Tarp šių šalių patenka Austrija, Čekija, Estija, Vokietija, Vengrija, Latvija, Lietuva, Lenkija, Slovakija ir Slovėnija, kuriose kovos su koronavirusu rezultatai yra panašiai sėkmingi.

Turizmo asociacijos: Kroatijos atsivėrimas sveikintinas, bet reikia ir Lietuvos veiksmų

Lietuvos turizmo įmonės džiaugiasi Kroatijos sprendimu be jokių papildomų apribojimų į šalį įsileisti lietuvius, tačiau tam, kad turistai norėtų vykti į šią šalį, atitinkamus sprendimus turi priimti ir Lietuva, BNS sakė kalbintų turizmo asociacijų vadovės.

„Turizmui labai aktualus tas saviizoliacijos netaikymas. Nes jei lietuviai turės galimybę vykti į Kroatiją ir ilsėtis, tačiau grįžę privalės saviizoliuotis, tai daug naudos turizmo verslui tai nesuteiks“, – kalbėjo Lietuvos turizmo asociacijos vykdomoji direktorė Milda Plepytė.

„Bet kiek supratau iš premjero Sauliaus Skvernelio, tai nuo pirmadienio Kroatija turėtų atsidurti Lietuvos rengiamame šalių sąraše, iš kurių leidžiama atvykti užsieniečiams ir nėra taikomi saviizoliacijos reikalavimai“, – pridūrė ji.

Nacionalinės turizmo verslo asociacijos vadovė Žydrė Gavelienė BNS taip pat akcentavo saviizoliacijos nebuvimo grįžusiesiems svarbą.

„Iš tikrųjų, labai gerai, kad Kroatija atidaro sienas, tai yra pirmas geras postūmis, tai yra sveikintinas dalykas. (...) Dabar labai svarbu, kad Vyriausybė užtikrintų, jog iš tos šalies grįžtant į Lietuvą nebūtų jokių saviizoliacijų, o tiems, kurie nori, būtų prieinama galimybė pasitikrinti nuo koronaviruso“, – teigė asociacijos vadovė.

Jos teigimu, svarbu, kad Užsienio reikalų ministerija suskubtų paskelbti naują rekomendaciją vykti į Kroatiją, nes tai padėtų atsigauti ir kelionių agentūroms.

„Iš industrinės pusės svarbu laiku gauti informaciją iš Užsienio reikalų ministerijos, nes mes šiandien nežinome, ką galvoja ministerija, kuri duoda rekomendacijas keliauti ar nekeliauti į vieną ar kitą šalį“, – kalbėjo Ž. Gavelienė.

Užsienio reikalų ministerija šiuo metu nerekomenduoja vykti į visas užsienio valstybes, išskyrus Latviją ir Estiją, kur galima nuvažiuoti ir grįžus negalioja 14 dienos saviizoliacija.

Ž. Gavelienė taip pat pridūrė, kad Kroatija nebuvo populiariausių lietuvių lankomų šalių sąrašo viršuje, tačiau tautiečiai šią šalį pasirinkdavo dažnai.

„Kroatija nuostabi šalis, ji mėgiama lietuvių – į ją skrendama tiek užsakomaisiais reisais, tiek važiuojama automobiliu, tiek skrendama, o paskui nuomojamas automobilis, kad būtų galima pažinti šalį“, – sakė Nacionalinės turizmo verslo asociacijos vadovė.

M. Plepytė teigė, kad Kroatija „patektų į kokį septintuką, šešetuką populiariausių šalių“.

4,2 mln. gyventojų turinčioje Kroatijoje nuo pandemijos pradžios patvirtinta kiek daugiau kaip 2 tūkstančiai infekcijos atvejų ir 102 mirtys.

Kroatijai anksčiau šį mėnesį pradėjus švelninti karantino priemones, šalis atvėrė sienas ES piliečiams, keliaujantiems verslo tikslais bei asmenims, turintiems nekilnojamojo turto. Nuo dabar šių 10-ies šalių piliečiai neturės pateikti jokios atvykimo į Kroatiją priežasties.

Kroatijos premjeras Andrejus Plenkovičius nurodė, kad šalių sąrašas bus išplėstas, kai kitose šalyse pagerės sveikatos padėtis.

Nors šiuo metu kelionės lėktuvu išlieka komplikuotos, Kroatija viliasi sulaukti keliautojų automobiliais iš Austrijos, Vengrijos ar Slovėnijos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)