Užsienio reikalų ministerija (URM) nurodo, kad į ją kreipėsi oro linijos „Wizz Air“, „Ryanair“ ir „AirBaltic“, informuodamos, kad pageidauja įvairiu dažnumu atnaujinti iki karantino įvedimo vykdytus reguliariuosius skrydžius į ir iš Lietuvos.

„Kipras nuo birželio 20 dienos atsidaro Lietuvos piliečių kelionėms be apribojimų – į Larnaką iš Vilniaus skristų „Wizz Air“, į Pafosą „Ryanair“ skristų iš Kauno. Graikija nuo birželio 15 dienos irgi atsidaro skrydžius į Atėnus ir nuo liepos 1 dienos į salas be apribojimų galės vykti Lietuvos piliečiai (...)“, – pasitarime kalbėjo užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Vežėjai, pageidaujantys vykdyti reguliariuosius skrydžius, prieš tris dienas iki jų pradžios turi pateikti skrydžių tvarkaraštį Lietuvos transporto saugos administracijai.

Vyriausybė pritarė, kad reguliarieji skrydžiai gali būti atnaujinti iš Europos ekonominės erdvės valstybių, Šveicarijos Konfederacijos, Jungtinės Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystės tuo atveju, jeigu valstybėje, iš kurios vykdomi skrydžiai, sergamumas koronaviruso infekcija per pastarąsias 14 kalendorinių dienų neviršijo 25 atvejų 100 tūkst. gyventojų.

Tokių valstybių sąrašą nustato ir kiekvieną pirmadienį skelbia valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovas.

Nuo birželio 8 dienos Užsienio reikalų ministerija atšaukė aukščiausią perspėjimą „nevykti į užsienio valstybes“ Ispanijai ir Maltai, tačiau specifiniai perspėjimai išlieka. Taip pat išlieka perspėjimas nevykti į Jungtinę Karalystę, Švediją ir Portugaliją.

Užsienio reikalų ministerija ragina atsisakyti nebūtinų kelionių į Belgiją ir Airiją, kur sergamumas COVID-19 liga išlieka aukštesnis nei 15 susirgimų 100 000 gyventojų per pastarąsias 14 dienų.

Vykstantys į kitas Europos ekonominės erdvės valstybes yra raginami imtis atsargumo priemonių. Ypač svarbu atkreipti dėmesį, kad sergamumo situacija gali pasikeisti labai greitai ir tai gali lemti būtinų apribojimų tiek užsienio valstybėse, tiek Lietuvoje atnaujinimą. Lietuvos piliečiai, planuojantys keliones į užsienį, ypač už Europos ribų, raginami itin atsakingai įvertinti galimus kelionės trikdžius ir pasidomėti užsienio valstybėse vis dar taikomais reikalavimais atvykusiems izoliuotis ir pan.

Praėjusią savaitę Vyriausybė leido atnaujinti reguliarius skrydžius iš Lietuvos į Prancūziją, Daniją ir Suomiją. Dar anksčiau atnaujintas reguliarusis oro susisiekimas su Vokietija, Nyderlandais, Norvegija.

Taip pat nuo pirmadienio atnaujintas valstybių, iš kurių į Lietuvą gali atvykti užsieniečiai, sąrašas. Primenama, kad Lietuvos piliečiai į Lietuvą gali grįžti visuomet, tačiau pateiktame valstybių sąraše nurodoma, ar grįžus jiems bus būtina laikytis privalomos izoliacijos.

Atveriama siena su Lenkija

Vyriausybė taip pat pritarė, kad nuo birželio 12 dienos būtų panaikinta sienos kontrolė su Lenkija.

„Apie laisvo judėjimo atkūrimą su Lenkija kalbamės jau kelias savaites, žinoma bus įvertintos rizikos, tačiau šiuo metu Lenkija priskiriama prie saugių valstybių, tad priimtas sprendimas atsisakyti sienos kontrolės“, – sako vidaus reikalų ministrė R. Tamašunienė.

Tuo tarpu laikina sienos kontrolė prie vidaus Europos Sąjungos sienos, t. y. tarptautiniuose oro uostuose ir Klaipėdos valstybiniame jūrų uoste, paliekama, t. y. bus tikrinami atvykstančių lėktuvais arba keltais asmenų pasai. Atvykstančių sausumos keliais asmenų pasai nebus tikrinami.

„Šalyje atšaukus karantiną paliekama galioti ekstremalioji situacija, išliks kai kurie apribojimai dėl sienos kontrolės. Ypatingas dėmesys bus kreipiamas į trečiąsias šalis. Užsieniečių atvykimas bus numatytas tik tuo atveju, jeigu bus pasiektas abipusis susitarimas tarp valstybių dėl piliečių įleidimo, taip pat jeigu sergamumo rodikliai tose šalyse neviršys numatytų reikalavimų“, – pažymi R. Tamašunienė.

Į naujausią Sveikatos apsaugos ministerijos paskelbtą sąrašą šalių, iš kurių leidžiama atvykti užsieniečiams, šiuo metu įtrauktos 28 valstybės. Atvykstant iš 26 šalių tiek lietuviams, tiek užsieniečiams nėra būtina izoliacija.

Į Lietuvą kol kas draudžiama atvykti užsieniečiams iš Švedijos, Jungtinės Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystės bei Portugalijos, o atvykusiems iš Belgijos ir Airijos privaloma 14 dienų izoliacija.

Iš trečiųjų šalių atvykimas bus numatytas tik tuo atveju, jeigu bus pasiektas abipusis susitarimas tarp valstybių dėl piliečių įleidimo.

Nutarime įrašyta galimybė leisti atvykti užsieniečiams iš valstybių, kurios neviršija nustatyto COVID-19 atvejų kriterijaus, „taikant abipusiškumo principą“.

Taip pat į nutarimą perkeltos visos anksčiau nustatytos išimtys, t. y. į šalį leidžiama atvykti čia leidimą gyventi turintiems užsieniečiams, atvykstantiems pas šeimos narius, turintiems Lietuvos vizą, taip pat išimtys diplomatams, NATO šalių kariniuose vienetuose tarnaujantiems kariams, komerciniams vežėjams, žurnalistams, menininkams bei kitiems.

Kelionės rekomendaciją konkrečiai valstybei galite pasitikrinti keliauk.urm.lt puslapyje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)