Darbuotojų parvežimu pasirūpino įmonė, „Delfi“ sakė „Arijaus“ viešųjų ryšių vadovė Virginija Kaunietė.

Savo ruožtu Lietuvos profesinių sąjungų aljanso pirmininkas Audrius Cuzanauskas pasidalijo penktadienį Briugėje filmuota medžiaga. Vaizdo įraše A. Cuzanauskas dėsto, kad darbuotojams pagaliau suteikta galimybė iš vilkikų pasiimti savo daiktus.

„Darbuotojai ilgą laiką gyveno viešbutyje, buvo konfiskuoti sunkvežimiai. Įmonė galimai pažeidusi mokėjimo už darbą tvarką pagal Belgijos įstatymus. Dėl to konfiskuoti automobiliai. Dėl Belgijos ir Olandijos profesinių sąjungų bendradarbiavimo su policija ir kitomis institucijomis darbuotojams sudaryta galimybė pasiimti savo daiktus ir grįžti namo.

Visą šį laiką įmonė pati nemokėjo už darbuotojų buvimą viešbutyje, jie mokėjo iš savo kortelių. Taip pat buvo problema su maisto tiekimu, darbuotojai patys turėjo rūpintis“, – pasakojo jis.

A. Cuzanauskas nurodė, kad darbuotojai praėjusį penktadienį pildė prašymus dėl atstovavimo jiems teisme.

„Matyti, kad ne vienam jų iš įmonės paskambinta. Kai kuriais atvejais buvo daromas nuolatinis spaudimas: „Kodėl rašote kažkokius dokumentus, kodėl bendraujate su profesinėmis sąjungomis.“

Sakyta, kad jie turi eiti, sėsti į mašiną ir laukti tolimesnių įmonės nurodymų, nepriklausomai nuo to, kad, visų pirma, tai yra žmogaus teisės“, – įraše sakė jis.

Sumokėjo avansą

V. Kaunietė atsisakė komentuoti A. Cuzanausko teiginius. „Labai daug netiesios mūsų požiūriu. Dabar atsiribojame nuo komentarų, viskas išaiškės“, – sakė ji.

Pašnekovė nurodė, kad darbuotojams buvo pervesti avansai. „Už apgyvenimą jie turėjo iš ko sumokėti. Įmonė sumokėjo“, – sakė ji.

V. Kaunietė dar nurodė, kad kol kas oficialių duomenų, kuo „Arijus“ kaltinamas, nėra. „Įmonės atstovai yra išvykę į Belgiją, žiūrėsime“, – sakė ji.

Savo ruožtu A. Cuzanauskas atsakė, kad darbuotojams pervesti avansai yra jų atlyginimo dalis.

„Įmonė turėjo pati sumokėti už viešbutį. Avansas nėra skirtas sumokėti už viešbutį prastovos metu. Čia yra prastova, ir ne dėl darbuotojų kaltės. Mačiau sąskaitas – kiekvienas turėjo sumokėti apie 260 eurų“, – sakė jis.

Pašnekovas dar nurodė, kad, jo žiniomis, vilkikai buvo konfiskuoti dėl įmonės vykdomos veiklos.

„Belgų profsąjunga pasakė: automobiliai konfiskuoti, nes pateikti dokumentai, kad įmonė darbuotojams moka 13,7 euro už valandą, o realiai to nedaro“, – „Delfi“ sakė A. Cuzanauskas.

„Sodros“ duomenimis, vasario 25 dieną „Arijus“ turėjo 317 darbuotojų, kuriems sausį mokėtų atlyginimų vidurkis popieriuje buvo 1926,07 euro (apie 1190 eurų į rankas).

„Arijaus“ akcininkė – Diana Ramonienė, o direktorius – Arijus Ramonas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (744)