Šią savaitę vykę asmenų izoliavimo savivaldybių administracijų numatytose patalpose tvarkos pokyčiai pasėjo nerimą tarp užsienyje esančių vilkikų vairuotojų. Į „Delfi“ kreipėsi Vokietijoje dirbantis Kęstutis ir pasakojo, kad savaitgalį planuoja grįžti į Lietuvą, tačiau nežino, kas jo laukia.

„Savaitgalį baigiasi kadencija (6 savaites dirbi, 3 būni namuose). Nežinau, kaip čia išeis, ar neišeis, kankina nežinomybė.

Parvažiavimas irgi neaiškus, ar uždarys kur nors savivaldybės paskirtoje patalpoje. Po kadencijos dar gausi „tiurmos“ (šnek. kalėjimo), dar karantine po to kur nors sodyboje sėdėti, kad neparneštum šeimai ligos“, – svarstė jis.

Kaip žinia, trečiadienį Lietuvoje buvo įsigaliojusi tvarka, kad visi į Lietuvą grįžtantys gyventojai turėjo būti izoliuojami savivaldybių numatytose patalpose. Vėliau tai pakeista ir dabar simptomų neturintys asmenys paleidžiami izoliuotis namie.

Vairuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Jovita Jančauskienė pasakojo, kad kai kurie darbuotojai nori grįžti į Lietuvą, bet darbdaviai jų nebekeičia.

„Anksčiau buvo taip, kad darbuotojai 6 savaites pradirbdavo, tada siųsdavo transporto priemones jų pakeisti. Klausimas, nes dabar kai kurie darbuotojai norėtų grįžti atidirbę ir po 8 savaites, bet jie toliau privalo dirbti“, – pasakojo ji.

Jovita Jančauskienė

Tikrina ne visus

Ketvirtadienį pasikeitus privalomos izoliacijos tvarkai, kilo klausimų dėl vilkikų vairuotojų tikrinimo. Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas socialiniame tinkle „Facebook“ rašė, kad Lietuvoje neužsibūnantys vilkikų vairuotojai nėra tikrinami.

Tačiau, kaip patikslino keltų įmonės „DFDS Seaways“ viešųjų ryšių ir komunikacijos Baltijos šalims vadovas Vaidas Klumbys, nosiaryklės tepinėliai neimami tik iš darbą tęsiančių vairuotojų. Tačiau jiems, kaip ir visiems kitiems keleiviams, matuojama temperatūra.

„Temperatūra matuojama visiems, ir keleiviams, ir vairuotojams. Tepinėliai imami tik iš keleivių ir iš vairuotojų, kurie pasilieka, nebetęsia kelionės toliau. Tie, kurie tęsia darbą toliau – iš jų neima. Tik temperatūra matuoja“, – pasakojo jis.

Kaip žinia, nuo kovo 25 dienos visi į Lietuvą grįžtantys žmonės turi būti tikrinami dėl koronaviruso infekcijos – pasienio kontrolės punktuose mobilios brigados turi paimti jų nosiaryklės tepinėlius bei vėliau juos informuoti apie tyrimų rezultatus.

„DFDS Seaways“ atstovas dar pridūrė, kad jei tepinėliai būtų imami iš visų vairuotojų, tai užtruktų labai daug laiko ir sukeltų problemų.

„Pavyzdžiui, iš Kylio atplaukęs keltas turi tik 4 val. išsikrauti (išleisti keleivius) ir pasikrauti (priimti keleivius). Jei būtų tikrinami ir vairuotojai, tai mes tikrai nespėtume į 4 val., o tai jau būtų didelė problema. Reiktų keisti grafikus, greičiausiai atšaukinėti reisus“, – sakė jis.

V. Klumbys dar paaiškino, kad netikrinami tik tie vairuotojai, kurie nenustoja dirbę.

„Jei veža krovinius, nesvarbu kur – į Vilnių, Kauną. Jis iškrauna, pasikrauna ir vėl važiuoja. Jis dirba be perstojo. O kiti grįžta namo ir toliau nebetęs darbo. Jie irgi turi pailsėti, turi pertrauką – iš jų ima tepinėlius.

Čia panašiai kaip su laivo įgula. Kai ji baigia pamainą, tarkim 3 savaitės plaukiojo ir nulipo iš laivo į krantą, tada reikia saviizoliuotis 14 parų. Kol plaukioja Lietuva–Švedija ar Lietuva–Vokietija, tol jiems karantinas negalioja“, – sakė jis.

Turi izoliuotis

Asociacija „Linava“ primena, kad iš užsienio grįžtantiems vairuotojams rekomenduojama saviizoliuotis.

„Iš užsienio grįžę vairuotojai, neturintys susirgimų simptomų, privalo izoliuotis 14 dienų laikui. Šis terminas gali būti trumpesnis, jeigu vairuotojo išvykimas į reisą numatytas anksčiau.

Transporto priemonių valdytojai įpareigoti užtikrinti patalpas vairuotojų saviizoliacijai, jei vairuotojai, ekipažų ir įgulų nariai neturi galimybių patys jomis pasirūpinti. Jeigu vairuotojas neturi galimybės saviizoliuotis savarankiškai, reikia kreiptis į savivaldybę, prašant pagalbos surasti patalpas saviizoliacijai. Dar kartą primename, kad už vairuotojo saviizoliacijos užtikrinimą atsakingas darbdavys.

Privalu užtikrinti tinkamą transporto priemonių valymą ir dezinfekciją vadovaujantis parengtomis rekomendacijomis. Reikia aprūpinti transporto priemonių vairuotojus rankų higienos ir dezinfekavimo priemonėmis“, – rašoma „Linavos“ tinklapyje.

Sveikatos apsaugos ministerija izoliuotų asmenų šeimos nariams rekomenduoja būti atskirame, gerai vėdinamame kambaryje, o jei tai neįmanoma, palaikyti bent 2 metrų atstumą nuo sąlytį turėjusio asmens (pavyzdžiui, miegoti atskiroje lovoje).

Be to, patariama kuo dažniau plauti rankas su muilu ir vandeniu. Nesant galimybės rankų nusiplauti, gali būti naudojamos alkoholinės rankų dezinfekavimo priemonės (rankų alkoholiniai antiseptikai). Rankas būtina plauti parėjus namo ir išeinant, prieš maisto ruošą ir po jos, prieš valgant, pasinaudojus tualetu ir kai rankos yra akivaizdžiai nešvarios.

Raginama laikytis kosėjimo-čiaudėjimo etiketo – užsidengti burną ir nosį servetėle, kai kosėjate ar čiaudite, ir išmeskite panaudotą servetėlę į šiukšliadėžę. Jei servetėlės neturite, tai kosėdami ar čiaudėdami uždenkite burną alkūne, o ne delnu.

Taip pat – ne mažiau, kaip 2–3 kartus per dieną vėdinti patalpas, ypač bendras erdves, pavyzdžiui, virtuvę (10 min. plačiai atverkite langus arba keletą minučių padarykite patalpose skersvėjį).

Ministerija dar rekomenduoja kasdien valyti dažnai naudojamus paviršius gyvenamojoje vietoje, pavyzdžiui, durų rankenas, stalų paviršius, čiaupo rankenėles, pultelius, šaldytuvo rankenas ir kt. Valyti įprastu muilu ar įprastiniais valikliais.

Raginama valyti ir vonios kambario bei tualeto paviršius mažiausiai kartą per dieną. Valyti įprastu muilu ar įprastiniais valikliais.

„Naudoti atskirą patalynę, valgymo įrankius ir kt.; indus plauti karštu vandeniu ir įprastiniais plovikliais arba naudoti indaplovę; patalynę, rankšluosčius, rūbus skalbti su įprastinėmis skalbimo priemonėmis 60–90 laipsnių temperatūroje ir atskirai nuo izoliuoto asmens skalbinių“, – pataria ministerija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (153)