„Tikrai tikėjomės, kad rugsėjo mėnuo pagaliau leis pasiekti tokių rodiklių, kai galėsime orientuotis į praėjusių metų krovą. Iki to labai nedaug trūko, kadangi rugsėjis iš tikrųjų buvo geras mėnuo – krova Klaipėdos uoste augo 19,5 proc. lyginant su 2019 metais. Buvo perkrauta 4,3 mln. t įvairių krovinių. Šis skaičius būtų buvęs dar geresnis, jei ne skysti kroviniai, kurie, lyginant su praėjusių metų rugsėjo mėnesiu, mažėjo 34 procenta.“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį kalbėjo A. Latakas.

Anot uosto generalinio direktoriaus, per tris šių metų ketvirčius, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, buvo pakrauta 1,1 proc. mažiau krovinių, o iš viso uoste per 9 mėnesius šiemet buvo krauta 34,5 mln. t.

A. Latakas teigė, kad mažesnę krovą sąlygojo šiais metais 15,5 proc. sumažėjusi skystų krovinių krova.

„Atsilikimą sąlygojo per visus metus mažiau (15,5 proc.) krauti skysti kroviniai. Per 9 mėnesius jų iš viso pakrauta 6,6 mln. t. Biriųjų krovinių krauta daugiau, beveik 17 mln. t, o generalinių krovinių krovime taip pat yra šioks toks atsilikimas“, – kalbėjo jis.

Uosto direktorius taip pat pabrėžė, kad spalį tikimasi pasiekti praėjusių metų krovos rezultatus, ir kad šiandienos krovos rezultatai rodo, jog tai yra realu.

Kalbėdamas apie krovinius iš Baltarusijos, A. Latakas tikino, kad kol kas jokių pokyčių krovinių sraute iš šios šalies nejaučiama.

„Nejaučiame jokio pokyčio krovinių iš Baltarusijos sraute. Kol kas jie pas mus važiuoja kaip važiavę (...). Aišku, mes suprantame, kad Baltarusija kalbasi su Rusija. Viename iš pastarųjų forumų buvo kalbėta, kad Kaliningrado regionas yra pasiruošęs priimti (Baltarusijos – ELTA) krovinius, kurie keliauja per Lietuvą, per Klaipėdos uostą, kad jie turi tuos pajėgumus. Bet tai labiau (kalbos – ELTA) politiniu lygmeniu (...).

Taip, Baltarusija šiandien turbūt turi apie 8 mln. t rezervą terminaluose, kur galėtų priiminėti naftos produktus, tačiau kaina ir ekonomika šiuo atveju nesiderina. O kalbant apie birias trąšas, norint jas perkrauti infrastruktūros tuose uostuose nepakanka“, – tikino A. Latakas.

ELTA primena, kad uosto pajamos pirmąjį pusmetį, palyginti su praėjusių metų pirmuoju pusmečiu, buvo kritusios 1,5 proc. Per pusmetį uosto direkcija gavo 31,1 mln. eurų pajamų.

Tuo tarpu per pirmus šių metų 8 mėnesius Klaipėdos uoste krauta 30,2 mln. tonų, tai – 3,5 proc., arba 1,1 mln. tonų mažiau nei pernai per tą patį laikotarpį. Apskaičiuota, kad per 8 šių metų mėnesius krova rytinėje Baltijos jūros pakrantėje vidutiniškai mažėjo beveik 10 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)