Naujausiame eismo spūsčių reitinge Lietuvos sostinė užima 91 vietą tarp 416 miestų iš 57 šalių. Kuo aukštesnė vieta, tuo didesnė spūsčių problema.

Pernai spūsčių lygis Vilniuje buvo 32 proc., o lyginant su 2018 metais pablogėjo 2 proc. punktais. Toks lygis reiškia, kad kelionė užima 32 proc. ilgiau, nei truktų be spūsčių.

Blogiau nei Taline ar Rygoje

Tarp 239 reitinge esančių Europos miestų Vilnius užima 48 vietą ir pagal spūsčių bėdos opumą lenkia Rygą (101 vieta) bei Taliną (63 vieta).

„TomTom“ tinklapyje nurodoma, kad 2019 metais geriausia diena eismui Vilniuje buvo balandžio 21 (Velykų sekmadienis), kai spūsčių lygis siekė vos 4 proc.

Blogiausia diena, kai spūsčių lygis siekė net 61 proc., buvo lapkričio 26, antradienis.

Teigiama, kad didžiausios spūstys Vilniuje būna antradienių rytais ir vakarais, o geriausiai situacija atrodo penktadieniais.

Metas, kurio vengti apsimoka labiausiai – trečiadieniai tarp 17 ir 18 val. „TomTom“ apskaičiavo, kad važiuojant po 18 val. per metus galima sutaupyti 8 val. (jei kelionė trunka 30 min).

Labiausiai vargsta Maskvoje

Reitingo duomenimis, Europoje dėl spūsčių labiausiai vargsta Maskvos gyventojai (59 proc. spūsčių lygis), mažiausiai – Kadiso Ispanijoje (10 proc.).

Viso pasaulio mastu didžiausios spūstys 2019 metais buvo Bengalūre Indijoje, o mažiausios - Hai Pointe Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Reitingas sudarytas remiantis „TomTom“ naudotojų duomenimis iš apie 600 mln. prietaisų. Jis skelbiamas 9 kartą.

Investuoja į infrastruktūrą

Vilniaus miesto savivaldybės taryba vasario 12 dieną patvirtino 2020 metų biudžetą, kuris palyginti su praėjusių metų, išaugo 16 proc. ir siekia 790 mln. eurų. Savivaldybės pranešime teigiama, kad labiausiai didėja finansavimas skiriamas saugumo, judumo, kultūros ir socialinės apsaugos sritims.

„Siekiame ir sklandesnio judėjimo mieste, taigi šios srities finansavimas 2020 metais bus net trečdaliu didesnis nei pernai“, – cituojamas Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Efektyvesnį transporto judėjimą 2020 metais bus stengiamasi užtikrinti atnaujinant Žirmūnų, Minties ir Tuskulėnų gatvių infrastruktūrą, tiesiant dviračių taką T. Narbuto gatvėje nuo Pilaitės pr. iki Konstitucijos pr., įrengiant modernias eismo saugos priemones bei rekonstruojant Žirnių g., Liepkalnio g. ir Minsko pl. dviejų lygių sankryžą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (94)