Ministerija teigia, kad šia sutartimi Lietuva pirmoji įvykdys savo įsipareigojimą užtikrinti „Rail Baltica“ įgyvendinimą koordinuojančios įmonės funkcijų vykdymą 2020 metais.

„Pasirašydami šią paslaugų pirkimo sutartį, mes užtikriname įmonės finansavimą ir „Rail Baltica“ darbų tęstinumą. Tikimės, kad mūsų pavyzdžiu paseks ir Latvija bei Estija“, – pranešime sako viceministras Gytis Mažeika.

2014 metais įkurta „RB Rail AS“ iki šiol buvo finansuojama Baltijos šalims lygiomis dalimis kasmet didinant įmonės įstatinį kapitalą. Kiekviena valstybė iki 2020 metų bendrovės įstatinio kapitalo didinimui solidariai skyrė po 3,9 mln. eurų.

Kaip nurodoma Susisiekimo ministerijos pranešime spaudai, Baltijos šalys nuo 2018 metų ieško tvaraus finansavimo alternatyvos, vyksta intensyvios diskusijos dėl konkretaus jo mechanizmo Latvijoje ir Estijoje. Lietuvoje ilgalaikį bendros įmonės finansavimą nuspręsta užtikrinti perkant „Rail Baltica“ projekto valdymo, koordinavimo ir palaikymo paslaugas.

Kaip minėta, šiuo metu pasirašytos sutarties vertė – 2,1 mln. eurų. Tikimasi, kad artimiausiu metu bus pasirašytos dar dvi susijusios sutartys, pagal kurias bendras Lietuvos finansavimas sieks beveik 4 mln. eurų.