„Manau, tikrai prie to klausimo grįšim, nes prie to eina visa Europos Sąjunga ir turbūt mes tų tendencijų neišvengsime“, – laidoje „Delfi diena“ sakė G. Skaistė.

Anot jos, artimiausiu metu jokių pakeitimų daryti neplanuojama, tačiau kitais metais šio mokesčio dizainas gali būti peržiūrėtas.

G. Skaistės manymu, šiuo metu galiojantis mokestis per mažai atsižvelgia į tai, kiek žmogus teršia.

„Jis su tarša turi mažai ką bendro, yra ydingos struktūros ir neskatina rinktis kitokio automobilio“, – kalbėjo ji.

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas sutinka, kad mokestis turi būti keičiamas.

„Tarša turi kainuoti ir mes neturime kitų būdų – automobilių mokestis turi būti pakeistas, kad jis veiktų už taršą, o ne už savininko pasikeitimą“, – teigė jis.

Politikas mano, kad mokestis galėtų būti panašus kaip mokamas už privačią žemę.

„Aš įsivaizduoju, kad jis turėtų būti daugiau mažiau abonentinis, arba taip, kaip tie, kurie turime privačios žemės sklypelį, mokame už privačią žemę, kai Mokesčių inspekcija metų bėgyje atsiunčia deklaraciją. Lygiai taip pat Mokesčių inspekcija galėtų administruoti automobilių mokestį, ir paėmusi iš automobilių registro duomenis, galėtų tą standartą suskaičiuoti“, – svarstė S. Gentvilas.

Jis pabrėžė, kad reikia galvoti apie subalansuotą mokestį, kad jis nepažeistų žmogaus galimybių nuvažiuoti į darbą, sveikatos apsaugos įstaigas.

„Pats principas yra, kad už taršą turi mokėti visi. Bet yra visuomenės grupės, kurios <…> yra toli nuo darbo vietų, mažesnių pajamų ir pan.“ – sakė aplinkos ministras.

Anot jo, reikėtų galvoti apie pigesnio transporto alternatyvas, didinti alternatyvų pasiekiamumą.

„Jeigu miestuose ši galimybė yra prieinama, tai regionuose ne visur“, – laidoje „Delfi diena“ teigė politikas.

Simonas Gentvilas

Finansų ministrės G. Skaistės teigimu, ateityje gali būti peržiūrėta ir daugiau mokesčių.

„Esame suplanavę kitų metų pradžioje sukurti darbo grupę prie Finansų ministerijos su ekspertais, Prezidentūros atstovais ir diskutuoti apie galimus pokyčius mokesčių sistemoje, kad ji būtų teisingesnė“, – kalbėjo ji.

Šiuo metu, pasak G. Skaistės, jau kalbama apie tris galimus pakeitimus.

„Esame diskutavę ir su Prezidentūra ir su ekspertais, kai yra verslo rūšių įvairovė ir apmokestinimas priklauso ne nuo to, ką tu darai ir kiek pajamų uždirbi, bet nuo to, kokią verslo formą esi pasirinkęs. Vadinamasis „gyvulių ūkis“. Visgi prie to klausimo tikrai reikėtų grįžti.

Taip pat buvom nusistatę, kad diskutuosim apie galimybę, jog gyventojų pajamų mokestis (GPM) būtų mokamas ne nuo asmens, o nuo namų ūkio, kad būtų galima naudoti tą mokestį kaip socialinės politikos įrankį.

Ir trečias dalykas, apie kurį kabame, tai mokestinių lengvatų peržiūra – dauguma jų turėtų turėti galiojimo laikotarpį, nebūti begalinės, nes lengvatos iškreipia visą mokesčių sistemą“, – laidoje „Delfi diena“ vardijo finansų ministrė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1102)