LINAVA prezidentas Romas Austinskas „Delfi“ tvirtino pastebėjęs pokyčius.

„Mes pastebėjome, kad dabar vilkikai yra tikrinami nuodugniau, daugiau automobilių važiuoja pro rentgeną. Vyksta nuodugnesni patikrinimai, yra sugaištama daugiau laiko.

Galiu pasakyti trijų dienų senumo pavyzdį. Šiaip Medininkų postas per parą į vieną pusę praleidžia iki 500 automobilių, o šis skaičius buvo nukritęs iki 360 automobilių.

Iš tiesų, dirbančiųjų skaičius ten nepadidinamas, o rentgenas užtrunka. Turbūt tas automobilis pradžiai atvažiuoja į muitinę, po to jiems sako, kad pasitikrins rentgeną, tai tada tas vairuotojas turi apsisukti, o muitinės infrastruktūra nėra tokia didelė, kad būtų žiedinė sankryža, tai ten reikia surasti apsisukti, rentgeną padaro, tada vėl eilė ir taip laikas tęsiasi, o tai vežėjams kelia šiokį tokį erzelį“, – kalbėjo jis.

Paklaustas, ar buvo paaiškinta, kodėl patikros prie sienos sustiprėjo, asociacijos prezidentas teigė nežinantis.

„Gal jie bijo iš Lietuvos pusės kokio įvežimo, bet manau, kad viskas čia daroma sąmoningai. Manau, kad čia taikomas toks spaudimas, nes kol kas nelabai randu atsakymo.

Mano žiniomis dabar eilių prie sienų nėra, jos teisingos ir nereikia stovėti dvi paras“, – komentavo jis.

Tiesa, kiek vėliau R. Austinskas taip pat pridūrė susisiekęs su kolegomis Lenkijoje, kurie patvirtino, kad iš ten kertant Baltarusijos sieną situacija yra panaši, kaip ir Lietuvoje.

„Yra rentgenai, išaugusios eilės“, – teigė jis.

Tarptautinio transporto ir logistikos aljanso generalinis sekretorius Povilas Drižas taip pat patvirtino apie sustiprintus tikrinimus.

„Mes turėjome kontaktą su Lietuvos ambasada Baltarusijoje ir gavome patvirtinimą, kad yra dirbama įprastu režimu, kad yra sustiprinta transporto priemonių patikra nepriklausomai nuo registracijos ar krovinio ir buvo pakartota, kad nėra išskiriami nė vienos šalies vežėjai.

Mūsų įmonės dabar jaučią tą sustiprintą tikrinimą, bet kad kažkaip būtų stabdoma, neturime jokios informacijos. Tiesiog tas tikrinimas yra ne toks, koks yra normalus“, – sakė jis.

„Delfi“ primena, kad dar ketvirtadienį ryte pasirodė informacija, kad Baltarusija yra pasirengusi perorientuoti savo krovinių srautą iš Baltijos šalių uostų į Sankt Peterburgą, jei Rusija pasiūlys panašias sąlygas, trečiadienį pareiškė Aliaksandras Lukašenka.

„Taip pat labai rimtai kalbėjome apie krovinių srauto perorientavimą iš Baltijos šalių į Peterburgą. Aš jam tiesiai pasakiau: jei pasiūlysite tokias sąlygas, kokias turime Baltijos šalyse, mums tas pats“, – kalbėjo A. Lukašenka apie anksčiau šią savaitę Juodosios jūros kurorte Sočyje įvykusias savo derybas su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. „Žinodamas, kad aš dar neišskridau iš Sočio, jis liepė viską paskaičiuoti ir surengti dėl to derybas“, – teigė jis.

BNS rašė, kad su opozicijos spaudimu po ginčijamų prezidento rinkimų susidūręs autoritarinis Baltarusijos prezidentas A. Lukašenka praėjusio mėnesio pabaigoje pagrasino nukreipti baltarusiškų krovinių tranzitą nuo Baltijos šalių, paskelbusių sankcijų Minskui, į Rusijos uostus. Didžiausia jų dalis apdorojama Klaipėdos uoste.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (170)