Lenkija sienų greitai neatvers

Praėjusią savaitę sienas pravėrė tik Čekija, tačiau tik šiek tiek ir su papildomais reikalavimais. Kitos ES valstybės planuoja, bet negali pasakyti tiksliau, kada tai įvyks.

Viena tokių – Lenkija, kuri galima sakyti yra vienintelis sausumos tiltas į Europą tiek Lietuvos, tiek kitų Baltijos šalių ir Suomijos gyventojams. Varšuva viena pirmųjų kovo 15 d. uždarė savo sienas ir vėliau pratęsė draudimą iki gegužės 3 d.

Lenkijos žiniasklaida praneša, kad anksčiau birželio 12 d. užsieniečiai, išskyrus retas išimtis, negali tikėtis atvykti ar keliauti per šalį. Yra kalbų ir apie dar labiau pesimistišką scenarijų.

Ar jau pirmadienį galėsime vykti į Lenkiją ar per ją? Nepaisant kilusių lenkų protestų Vokietijos-Lenkijos pasienyje, abejotina. Kaip spėja diplomatai, Varšuva neturėtų atverti sienų anksčiau vis dar planuojamų prezidento rinkimų gegužės 10 d. Lenkijos žiniasklaida praneša, kad anksčiau birželio 12 d. užsieniečiai, išskyrus retas išimtis, negali tikėtis atvykti ar keliauti per šalį. Yra kalbų ir apie dar labiau pesimistišką scenarijų.

Atostogos arba namie, arba „išmaniai“

Kitos ES šalys irgi neskuba su sienų atidarymu. Tarkim, Belgijos vyriausybė anksčiausiai birželio 8 d., t.y. trečiojoje išėjimo iš karantino stadijoje, galvoja apie atsivėrimą turistams. Kol kas Belgijoje, kaip ir Prancūzijoje ar Italijoje net neleidžiama keliauti tarp vietos regionų.

Antradienį įvyko ES šalių vidaus reikalų ministrų video konferencija, kurioje aptartas vidinių sienų klausimas. Tačiau po jo nieko konkretaus, o tuo labiau optimistiško nebuvo pasakyta apie ES vidinių sienų atvėrimą. Apsiribota tokiais žodžiais, kaip „palaipsniui“, „atsižvelgiant į situaciją, medikų rekomendacijas“, „neskubant“.

Tad nenuostabu, kad daugelis Europos politikų kalba, panašiai kaip Lietuvos premjeras Saulius Skvernelis: „Kol kas geriau planuoti keliones po mūsų gražią...“

„Manau, mes rasime išmanius sprendimus vasaros atostogoms“, – portugalų leidiniui „Expresso“ savo ruožtu balandžio 20 d. pareiškė Europos Komisijos pirmininkė U. von der Leyen.

Ypač tais „išmaniais sprendimais“ suinteresuotos pietinės ES valstybės, kuriose jau turėjo prasidėti turizmo sezonas ir kur poilsiautojų palikti pinigai sudaro didelę ekonomikos dalį.

Pirmadienį įvyko neoficialus nuotolinis Europos ministrų, atsakingų už turizmą, susitikimas, kuriame Lietuvą atstovavo laikinai ekonomikos ir inovacijų ministro pareigas einantis energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas. Susitikime kalbėta ne tik apie paramą turizmo sektoriui, bet ir tam tikrus galimus sprendimus šiam vasaros sezonui.

Kol kas tik idėjos

Šiuo metu ES pirmininkaujanti Kroatija, kurioje turizmas sudaro 17 proc. BVP, pasiūlė „turizmo koridorius“, sukurtus pagal epidemiologų rekomendacijas. Kroatijos turizmo ministras Gari Cappelli tikisi, kad iki gegužės pabaigos bus susitarta bent jau dvišaliu pagrindu su kai kuriomis valstybėmis atidaryti „turizmo koridorius“.

Pavyzdžiui, jei Lietuvos gyventojas nori aplankyti Graikiją, koronaviruso testas turėtų būti atliktas Lietuvoje, iki jam išvykstant į Graikiją.

Graikija, kuri yra labiausiai nuo turizmo priklausoma ES valstybė (20,6 proc. BVP), siūlo „COVID-19 pasus“ („Sveikatos pasus“), kurie būtų pripažįstami visose ES šalyse ir būtų įrodymas, kad turistas neserga koronavirusu. Pasak Graikijos turizmo ministro Theochariso Theochariso, tokie pasai turėtų būti išduodami turistų išvykimo šalyse. Pavyzdžiui, jei Lietuvos gyventojas nori aplankyti Graikiją, koronaviruso testas turėtų būti atliktas Lietuvoje, iki jam išvykstant į Graikiją.

Pasak Lietuvos diplomatų, kol kas tai tik idėjos, todėl anksti jas vertinti. Lietuvos sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga antradienį skeptiškai atsiliepė apie tokius pasus. „Kiek aš stebiu tarptautines naujienas, nei Pasaulio sveikatos organizacija, nei ES ligų kontrolės centras nerekomenduoja tokių pasų šalims diegtis, todėl, kad yra labai daug klausimų“, – spaudos konferencijoje Vilniuje kalbėjo jis.

Šiuo metu laukiama Europos Komisijos rekomendacijų turizmo klausimais. Antradienį Europos Komisija pranešė, kad trečiadienį komisarų susitikime įvyks šios temos ir šalių išdėstytų pasiūlymų svarstymas.

Bendrai turizmas sudaro 10 proc. ES BVP ir šiame sektoriuje, kuris atneša apie 400 mlrd. eurų pajamų, dirba apie 12 proc. ES darbingų piliečių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (291)