Teršalų kiekis automobilių išmetamosiose dujose bus matuojamas Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių regionuose, vairuotojai bus informuojami apie alternatyvias aplinkai nekenksmingas transporto priemones, pranešė Aplinkos apsaugos departamentas.

„Vienas pagrindinių aplinkos oro teršėjų yra transportas – jo neigiamas poveikis oro kokybei yra nuolatinis. Rugsėjo 16–22 dienomis per 3000 miestų jungsis į Judumo savaitės iniciatyvą. Aplinkosaugininkai ne tik skatins gyventojus kuo daugiau važinėti dviračiais, riedučiais ar vaikščioti pėsčiomis, bet ir rinktis tvarias transporto priemones, mažiau teršiančias aplinką ir, svarbiausia, orą“, – sakė departamento vadovė Olga Vėbrienė.

Per akciją bus stabdomi automobiliai ir atliekami kontroliniai anglies monoksido kiekio išmetamosiose dujose matavimai transporto priemonėse su benzininiais varikliais bei išmetamųjų dujų dūmingumo matavimai transporto priemonėse su dyzeliniais varikliais.

Aplinkos apsaugos agentūros duomenimis, didžiausios kietųjų dalelių, anglies monoksido ir azoto dioksido koncentracijos miestų aplinkos ore fiksuojamos prie intensyvaus eismo gatvių. 2018 metų nacionalinės oro teršalų apskaitos duomenimis, Lietuvoje transporto sektorius išmeta 71 proc. viso per metus išskiriamo azoto oksidų, 24 proc. anglies monoksido ir beveik 24 proc. kietųjų dalelių KD2,5 kiekio. Didžiąją dalį šių teršalų išmeta būtent kelių transportas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)