„Žinoma, viskas priklausys nuo epidemiologinės situacijos Lietuvoje, tačiau mes ir Vyriausybėje, ir su premjeru svarstome atnaujinti skrydžius. Vienas iš tokių būtų iš Franfurto prie Maino, nes „Lufthansa“ pateikė pasiūlymą triskart savaitėje atnaujinti tuos skrydžius. Tai galimybė atsirastų gegužės dešimtą dieną. Be to, mes analizuojame galimybę atnaujinti su Latvija ir Lenkija, bet ar tai bus priklauso ir nuo tų šalių karantino sąlygų“, – laidoje kalbėjo ministras.

Paklausus, kada iš Vilniaus galime tikėtis platesnių skrydžių, pašnekovas sakė, kad turime būti labai atsargūs.

„Su oro uostais mes nuolat kontaktuojame ir pagal jų situaciją galimi skrydžiai būtų atnaujinti iš Austrijos ir kitų šalių, tačiau vėlgi aš paminėsiu, kad yra poreikis pareikštas suorganizuoti galbūt nereisinį užsakomąjį skrydį į Norvegiją, tačiau vėlgi mes kalbame apie reisinių skrydžių atnaujinimą, be abejo, mūsų žiniomis, ir „Air Baltic“ ir „Wizz Air“ jau pardavinėja bilietus, tačiau tai yra jų vidinė tvarka, tam, kad jie būtų pasiruošę ir esant galimybėms atnaujintų tuos skrydžius“, – kalbėjo ministras.

Jaroslavas Narkevičius

Paklausus, ar, jo nuomone, ne per daug greitai atnaujiname skrydžius, susisiekimo ministras tik pakartojo, kad turėtume būti labai atsargūs.

„Pagrindinės abejonės, ar tai nepakenks, nesudarys sąlygų viruso plitimui, nes visos ribojimų priemonės yra tam, kad apsaugotų žmones nuo ligos plitimo. Labai atidžiai vertiname, SAM specialistai teikia išvadas apie situaciją ir nuo to priklauso visi kiti sprendimai.“

Anot jo, gegužę turėtų būti galimi bandomieji skrydžiai, o žmonėms ministras pataria stebėti visus pokyčius ir būti kantriems.

„Jeigu mano subjektyvia nuomone, tai gegužę reikėtų sudaryti galimybę bandomiesiems skrydžiams ir stebėti situaciją, kokia ji bus kitose šalyse, nes žinome, kad jose ribojimai irgi yra labai ženklūs. Aš patarčiau piliečiams įvertinti, kad visi apribojimai yra mūsų visų saugumui“, – sako ministras.

Ministras labai atsargiai vertina galimybes dėl sienos su Lenkija atidarymo.

„Aš galbūt kaip pilietis galėčiau išsakyti savo nuomonę, kad galbūt planuokime atostogas Lietuvoje. Lietuvoje tikrai yra gražių vietovių, galbūt ne visada mes jas aplankome“, – sako ministras.

„Na, čia yra tokie pamąstymai. Mes visi suvokiame, kad viskas priklausys nuo švelninimo, o jis priklausys nuo ligos plitimo. Šiandien užsikrėtusiųjų skaičius mažėja, bet turime suvokti, kad kiekvienas atvejis gali sukelti bangą užsikrėtusiųjų, todėl turime būti labai atsargūs. (…) Prieš kelias dienas aš bendravau su Lenkijos transporto ministru ir priėjome prie sienos sušvelninimo, sienos kirtimo sunkvežimiams, kad nebūtų jokių trukdžių, taigi konkurencingumo nėra. Mes turime vienodą poziciją“, – taip pat sakė J.Narkevičius.

Planuojami skrydžiai dirbantiems ar gyvenantiems užsienyje

Lietuvos kelionių organizatoriai skelbia, jog Latvijos oro linijos „Air Baltic“ jau gegužės 13 dieną planuoja atnaujinti kai kuriuos skrydžius, o pirmasis jų bus iš Rygos į Vilnių. Bendrovė jau parduoda bilietus į šį reisą, rašė BNS naujienų agentūra.

Vengrijos pigių skrydžių bendrovė „Wizz Air“ taip pat skelbia parduodanti bilietus nuo gegužės 13 dienos iš Vilniaus į Londoną, o nuo 17 dienos – į Milaną, Oslą, Paryžių ir kitus miestus.

„Wizz Air“ komentare BNS teigia, kad dar anksti kalbėti apie pirmąsias keliones iš Lietuvos.

„Šiuo metu dar per anksti skelbti pirmuosius maršrutus iš Lietuvos ir spėlioti vasaros kryptis. Apie šiuos planus atskirai informuosime žiniasklaidą atitinkamu metu. Mūsų tinklas ir kryptys iš Lietuvos yra labai priklausomi tiek nuo šios, tiek ir nuo kitų šalių priemonių siekiant užkirsti kelią viruso plitimui. Tikimės, kad „Wizz Air“ galės vykdyti daug skrydžių abiem kryptimis – į Lietuvą ir iš jos“, – sako „Wizz Air“

Kelionių agentūra „BPC Travel“ pranešė, jog gegužės 2 dieną planuojamas skrydis iš Vilniaus į Londoną, tačiau keleiviai privalo turi turėti gyvenamąją vietą ar sutartį darbui Anglijoje.

Lietuvoje oro erdvė keleiviniams skrydžiams siekiant sustabdyti koronaviruso plitimą buvo uždaryta balandžio pradžioje.

Lietuvos oro uostai praėjusią savaitę paskelbė, kad atnaujinus susisiekimą oru pirmiausia būtų svarstoma apie skrydžius į Frankfurtą, Kopenhagą ir Varšuvą.

Pirmieji skrydžiai į kitas užsienio šalis gali būti grąžinti gegužės 10–15 dienomis, sako premjeras Saulius Skvernelis.

Jis kol kas neįvardina, kokios pirmosios kryptys gali būti grąžintos, tik pažymėjo, kad jų nebus daug ir tikrai nebus galima skristi į šalis, kurios netaiko karantino režimo arba yra koronaviruso židiniai.

„Vyriausybė svarstys klausimą, kaip grįžti ir pateikti skrydžius mūsų Vilniaus oro uoste, bet tikrai ne šiandien. Sunku spėlioti, mes galėtume orientuotis apie kažkokius pirmus žingsnius maždaug apie gegužės 10–15 dieną“, – antradienį Seime sakė premjeras.

„Pažiūrėsime, kokia tai galėtų būti kryptis, matyt, tai tikrai nebus daug krypčių ir nebus kryptys iš tų šalių, kurios netaiko karantino režimo arba yra masiniai paplitimo židiniai tose šalyse“, – į klausimą, kokiomis kryptimis gali būti leidžiami pirmieji skrydžiai, atsakė premjeras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (104)