„Vasaros sezono metu, dėl didelio turistų srauto, kaina yra padidinama. Tai jau šimtu procentų priimtas sprendimas, ekologijos mokestis kils nuo 20-ties iki 30-ties eurų“, – sako Sandra Vaišvilaitė, Neringos savivaldybės atstovė.

Neringos savivaldybės taryba, tvirtindama vietines rinkliavos už įvažiavimą į Neringą naujoves, didesnę kainą poilsio sezono metu atsižvelgė į tai, kad net ir 20-ties eurų taršos mokestis automobiliui nemažina norinčiųjų apsilankyti savo transporto priemone.

„Siekiant sureguliuoti lengvųjų automobilių srautus vasaros sezono piko metu bei paskatinti rinktis alternatyvius atvykimo į Neringą būdus, nuo birželio 20 dienos iki rugpjūčio 20 dienos, nustatytas 30-ties eurų rinkliavos mokestis M1 kategorijos lengviesiems automobiliams. Tokia rinkliava galios tik du mėnesius. Kitu periodu vietinė rinkliava už įvažiavimą į Neringą lengviesiems automobiliams sieks kaip ir iki šiol – 5 eurus“, rašoma nutarime.

Esą tokių priemonių mažinti automobilių srautus imtasi atlikus statistinę analizę, kuri rodo transporto srautų į Neringą didėjimo tendencijas.

„Per šių metų aštuonis mėnesius atvyko 161 877 (2018 m. 8 mėn. – 150 231) automobiliai, mokėję vietinę rinkliavą, neskaitant Neringoje deklaravusių asmenų ir kitus leidimus turinčių transporto priemonių. Per vasaros sezono laikotarpį, nuo gegužės 1 dienos, iki rugpjūčio 31 dienos šios tendencijos dar ryškesnės – šiemet įvažiavo 128 267 transporto priemonės (2018 m. vasaros sezono metu 111 569) t.y. 16 698 automobiliais daugiau“, – tokie statistiniai duomenys pateikti prieš mokesčių didinimo svarstymą.

Sprendimą kainas didinti kritikuoja Neringos valdžios opozicija. Teigiama, kad nežinia, kur šios lėšos bus panaudotos.

„Viešai sprendimo būtinybė aiškinama tuo, kad trūksta lėšų miesto infrastruktūros tvarkymui, neva taip pat siekiama sumažinti pastaraisiais metais ženkliai išaugusius automobilių srautus. Deja, realybė yra kitokia: nors vietinių rinkliavų dydžiai kasmet auga geometrine progresija, bet sutvarkytų gatvių, ištiestų naujų ar rekonstruotų dviračių takų, įrengtų naujų automobilių stovėjimo aikštelių ieškoti reikia su žiburiu. Surinkti pinigai greičiausiai niekur nedings, tačiau ar jie atiteks būtent miesto infrastruktūrai gerinti, klausimas tikrai ne retorinis“, – sprendimą didinti įvažiavimo į Neringą mokestį kritikuoja Neringos savivaldybės tarybos opozicijos lyderis, liberalas Andrius Bagdonas.

Klausimas dėl vykstančių į Jūrų muziejų

Kentės ir tie, kurie atvykę į Neringą nori aplankyti Jūrų muziejų. Skelbiama, kad panaikinta lengvata, numatyta asmenims išvažiuojantiems lengvaisiais automobiliais iš Neringos į Lietuvos jūrų muziejų ir tą pačią dieną grįžtantiems į Neringą.

Tačiau šis klausimas, anot Neringos savivaldybėje mokesčius svarsčiusių politikų, dar nėra gautinis.

„Čia būtina ieškoti kitų bendrų sprendimų su Klaipėdos jūrų muziejumi (skatinti naudotis viešuoju transportu arba organizuoti pavėžėjimą į Klaipėdos jūrų muziejų ir delfinariumą tam tikromis pasirodymų valandomis), nes dabar galiojantis sprendimas skatina naudotis asmeniniu transportu, o tai nesumažina automobilių srautų, kelia parkavimo problemas prie muziejaus. Nepatekę į muziejų asmenys kelia pretenzijas Neringos savivaldybės administracijai, reikalaudami kompensuoti nepatenkintus lūkesčius“, – pateikiamas paaiškinimas dėl tokio sprendimo priėmimo.

Pritaikytos ir lengvatos

Anot S. Vaišvilaitės, tikrai ne viską nuspręsta tik pabranginti.

„Pritaikytos lengvatos mokinius vežantiems ir specialiais ženklais pažymėtiems autobusiukams. Atsižvelgta į šventes“, – sako S. Vaišvilaitė.

Tarybos sprendimu, autobusiukai mokinius galės atvežti iš bet kurio šalies kampelio. Jiems papildomai mokėti nebereikės. Lengvata galios nuo birželio 1 d. iki birželio 19 d. imtinai ir nuo spalio 21 d. iki spalio 31 d. imtinai.

Kelios dienos, anot sprendimo, bus atviros visiems.

„Nuo vietinės rinkliavos nuo šiol visada bus atleidžiami asmenys, vykstantys lengvaisiais automobiliais į Pasaulinės turizmo dienos minėjimo renginius – rugsėjo paskutinio savaitgalio penktadienį nuo 10 valandos iki kitos dienos, šeštadienio, 10 valandos. Nuo vietinės rinkliavos taip pat atleidžiami asmenys, vykstantys lengvaisiais automobiliais į tradicinius renginius: „Stintapūkis“ vasario mėnesio savaitgalį ir „Žiobrinės“ balandžio mėnesio savaitgalį. Atsižvelgiant į tai, kad šių renginių dienos siejamos su savaitgaliais, konkreti diena, kuomet bus taikomos lengvatos, bus nustatytos Administracijos direktoriaus įsakymu“, – numatytas nemokamas lankymo dienas įvardijo savivaldybė.

Tiesa, dar kelios dienos ne sezono metu, tai pat tampa atviros. Seimas nuo 2020 metų paskelbė nedarbo dieną lapkričio 2-ją dieną (Vėlines). Taigi, nustatyta, kad nuo vietinės rinkliavos atleidžiami ne tik lapkričio 1-ąją, bet ir lapkričio 2-ąją vykstantys asmenys su lengvaisiais automobiliais.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (142)