Palyginti su 2019 m., dviejų asmenų šeimai įperkamo automobilio vertė padidėjo 1,9 tūkst. eurų. Vieno asmens lizingu įperkamo automobilio vertė Lietuvoje šiemet pasiekė 13,1 tūkst. eurų, šeimos įperkamo automobilio – 26,2 tūkst. eurų.

SEB banko ekspertai atkreipia dėmesį ir į kitą tendenciją – nuosekliai augantį gyventojų susidomėjimą aplinkai draugiškesnėmis transporto priemonėmis. Banko iniciatyva atlikto gyventojų nuomonės tyrimo duomenimis, tarp kriterijų, į kuriuos atsižvelgiama renkantis automobilį, ekologiškumo svarba per pastaruosius dvejus metus išaugo labiausiai.

Augo pajamos ir galimybė įpirkti

„Pandemijos smūgis šalies ūkiui ir gyventojų finansams buvo gerokai švelnesnis nei būgštavome metų pradžioje. Daugelio Lietuvos ekonomikos sektorių būklė trečią metų ketvirtį gerėjo, padėtis darbo rinkoje ir žmonių pajamos stabilizavosi. Vidutinis darbo užmokestis šalyje buvo daugiau nei 8 proc. didesnis negu prieš metus, todėl ir įperkamo lizingu automobilio vertė per metus taip pat išaugo. Vidutinė lietuvių įperkamo lizingu automobilio dar pernai pralenkė latvių įperkamo automobilio vertę, šiemet šis atotrūkis didėjo toliau. Nors Lietuvoje įperkamumo rodiklis vis dar atsilieka nuo Estijos ir yra maždaug ketvirtadaliu mažesnis, palyginti su praėjusiais metais šis skirtumas taip pat kiek sumažėjo“, – komentuoja SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas.

Nuo 2016 metų ir vieno asmens, ir dviejų asmenų šeimos įperkamo automobilio kaina Lietuvoje paaugo 44 procentais.

Kaina – svarbiausia, bet auga ir ekologiškumo svarba

„Nepakito nuo 2016 m. stebima tendencija – lizingu Lietuvos gyventojai labiau linkę įsigyti naujus nei naudotus automobilius. Pirmąjį šių metų pusmetį 6 iš 10 lizingu perkamų automobilių buvo nauji. Vis dėlto, pastebime, kad Lietuvos gyventojai tebėra linkę rinktis pigesnius automobilius nei galėtų įpirkti pasitelkdami tokias priemones kaip lizingo paslaugos“, – pažymi SEB banko Lizingo departamento vadovas Saulius Mickus.

SEB banko iniciatyva atlikto tyrimo duomenimis, dauguma (61 proc.) automobilį įsigyti ketinančių Lietuvos gyventojų pirkiniui ketina skirti iki 10 tūkst. eurų. Net 73 proc. iš šių respondentų planuoja pirkti senesnę nei 3 metų transporto priemonę.

Keisti automobilį gyventojus pirmiausia skatina turimos transporto priemonės amžius (42 proc.), ekonomiškumas (28 proc.) ir dažni gedimai (28 proc.).

Svarbiausiu kriterijumi renkantis automobilį lieka kaina – 77 proc. gyventojų jį nurodo kaip labai svarbų, – taip pat mažos eksploatacijos sąnaudos (69 proc.) ir kuro sąnaudos (67 proc.). Tačiau palyginti su 2018 m. gerokai išaugo ekologiškumo svarba: 40 proc. respondentų automobilio draugiškumą aplinkai laiko labai svarbiu kriterijumi, ir tokių gyventojų padaugėjo 10 procentinių punktų.

„Ekologiškesnių automobilių paklausa Lietuvoje auga. Tai lemia Europos Sąjungos ir Lietuvos taikomos priemonės, tokios kaip automobilių taršos mokestis, didėjanti elektra varomų ir hibridinių automobilių pasiūla, taip pat – augantis visuomenės sąmoningumas. Jei išvengsime didesnių ekonominių sukrėtimų, labai tikėtina, kad naujų, mažiau aplinką teršiančių automobilių pardavimas šalyje didės ir toliau“, – teigia SEB banko Lizingo departamento vadovas.

Jis atkreipia dėmesį, kad turėdami galimybę, 43 proc. Lietuvos gyventojų rinktųsi automobilius su hibridiniu varikliu. Trečdalis (33 proc.) teiktų pirmenybę automobiliui benzininiu varikliu, o iš trečios patraukliausiųjų sąrašo vietos dyzelinius automobilius šiemet išstūmė elektromobiliai (26 proc.). Pastarųjų plitimą kol kas labiausiai stabdo taip pat ekonominiai motyvai – du trečdaliai apklaustųjų teigia nesvarstantys įsigyti elektromobilio dėl didelės jo kainos. Vis dėlto, beveik tiek pat (61 proc.) respondentų sutinka ar greičiau sutinka, kad finansinis skatinimas ir papildomos naudos tokį jų sprendimą galėtų pakeisti.

Nagrinėdami geriausiai Lietuvoje parduodamų naujų ir naudotų automobilių duomenis ir atsižvelgę į automobilių įperkamumo indeksą, SEB analitikai sudarė populiariausių lizingu įperkamų automobilių sąrašą:

Vieno asmens įperkami automobiliai:

Škoda Octavia“ (2018 m.)
Toyota C-HR“ (2017 m.)
Toyota Corolla“ (2018 m.)
Toyota RAV4“ (2015 m.)
„VW Golf“ (2018 m.)

Šeimos įperkami automobiliai (nauji ir senesni modeliai):

„Škoda Octavia“
„Toyota C-HR“
„Toyota Corolla“
„Toyota RAV4“
„VW Golf“

SEB banko analitikų apskaičiuotas automobilių įperkamumo indeksas rodo, kokios vertės automobilį galėtų įsigyti vidutinį darbo užmokestį gaunantis vienas asmuo arba šeima, jei ne mažiau kaip 15 proc. perkamo automobilio kainos yra padengiama turimomis lėšomis, o lizingo sutartis yra sudaroma penkeriems metams ir lizingo įmokų bei pajamų santykis neviršija 25 procentų. Atliekant skaičiavimus taikyta atsargi 5 proc. palūkanų norma.

SEB banko užsakymu 2020 m. rugsėjį. „Norstat“ atliko Lietuvos gyventojų (nuo 18 iki 64 metų) apklausą. Iš viso apklaustas 1000 gyventojų, iš kurių 630 nurodė, kad jie arba jų šeimos nariai planuoja pirkti automobilį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)