„Visos Baltijos šalys ėmėsi aktyvių veiksmų kovojant su virusu. Pasiekta pažanga mažinant ligos plitimą leido visoms trims šalims ribojimus laipsniškai atšaukti ir kartu priimti svarbius sprendimus, leidžiančius šalių gyventojams vėl keliauti be apribojimų. Tai labai svarbu visų šalių ekonomikoms, turizmui, žmonių bendravimui“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Sveikatos apsaugos ministerija informuoja, kad išvykti galėsime, jei dviejų savaičių laikotarpiu nekeliavome užsienyje, taip pat, jei neturime koronavirusinei infekcijai būdingų simptomų, o grįžę iš šių šalių izoliuotis neprivalėsime, jei keliausime tik po jas, t. y. nevyksime niekur kitur už Latvijos ir Estijos teritorijų. Tuo metu, Lietuvos piliečiai ir teisėtai mūsų šalyje gyvenantieji, per šias šalis grįžtantys iš kitų užsienio valstybių, Lietuvoje privalės izoliuotis 14-lika dienų.

Latvijos, Estijos piliečiai ir šiose šalyse teisėtai gyvenantieji, atvykę į Lietuvą, izoliuotis taip pat neprivalės, jei per 14 dienų iki atvykimo į Lietuvą nebuvo išvykę iš savo šalių ir neturės koronavirusinei infekcijai būdingų požymių. Be to, išimtys susitarime su Baltijos šalimis įvirtintos ir Lietuvos piliečiams bei nuolat teisėtai gyvenantiesiems, keliavusiems Lenkijoje, bei Estijos piliečiams ir nuolat teisėtai gyvenantiems, keliavusiems Suomijoje.

Primenama, kad prieš keliaujant žmonės turėtų išsiaiškinti, kokias prevencijos priemones taiko tiek Latvija, tiek Estija. Susitarime numatyta, kad atvykę keliautojai galėtų gauti trumpąsias SMS žinutes su informacija apie koronavirusinės infekcijos prevencijos priemones, taikomas konkrečiose šalyse.

Taip pat labai svarbu įvertinti reikalavimus, jog nuvykę, negalime išvykti į kitas šalis. Antraip – sugrįžus, izoliacija bus privaloma. Sienų atvėrimas viena kitos žmonėms galioja su tomis valstybėmis, kuriose epidemiologinė situacija yra panaši ir nėra reikalo būti užsidarius ir saugotis vieni kitų.

Svarbu tai, kad visi grįžtantieji bus skenuojami termovizoriais, siekiant įvertinti žmonių kūno temperatūrą. Jei žmogus išvyko iš Lietuvos į Latviją, Estiją ir nebuvo niekur kitur, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) pateikiamos anketos jam pildyti nereikės.

Tuo metu, jei žmogus buvo išvykęs už Estijos, Latvijos valstybių teritorijų, jis privalo užpildyti anketą, kuria sutinka laikytis izoliacijos sąlygų. Apie tai keliautojams informacija bus pateikiama pasienio punktuose įrengtuose stenduose. Juos įrengti pavesta Pasienio kontrolės punktų direkcijai operacijų vadovo sprendimu.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro ( NVSC ) Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė sako, kad labai svarbu, jog grįžtantieji anketą užsipildytų elektroniniu būdu, kad pasienyje užtruktų kuo trumpiau.

„Labai raginame tuos žmones, kurie keliavo kitur, tai yra, ne tik Latvijoje, Estijoje, užpildyti anketą elektroniniu būdu tam, kad nesusidarytų eilės pasienio punkte. Taip bus greičiau ir patogiau visiems. Taip pat šiuo metu ieškoma galimybių, kad visi keliautojai gautų trumpąsias SMS žinutes į savo telefonus su nuoroda, kaip anketą turi užpildyti, jei buvo išvykę už šių valstybių ribų“, – sako R. Lingienė.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad nuo šio pirmadienio į Lietuvą dėl darbo, verslo ar studijų gali atvykti Lenkijos piliečiai, o nuo penktadienio – ir Lenkijoje teisėtai gyvenantieji. Jiems nebus taikoma privaloma 14-likos dienų izoliacija, jeigu per pastarąsias 14 dienų iki atvykimo į Lietuvą jie nebuvo išvykę iš Lenkijos. Tokios pat sąlygos galios ir Lietuvos piliečiams, parvyksiantiems iš Lenkijos, kai buvo vykstama verslo, darbo ar studijų reikalais.

Baltijos šalių užsienio reikalų ministrai taip pat priėmė bendrą pareiškimą, kuriame pabrėžiama, kad nuo pat COVID-19 pandemijos pradžios Baltijos šalys itin glaudžiai bendradarbiavo tarpusavyje, keitėsi informacija Šiaurės ir Baltijos valstybių aštuonetuko formate, kartu dalyvavo repatrijuojant Europos Sąjungos piliečius.

Karantino režimo trukmė šalyje – nuo kovo 16 d. 00:00 val. iki gegužės 31 d. 24:00 val.