Vyriausybė bendradarbiavo su sektoriumi, kad parengtų išsamų planą, kuris atitiks sektoriaus poreikius ir taip pat padės užtikrinti neatidėliotiną perėjimą prie ekologiškesnių transporto priemonių“, – pareiškė premjeras per televiziją transliuotame pranešime.

Planui, kuris oficialiai bus pristatytas pirmadienį, „bus skirtas 3,75 mlrd. eurų biudžetas“, pridūrė jis.

Plane bus numatyta lėšų automobilių parko atnaujinimui, ypatingą dėmesį skiriant elektrinėms transporto priemonėms. Bus teikiama pagalba moksliniams tyrimams ir inovacijoms bei užtikrinamos mokestinės paskatos, kad sektorius taptų konkurencingesnis.

Pagalba elektromobilių įsigijimui atitinka vyriausybės ekologinio pereinamojo laikotarpio planą, kuriuo siekiama, kad iki 2040 metų visi nauji automobiliai šalyje būtų tokios transporto priemonės, kurių tarša būtų „nulinė“.

Automobilių sektorius yra vienas svariausių Ispanijos ekonomikos variklių ir antras pagal dydį Europoje po Vokietijos.

Jam tenka 10 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), penktadalis Ispanijos eksporto ir 2 mln. tiesioginių ar netiesioginių darbo vietų, pažymėjo P. Sanchezas.

Ispanijos automobilių gamybos sektorius smarkiai nukentėjo prasidėjus koronaviruso pandemijai, kadangi šalyje esančios gamyklos buvo uždarytos kelioms savaitėms.

Japonų gamintoja „Nissan“ neseniai paskelbė uždaranti savo gamyklas Barselonoje, o tai turės tiesioginį ir netiesioginį poveikį 20 000 darbo vietų, tuo tarpu JAV milžinė „Ford“ paskelbė apie 350 darbo vietų atsisakymą savo gamykloje Valensijoje.

Kitos šalys taip pat pranešė apie pagalbos savo automobilių gamybos sektoriams planus. Pavyzdžiui, Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) gegužės pabaigoje pristatė daugiau kaip 8 mlrd. eurų vertės automobilių gamybos sektoriaus atkūrimo planą.

P. Sanchezas taip pat paskelbė, kad ketvirtadienį bus pristatytas turizmo sektoriaus rėmimo planas. Turizmo sektorius, kuriam tenka 12 proc. BVP, nuo pandemijos nukentėjo itin smarkiai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)