„Lufthansa“ dėl viruso 90 proc. mažina ilgo nuotolio skrydžių pajėgumą

Aviacijos pramonei kovojant su itin skaudžiais koronaviruso pandemijos padariniais, Vokietijos aviacijos bendrovė „Lufthansa“ pirmadienį paskelbė, kad 90 proc. sumažins savo ilgo nuotolio skrydžių pajėgumą.

„Lufthansa“ teigė, kad sėdimųjų vietų skaičius ilgo nuotolio skrydžiuose nuo antradienio bus sumažinamas „iki 90 procentų“. Naujasis apribojimas paveiks maršrutus į Afriką, Artimuosius Rytus ir Pietų Ameriką.

Europoje trumpo nuotolio skrydžių pajėgumas bus sumažinamas 80 proc., pranešė bendrovė. Anksčiau buvo planuota kiekvieną šios vasaros savaitę įvykdyti 11 700 trumpo nuotolio skrydžių.

„Air France“ dėl koronaviruso atšaukia 70–90 proc. skrydžių

Air France“ pirmadienį paskelbė, kad dėl COVID-19 viruso protrūkio per ateinančius du mėnesius atšauks 70–90 proc. skrydžių. Ši Prancūzijos oro linijų bendrovė pasekė įvairių kitų apie drastišką skrydžių skaičiaus mažinimą pranešusių įmonių pavyzdžiu.

Skrydžių skaičius gali būti sumažintas „70–90 proc.“, pranešime nurodė „Air France“ atstovai. Jie teigė maną, kad dėl šios priežasties finansinė įmonės situacija bus daug blogesnė, nei prognozuota anksčiau.

„Finnair“ laikinai nutraukia 90 proc. skrydžių

Suomijos oro vežėja „Finnair“ pranešė dėl koronaviruso pandemijos nuo balandžio mėnesio laikinai nutraukianti 90 proc. skrydžių.

Bendrovė skelbia, jog skrydžiai nutraukiami iki padėties normalizavimosi.

„Finnair“ nuo balandžio skraidins tik maždaug 20 maršrutų, užtikrindama Suomijai būtiniausią susisiekimą ir gyvybiškai svarbių prekių gabenimą kritiniu atveju.

Anot pranešimo, „Finnair“ nedelsdama pradeda laipsnišką perėjimą prie riboto skrydžių tvarkaraščio, kovo 16-31 dienomis oro linijų atšauks maždaug 1,5-2 tūkst. reisų.

Paprastai „Finnair“ aptarnauja 110 maršrutų ir per mėnesį atlieka apie 12 tūkst. skrydžių, o balandį skrydžių skaičius sumažins iki maždaug 1,6 tūkstančio.

„British Airways“ ir „Iberia“ atšaukia 75 proc. skrydžių

IAG, kuriai priklauso „British Airways“ ir Ispanijos oro linijų bendrovė „Iberia“ pirmadienį pranešė dėl koronaviruso atšaukianti 75 proc. tarptautinės oro linijų grupės balandžio ir gegužės mėnesiams numatytų skrydžių.

„Balandį ir gegužę IAG planuoja skrydžių skaičių sumažinti mažiausiai 75 proc., lyginant su tuo pačiu laikotarpiu 2019 m.“, – skelbiama grupės pranešime.

Atskirai britų skrydžių bendrovė „EasyJet“ paskelbė, kad dėl COVID-19 viruso jai gali tekti nutupdyti didžiąją dalį savo orlaivių, ir įspėjo, jog yra kilusi grėsmė, kad Europos oro linijos neišsilaikys keliones lėktuvais įšaldžius ilgesniam laikotarpiui.

IAG ėmėsi drastiškų priemonių, viena iš jų, kaip tvirtino oro linijų grupė – „neesminių ir nekibernetinių IT išlaidų mažinimas, naujų darbuotojų priėmimo stabdymas ir nebūtinų išlaidų atsisakymas, galimybės darbuotojams išeiti neapmokamų atostogų sudarymas, laikinas įdarbinimo sutarčių įšaldymas ir darbo valandų mažinimas“.

IAG taip pat paskelbė, kad buvo atidėtos valdžios permainos ir generalinio direktoriaus pareigas ir toliau eis Willie'is Walshas.

Dabartinis IAG generalinis direktorius iš pareigų turėjo pasitraukti kovo 26 d., jį būtų pakeitęs „Iberia“ generalinis direktorius Luisas Gallego'as.

„Reaguodami į COVID-19 viruso protrūkį, Willie'is Walshas ir IAG taryba nusprendė, kad valdymo stabilumas artimiausiu metu turėtų būti grupės prioritetas, – teigė IAG valdybos narys Antonio Vazquezas. – Esame dėkingi, kad W. Walshas sutiko trumpam atidėti pensiją šiuo iššūkių kupinu laikotarpiu.“

„EasyJet“ generalinis direktorius Johan Lundgren savo ruožtu sakė, jog „bendrovėms išsilaikyti ir garantuoti jų veiklą po krizės prireiks koordinuotos vyriausybių paramos“.

JAV oro linijų bendrovės smarkiai mažina skrydžių skaičių

Jungtinių Valstijų oro linijų bendrovės paskelbė drastišką skrydžių sumažinimą po to, kai prezidento Donaldo Trumpo administracija uždraudė atvykti keliautojams iš Europos.

American Airlines“ teigė mažinanti visus tarptautinius pajėgumus 75 procentais.

„Šis sustabdymas truks iki gegužės 6 dienos, – teigė vežėja. – Šis pokytis – tai atsakas į sumažėjusią paklausą ir JAV vyriausybės kelionių apribojimus dėl koronaviruso.“

„American Airlines“ taip pat pranešė, kad vietinių paslaugų apimtis balandžio mėnesį bus sumažinta 20 procentų, palyginti su praėjusiais metais.

Tuo tarpu varžovė „Delta“ pareiškė, kad „smarkiai sumažins savo skrydžių tarp JAV ir Europos nuo pirmadienio, kovo 16 dienos, laikydamasi JAV vyriausybės direktyvos, ribojančios keliones tarp JAV ir Europos“.

Southwest Airlines“ pranešė, kad „greičiausiai sumažins paslaugų pagal paklausą“.

Kelionių iš Europos apribojimai įsigaliojo penktadienio vidurnaktį, o nuo antradienio bus taikomi ir Didžiajai Britanijai ir Airijai.

JAV oro linijos jau buvo sustabdžiusios skrydžius tarp JAV ir Italijos, o anksčiau – tarp JAV ir Kinijos, kur gruodį įvyko koronaviruso protrūkis.

Skandinavijos oro linijų bendrovė SAS laikinai atleis 90 proc. darbuotojų

Skandinavijos oro linijų bendrovė SAS („Scandinavian Airlines“) nusprendė išleisti neapmokamų atostogų 10 tūkst. žmonių, arba 90 proc. darbuotojų, dėl mažėjančio oro kelionių poreikio koronaviruso plitimo sąlygomis.

Apie tai sekmadienį spaudos konferencijoje pranešė bendrovės vadovas Rickardas Gustafsonas.

„Lėktuvų bilietų poreikis praktiškai išnyko. Nuo rytojaus mes padarysime laikiną pertrauką pagrindinėje savo veikloje“, – pažymėjo bendrovės vadovas.

„Bendrovei reikia sumažinti savo darbuotojų skaičių maždaug 90 proc., tai yra, apie 10 tūkst. žmonių“, – pridūrė R. Gustafsonas.

Anot jo, ir toliau bus vykdomi skrydžiai į kelis Švedijos, Norvegijos miestus, taip pat į Londoną ir Frankfurtą.

Norvegijoje ir Danijoje galioja taisyklės, leidžiančios laikinai atleisti darbuotojus, tačiau Švedijoje tokių taisyklių nėra.

„Todėl svarstome galimybę atleisti daugiau darbuotojų Švedijoje. Turime prisitaikyti prie situacijos“, – teigė R. Gustafsonas ir pridūrė, kad visgi tikisi išvengti atleidimų visam laikui.