Lietuviai žiemoja šiltuose kraštuose

Nacionalinės turizmo verslo asociacijos prezidentė ir kelionių agentūros „Estravel“ vadovė Žydrė Gavelienė pažymi, kad nors šiemet dėl pandemijos yra mažiau šalių, kur šiuo metu galima nuvykti, tačiau keliautojų susidomėjimas kelionėmis nedingo.

„Jei lyginsime su praėjusių metų duomenimis, keliautojų yra tikrai mažiau, tačiau yra tokių keliautojų, kurie, pranešus pirmuosius pakeitimus dėl karantino, įvertinę visas aplinkybes, kad gali dirbti nuotoliniu būdu ir kad yra sveikesnių šalių, kur jie gali fiziškai judėti ir emociškai palankiau būti, domisi, kur praleisti žiemą.

Teko atsisakyti visų kalėdinių mugių į didžiuosius miestus, kai žmonės buvo įpratę keliauti pajusti kalėdinę nuotaiką ar pirkti dovanų. Tokių kelionių yra mažiau, bet keliaujančių, kurie yra įpratę keliauti ir suvokia, kas yra saugus keliavimas, yra“, – sako ji.

Anot jos, lietuviai šiai žiemai renkasi šiltesnes šalis: Kiprą, Kanarus, Portugalijos salą Madeirą ir tolimesnės kryptis – Jamaiką, Maldyvus.

„Krypčių yra, tik svarbu pasižiūrėti visus sienų ribojimus, šeimos ar keliaujančių poreikius ir derinti pagal tai, ar jie dirbs, ar tik atostogaus. (...) Šiemet neturime masinių kelionių į Egiptą, nes tai šalis, į kurią Užsienio reikalų ministerija nerekomenduoja vykti, todėl šia kryptimi skrydžiai nevykdomi“, – pažymi Ž. Gavelienė.

Simonas Bartkus

Lietuvos oro uostų aviacinių paslaugų skyriaus vadovas Aurimas Stikliūnas pažymi, kad skrydžių bendrovei „Turkish Airlines“ nuo spalio pabaigos pradėjus vykdyti veiklą Lietuvos oro uostuose, paklausa į tolimąsias šalis žymiai išaugo.

„Matome, pačios šalys: Jungtiniai Arabų Emyratai, Tailandas, Maldyvai, ieško sprendimų, kaip galėtų pritraukti kuo daugiau turistų, tarp jų tikrai yra lietuvių. Iš oro bendrovės veiksmų matome, kad sausį planuojama padidinti skrydžių apimtis iš Vilniaus į Stambulą, kad galėtų pervežti daugiau keleivių ir patenkinti jų paklausą. Keleiviai atsižvelgia į situaciją šalyse, kuriose viruso plitimas yra daug geriau suvaldytas, nei šiuo metu yra Europoje, todėl tos šalys laikomos saugesnėmis“, – dėsto A. Stikliūnas.

Kyla rizikų, ar lietuvius įsileis kitos šalys

Aviacijos ekspertas Simonas Bartkus priduria, kad paprastai žiemos laikotarpiu lietuviai mėgo keliauti į Pietryčių Azijos šalis, tokias kaip Tailandas ar Indonezijos Balio salą. Jis atkreipia dėmesį, kad šiuo metu šis regionas yra ganėtinai griežtai užsidaręs nuo turistų. Todėl šiuo metu daugiau lietuvių skrenda į kitą pusę – Karibų jūros aplinkines šalis: Meksiką, Barbadosas ir kt., jos šiuo metu yra atviresnės turistams.

„Aviakompanijos buvo optimistiškai nusiteikusios kalėdiniam laikotarpiui, nepaisant to, kad jos skrydžių jau apkarpė. Skrydžių yra labai ribotas skaičius, tačiau geografija kalėdiniu laikotarpiu bus plati. (...) Keleiviai turėtų žiūrėti, kokios taisyklės taikomos kitose šalyse.

Papildomų rizikų sukelia tai, kad Lietuva, kaip šalis, yra statistikų (sergamumo – Delfi) viršūnėje. Tai kelia rizikų, kad kuri nors valstybė gali imtis vienų ar kitų ribojimų žmonių atvykimui iš Lietuvos“, – pabrėžia S. Bartkus.

Žydrė Gavelienė

Nauja realybė: kaip atrodo kelionės šiuo metu

Paklausus, ar šiuo metu pakankamai saugu keliauti į užsienį, pašnekovė tikina, kad keliauti niekada nebuvo saugiau nei dabar, tik reikia pasirinkti saugias šalis. Skrendant į visas šalis, reikia turėti neigiamą COVID-19 testą, tai – nauja keliavimo realybė, kuri kitais metais bus itin aktuali. Pati pašnekovė šiuo metu dirba iš Portugalijos salos Madeiros, tad pasidalijo įspūdžiais, kaip atrodo keliavimas per pandemiją.

„Įvertinus, kokius reikalavimus taiko oro uostai ir aviakompanijos, galiu užtikrinti, kad keliauti niekada nebuvo saugiau, nei yra dabar. Tiek Vilniaus, tiek Frankfurto ir Madeiros oro uostuose taikomi patys griežčiausi reikalavimai: jokio buvimo be kaukės, nuolat tikrina, ar tinkamai dėvi kaukę, skamba garso pranešimai, minimaliai yra sąlyčio taškų, pavyzdžiui, kavinių, kur būtų galima platinti virusą prisilietimo būdu prie paviršių. Aviakompanijos skrydžių metu aiškiai informuoja, kad yra reikalavimas, neteko matyti nė vieno, kuris skristų be kaukės ar bandytų pažeisti šį reikalavimą“, – pasakoja Ž. Gavelienė.

„Nė viena Europos šalis neįsileis be neigiamo COVID-19 testo. Tai – nauja realybė, kol bus pažymos, kad prasirgote koronavirusu, kol atsiras vakcina ir turėsite skiepą. Nėra nesaugu keliauti, jei turite pažymą, kad persirgote, ir laikotės visų nurodymų“, – priduria ji.

Kitzbuehel slidinėjimo kurortas Austrijoje

Be kita ko, S. Bartkus atkreipia dėmesį, kad planuojant vykti į Europos šalis reikia įsivertinti, kad panašios karantino priemonės, kurios priimtos Lietuvoje nuo trečiadienio, t. y. žmonių judėjimo ribojimai, apribotas pramogų ir kavinių darbas. Keliautojams jis pataria išnagrinėti kiekvienos šalie situaciją.

„Jei kažkur ir galima nuskristi, bet klausimas, ką ten bus galima veikti ir kaip leisti laiką“, – pažymi S. Bartkus.

Ž. Gavelienė iš dalies sutinka, kad šiuo metu dalyje Europos taikomi griežti ribojimai, mat į pandeminius reikalavimus reaguoja kiekviena šalis. Tačiau ji pažymi, kad pačių keliautojų poreikiai ir norai dėl pandemijos yra pasikeitę.

„Šiemet nereikėtų svajoti apie tai, kad garsiai švęsime restoranuose be apribojimų. Keliauja tie žmonės, kurie yra pasiilgę saulės, buvimo gryname ore, fizinės veiklos, – tai yra didžiausias privalumas, dėl kurio šiandien žmonės keliauja į užsienį“, – sako Nacionalinės turizmo verslo asociacijos prezidentė.

Nežinia, kaip sugriežtintas karantinas paveiks keliones

Anot jos, daugiau klausimų šiuo metu kyla, ar griežtesni ribojimai nuo šios savaitės kaip nors riboja keliones: „Laukiame iš Vyriausybės išaiškinimo. Tikime, kad į šalis, kurios pandeminė situacija yra žymiai geresnė nei Lietuvoje, nebus apribojimų vykti.“

S. Bartkus pažymi, kad nors nėra ribojimų skrydžių vykdymui, sunku prognozuoti, kaip žmonių elgesys ir noras keliauti gali pasikeisti po naujų ribojimų įvedimo.

„Pasirodę nauji ribojimai nežinia, kaip paveiks keliavimą. Nors techniškai kokių nors pokyčių keliavime nėra, bet judėjimo suvaržymas tarp savivaldybių gali atbaidyti nuo galimų keliautojų“, – sako jis.

Salos ir paplūdimio vaizdai

Slidinėjimo kurortai užsidarę, turistus priims nuo vasario

Šventiniu laikotarpiu lietuviai aktyviai rinkdavosi ir slidinėjimo keliones. Paprastai tokiu metu būdavo populiarūs Italijos, Prancūzijos slidinėjimo kurortai, tačiau šiemet situacija – kitokia. Dalis slidinėjimo regionų šiemet turistų nepriima, todėl organizatoriai laukia kitų metų patikslinimų dėl reikalavimų.

Be kita ko, Ž. Gavelienė primena, kad tuomet norint vykti reikės neigiamo COVID-19 testo. Kelionių ekspertė visiems keliautojams rekomenduoja palaukti vasario pradžios, tada esą bus naujesni reikalavimai, taikomi slidinėjimo kurortuose.

Be kita ko, pašnekovė pažymi, kad kelionės šiais ir kitais metais nepigs, nes saugumo ir higienos reikalavimai turi savo kainą.

„Natūralu, kad kelionių kainoms didžiausią įtaką turi konkurencija. Šiandien matome, kad konkurencija kelionių srityje – minimali. Be to, verslas turizmo srityje turėjo įdiegti papildomų reikalavimų, todėl tikrai kelionės negali būti pigesnės. Kitas dalykas – reikalavimas, kad kiekvienas keliautojas turėtų neigiamą COVID-19 testą, kuris yra 80-100 Eur papildomos išlaidos“, – komentuoja „Estravel“ vadovė.

Ž. Gavelienė keliautojams pataria pasirūpinti skrydžių bilietų draudimu ir lanksčiomis apgyvendinimo įstaigos sąlygomis: „Patariame įsigyti bilietą, kuris leistų atšaukti kelionę, jeigu jų COVID-19 testas būtų teigiamas.“

Aurimas Stikliūnas

Lietuviai į šiltus kraštus traukia dirbti

Ji taip pat pastebi tendenciją, kad dalis gyventojų į šiltesnius kraštus traukia ilgesniam – kelių mėnesių laikotarpiui. Šiemet pandemijos sąlygomis galima paprasčiau derinti darbą ir atostogas.

„Nemaža dalis žmonių, kurie buvo pratę darbostogauti jau praeitais metais, šiemet daro tą patį – išvyksta ilgesniam laikotarpiui, nes šiemet žymiai palankesnės sąlygos. Šeima su vaikais turi galimybių nuotoliniu būdu dirbti ir mokytis. Kas yra sveiki, gali suorganizuoti darbą nuotoliniu būdu. Rekomenduojame vykti į sveikesnes šalis, pasirūpinti savo fizine ir emocine sveikata ir kartu neatitrūkti nuo savo darbinių tikslų“, – komentuoja Ž. Gavelienė.

„Galima išvykti dabar ir grįžti vasario mėnesį. Tai – labai efektyvu kainai, nes jeigu lanksčios datos, bilietų kainas galima paderinti, kad jos būtų palankesnės“, – priduria ji.

Lietuviai jau planuoja keliones kitų metų žiemai

Kelionių ekspertė pastebi, kad lietuviai jau planuoja ir kitų metų gruodžio mėn. keliones ir tikisi susigrąžinti keliavimo džiaugsmą per Naujus metus, nes jis būdavo itin populiarus.

„Kiti žmonės išvažiuoja dabar žiemoti į šiltesnes šalis, laukia slidinėjimo regionų reguliavimo, žmonės teiraujasi ir dėl pavasario ir vasaros kelionių. Gal kiek mažiau perka, nes nori žinoti situaciją, kaip mažiausiai finansiškai nukentėti“, – sako ji.

Pašnekovė atkreipia keliautojų dėmesį, kad pandemija tęsis ir 2021 m., todėl COVID-19 testas ir vakcina lydės ir kitais metais ir prie naujos keliavimo realybės reikės prisitaikyti.

URM ragina atsisakyti nebūtinų kelionių į užsienį

Penktadienį išplatintame pranešime Užsienio reikalų ministerija (URM) visus ragina susilaikyti nuo nebūtinų kelionių tiek į užsienio valstybes, tiek į Lietuvą.

URM, atsižvelgdama į valstybių taikomus judėjimo ir sienų kirtimo suvaržymus, užsienio valstybėse taikomas ribojamąsias priemones bei Lietuvos teritorijoje paskelbtą nacionalinį karantiną, rekomenduoja įvertinti būtinybę vykti į užsienio valstybes.

Ministerija atkreipia dėmesį, kad dauguma šalių šventiniu laikotarpiu imasi griežtesnių ribojimų ne tik atvykstantiems, tačiau ir šalies viduje. Ribojami susitikimai, prekiaujama tik maisto ir būtinos reikmės prekėmis, maitinimo įstaigos tiekia maistą tik išsinešti, apribotas arba išvis draudžiamas judėjimas be būtinos priežasties.

Daugiau informacijos apie ribojimus užsienio valstybėse galite rasti keliauk.urm.lt arba programėlėje „Keliauk Saugiai”.

Šiuo metu esantiems užsienio valstybėse rekomenduojama imtis būtinų atsargumo priemonių, atidžiai sekti vietos institucijų skelbiamas rekomendacijas bei nurodymus ir jų laikytis.

Nors atvykimas į Lietuvą nėra draudžiamas, tačiau nuo gruodžio 16 d. ribojamas judėjimas tarp savivaldybių šalies viduje.

Taip pat svarbu atsižvelgti į atvykimo į Lietuvą savaitę galiojantį paveiktų šalių sąrašą, kuris kiekvieną pirmadienį yra skelbiamas Sveikatos apsaugos ministerijos interneto svetainėje. Valstybės, iš kurių grįžus būtina izoliacija – interaktyviame žemėlapyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (168)