Praėjusių metų spalio pabaigoje važiuodamas viena sostinės gatvių vilnietis Saulius nepastebėjo iš priekio atvažiuojančių ir į kairę pusę sukančių pareigūnų su policijos automobiliu bei įjungtais švyturėliais.

„Važiavau Lukšio gatve, o link sankryžos su Verkių gatve, antroje eilėje, stovėjo automobilių virtinė. Aš važiavau apie 50 km/h greičiu, sumažinau greitį, bet dar neprivažiavus sankryžos iš priekio į kairę pasuko policijos automobilis. Tada spaudžiau stabdžius. Kadangi buvo paliję ir šalta, priekiu trenkiausi tiesiai į policijos mašiną“, - pasakojo vilnietis S. Vyšniauskas.

Kada įjungė švyturėlius?

Pirma eismo juosta važiavęs studentas tikina, kad policijos pareigūnų automobilio nematė, nes antroje jo judėjimo krypties juostoje buvo mašinų spūstis. Be to, prieš pat įsukimą į kiemus vaikinui iš kairės stovėjo visureigis. Vilnietis teigia, kad policininkai švyturėlius įsijungė tik atlikdami manevrą, tai yra, tik jau pradėję sukti į kairę, į parduotuvės kiemą.

Sauliui Vyšniauskui pritaria ir už visureigio stovėjęs avarijos liudininkas. Anot įvykio liudininko, jis negirdėjo ir pareigūnų įjungtų garsinių sirenų. „Policininkai stovėjo įsijungę kairės pusės posūkio signalą, prieš juos sutojo visureigis, o policininkai švyturėlius įsijungė tik prieš pat staigiai sukdami į kairę. Tada pamačiau pirma juosta atvažiuojančią mašiną, kuri atsitrenkė į policijos pareigūnų autombilį“, - sako avarijos liudininkas Nerijus Kuliešius.

Pareigūnai dėl avarijos apkaltino kolegą

Iš karto po avarijos iškviesti pareigūnų kolegos surašė eismo įvykio protokolą ir vėliau kaltu pripažino savo kolegą, taip pat eismo priežiūros tarnybos pareigūną. „Atvažiavo pareigūno kolega, pasisveikino kaip draugai, ir vėliau visi nuvažiavo į policiją, kur kaltu buvo pripažintas eismo įvykyje dalyvavęs policijos pareigūnas”, - aiškino vilnietis Saulius.

Vaikinas, sulaukęs ir policijos patvirtinimo, kad dėl avarijos kaltas policijos pareigūnas, susitvarkė draudimą ir susiremontavo mašiną, tačiau jis nė negalėjo numanyti, kokia jo laukė staigmena. Kolegų kaltu pripažintas pareigūnas pastarųjų veiksmus apskundė administraciniam teismui.

„Iš pradžių juokingai pasirodė, kad kolega kolegą apskundė: lyg ir draugai, eina, sveikinasi vieni su kitais, vardais vadina... Pasirodo, pareigūnas pradėjo kaltinti kolegas“, - stebėjosi Saulius Vyšniauskas.

Teismas patenkino pareigūno prašymą atmesti kaltinimus

Po įvykusių kelių teismo procesų byla galiausiai buvo pripažinta sudėtinga, todėl vėl gražinta nagrinėti Eismo priežiūros tarnybai. „Teismas paskelbė sprendimą, kad patenkina pareigūno prašymą atmesti jam kaltinimus, bet grąžino nagrinėti būtent sprendimą priėmusiai instancijai – Vilniaus Eismo priežiūros tarnybai“, - aiškino vilnietis Saulius.

Jis sako jau susiremontavęs savo automobilį, todėl dabar net neišmano, kas bus, jei kaltas bus pripažintas jis arba bus nustatyta abipusė kaltė.

Atomazgos laukia ir draudimo bendrovės

Draudimo bendrovės atstovai sako, kad lauks teismo sprendimo ir, jei jis bus pakeistas, jie taip pat pasilieka sau teisę imtis atitinkamų pakeitimų. „Kadangi visos transporto priemonės draudžiamos privalomuoju draudimu, tai, pasikeitus kaltajai pusei, žalą turėtų atlyginti kita draudimo bendrovė, kuri draudė eismo dalyvį, pripažintą kaltu“, - sako „Lietuvos draudimo“ Žalų departamento direktorius Gytis Matiukas.

Jei kaltais pripažįstami abu eismo dalyviai, žala atlyginama lygiomis dalimi, nebent pagal avarijos aplinkybes nustatomos kitokios proporcijos. Vilnietis baiminasi ir turi įtarimų, kad pareigūnai, tyrę jo bylą, specialiai įvėlė klaidų, kad teismas vėliau jų kolegą išteisintų. Anot vaikino, tai jau ne pirmas atvejis, kai pareigūnai paduoda savo kolegas į teismą.

Pareigūnai tarpusavio ginčus teismuose sprendžia dažnai

„Mane konsultavo teisininkai ir pasakė, kad tai - ne pirmas atvejis. Nežinau, kiek tame tiesos, bet tai ne pirmas atvejis kai EPT pareigūnas ir apskritai policijos pareigūnas pirminio tyrimo metu pripažįstamas kaltu dėl pažeidimo, o vėliau kreipiasi į teismą ir lieka išteisinti, būtent dėl to, kad yra įvelta kažkokia klaida, netiksliai kažkas atlikta“, - sako vilnietis Saulius.

Kalbintas avarijos metu už tarnybinio automobilio vairo sėdėjęs pareigūnas susitikti nepanoro, tačiau tvirtino, kad įvykio metu automobilio švyturėliai tikrai buvo įjungti. O tai, kad apskundė savo kolegų veiksmus, pareigūnas pavadino įprasta praktika, taip, esą, kolegų veiksmus apskundė ir teisme bylą laimėjo kitas pareigūnas iš patrulinės rinktinės. Anot eismo įvykyje dalyvavusio pareigūno, jo kolegos – vyresni, gal kitaip masto nei jis. Be to pareigūnas pridūrė, jog gyvename teisinėje valstybėje.

„Keliai. Mašinos. Žmonės.“ – sekmadienį, 16.10 per LTV, antradienį, 23.50 per LTV2.