavimų, dėl kurių yra lygiai taip pat tariamasi ES lygmeniu.

Bendra pozicija iš Vyriausybės nesikeičia, jeigu yra galimybė nejudėti jokiu būdu, to ir nereikėtų daryti, nes mes lygiai taip pat turime apribojimus šalies viduje. Čia jau kalbame dėl judėjimo tarp šalių. Bet puikiai suprantame, kad yra tam tikros išskirtinės aplinkybės. Jeigu yra būtinybė, tai čia svarbu laikytis visų sveikatos apsaugos reikalavimų“, – laidoje teigė M. Skuodis.

Pasiteiravus, kas užtikrins, kad tikrai lietuviai atvykę iš JK tuo labiau per kitas šalis izoliuosis, M. Skuodis pabrėžė, kad oro uoste pildomos formos, budi NVSC specialistai.

„Noriu tikėtis, kad šioje vietoje padaroma viskas, kas privaloma. Kalbant apie perspektyvą, ypač kitus metus, tai labai tikiuosi, kad testavimo pajėgumai bus padidinti, mes kalbėsime apie visiškai kito lygio valstybės testavimo rezultatus ir tada jau bet kuris pilietis atvykęs į oro uostą galės pasidaryti testą. Lygiai taip pat dėl to su oro uostais kalbame, kad tokia galimybė atsirastų. O priklausomai nuo to jau bus ir papildomi sprendimai iš Vyriausybės“, – paminėjo M. Skuodis.

Laidoje susisiekimo ministras taip pat pripažino, kad apmaudu, jog nebuvo išvengta pavasarį padarytų klaidų ir vilkikų vairuotojai turėjo būti įstrigę JK ir Prancūzijos pasienyje.

„Mes kalbame apie prekių, krovinių judėjimą. Tai yra viena iš esminių Europos Sąjungos laisvių. Po pirmojo karantino visi ES šalyse kalbėjo, kad neturime kartoti tų klaidų, kurios buvo padarytos pavasarį. Pats atsimenu skirtingose ES tarybose tarp ministrų nuolat kėliau klausimą, visi ministrai lygiai taip pat mušėsi į krūtinę ir kartojo, negalima kartoti tų klaidų, kurios buvo pavasarį. Jie apgailestavo, kad lygiai tos pačios klaidos padarytos dėl įvedamo apribojimo.

Kalbame pirmiausia su kaimyninėmis šalimis, mūsų atstovai Briuselyje nuolat kelia tuos klausimus. Krovinių judėjimas, nepaisant visų aplinkybių, turi būti užtikrinamas. Tai nuo būtiniausių maisto produktų iki galiausiai vakcinos keliavimo. Džiaugiuosi, kad bent kalbantis su kaimyninėmis šalimis, Lenkijos susisiekimo ministru, Latvijos, kitais ministrais, kad visi laikosi tos pozicijos. Deja, dar tų apribojimų atsiranda. Ypač kas tikrai apmaudu, kad jie įvedami vienašališkai, nepasiderinus, nepasikonsultavus su kitomis valstybėmis. Turim tada situaciją tokią, kokią turim, kai vienu metu Prancūzijos – JK pasienyje skaičiuojant vilkikus važiuojančius į abi puses turėjome apie tūkstantį lietuviškų vilkikų“, – teigė M. Skuodis.

Delfi primena, kad Vyriausybės sprendimas drausti keleiviniais lėktuvais atvykti iš JK dėl šioje šalyje plintančios koronaviruso atmainos įsigaliojo gruodžio 23 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)