„Kroviniai iš Baltijos šalių nebus įleidžiami per Baltarusijos sieną, registruokitės eksportui per kitas šalis“, - tokius įspėjimus pastarąsias kelias dienas gavo tarptautinėje transporto rinkoje veikiančios Baltarusijos įmonės.

Tačiau oficialiai ši informacija nėra patvirtinta, o sunkvežimiai iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos toliau kerta siena be jokių papildomų apribojimų.

Gandai apie galimą krovinių sustabdymą iš Baltijos šalių pasirodė po to, kai Aliaksandras Lukašenka pažadėjo Lietuvai ir kitoms Baltijos šalims parodyti „kokios yra sankcijos“. Ši Lukašenkos reakcija pasirodė reaguojant į Baltijos šalių sankcijų taikymą 30-iai aukštų Baltarusijos pareigūnų.

Baltarusijoje jau kelias dienas vežėjai gauna žinutes, kad nuo rugsėjo 10 d. sunkvežimiai
su lietuviškais numeriais, taip pat tie, kurie buvo pakrauti Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, į Baltarusiją nebus įleisti.

Šią informaciją tariamai platina „Beltamozhservice RUE“. Naujausiu atveju pats laiškas siunčiamas neoficialiai, nenurodant jį platinusių asmenų vardų, pavardžių, pareigų ir kontaktų.

Ankstesni gandai nepasitvirtino

„Delfi“ redakciją trečiadienį pasiekė informacija, kad nuo ketvirtadienio Baltarusija gali nebeįsileisti lietuviškų vilkikų ir uždrausti jų tranzitą. Nors kol kas oficialiai tokios informacijos niekas nepatvirtino, vežėjų atstovai tikina tokių gandų girdėję ir jau įspėję savo vairuotojus. Girdėjęs kalbas patvirtino ir Komercijos atašė Lietuvos Respublikos ambasadoje Baltarusijoje Julijus Glebovas.

Susisiekus su LINAVOS generaliniu sekretoriumi Mečislavu Atroškevičiumi, šis teigė, kad kol kas viskas – tik gandai.

„Kol kas mes aiškumo neturime. Matote, mums nelabai aišku, ar tai – tranzitas, ar įvažiavimas, ir kaip tada tokiu atveju.... Buvo tokių gandų, bet valstybinės institucijos nepatvirtino šių dalykų. Komentuoti gandų kol kas negalime. Mes tik informavome savo vežėjus, kad jeigu bus kokių nors trikdžių, netylėtų, o informuotų mus, kaip asociaciją“, – sakė jis.

„Jeigu jie įsivaizduoja, kad gali uždrausti lietuviškiems automobiliams įvažiuoti, jų neįformins... Iš principo, pas mus yra labai nemaža apyvarta, prekyba Baltarusijoje, tai kaip jie tai įsivaizduoja? Kad jų mašinos čia važiuos, dirbs, o mūsų ten neįleis? Kalbant tik apie tranzitą, aš jau anksčiau esu sakęs, kad tai – ne problema. Mes galime į Rusiją važiuoti ir per Latviją, bet aš daugiau girdėjau būtent dėl įvažiavimo į Baltarusiją, ne tranzito“, – patikslino M. Atroškevičius.

Girdėjęs panašias kalbas „Delfi“ prasitarė ir Tarptautinio transporto ir logistikos aljanso generalinis sekretorius Povilas Drižas, tačiau pabrėžė, kad kol kas gandai tiesiog sklando ore. Jis teigė detalesnės informacijos taip pat nežinantis.

„Jeigu toks uždarymas įvyktų, įmonės organizuotų darbą, nukreiptų srautus per kitas aplinkines šalis“, – tikino jis ir pridūrė, kad tada įmonėms didėtų tiek administracinė, tiek finansinė naštos.

Redakcija susisiekė ir su Komercijos atašė Lietuvos Respublikos ambasadoje Baltarusijoje Julijumi Glebovu.

„Mes taip pat viską girdėjome gandų lygio. Oficialios informacijos oficialios institucijos nepatvirtina. Mūsų kolegos Latvijoje ir Estijoje taip pat neturi informacijos, tad kol kas tai vertiname kaip gandus“, – pakomentavo jis.

Paprašytas patikslinti girdėtas kalbas, J. Glebovas sakė, kad galimai Baltarusija ne tik neįsileistų Lietuvos vilkikų, bet ir savo krovinius gabentų aplenkdama Baltijos šalis.

„Sklando gandai, kad tiesiog įforminti nepriimtų atvykstančių krovinių, o, antras dalykas, kroviniai, išvykstantys iš Baltarusijos, nebūtų įforminami per pasienio postus, kurie vestų į Lietuvą, Latviją ir Estiją. Kitaip tariant, kalbama ir apie atvykstančius, ir apie išvykstančius krovinius“, – sakė jis.

Susisiekimo ministerija taip pat patvirtino šiuo metu dėl tokių ribojimų neturinti jokios oficialios informacijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (305)