Visuomeninės televizijos laidoje trečiadienį Krišjanis Karinis pabrėžė, kad Latvijos vyriausybė darys viską, kas nuo jos priklauso, kad Ventspilio uostas veiktų toliau.

Ministras pirmininkas priminė, jog vyriausybė jau žengė pirmuosius žingsnius, kad Ventspilio uostas būtų išbrauktas iš JAV sankcijų sąrašo – pradėtos derybos su atitinkamomis Jungtinių Valstijų institucijomis.

Tuo tarpu į klausimą, ar gali pateikti juridinio asmens išbraukimo iš JAV sankcijų sąrašo pavyzdį, K. Karinis atsakė neigiamai.

Rygos uosto valdytojas: pastarieji įvykiai įtakos uosto veiklai neturi

JAV sankcijų paskelbimas Ventspilio uostui bei Rygos uosto valdybos narių skaičiaus sumažinimas neturėjo įtakos Rygos uosto veiklai, pareiškė jo valdytojas Ansis Zeltinis.

Rygos uostas, kuris yra didžiausias pagal krovą Latvijoje, veikia kaip įprasta ir, maža to, turi pajėgumų perimti krovinius iš bet kurio kito uosto“, – pabrėžė jis.

Anot A. Zeltinio, Rygos uosto direkcija, atsakydama į tarptautinių partnerių paklausimus dėl uosto veiklos organizavimo ateityje, patikinimo Latvijos uostų veiklą reglamentuojančio įstatymo pataisos neturi poveikio uosto strateginiams tikslams, jo stabilumui ir kasdienei veiklai.

A. Zeltinio žodžiais, tam neturi įtakos ir JAV sankcijos Aivarui Lembergui bei su glaudžiais susijusioms organizacijoms.

Jis pabrėžė, jog Rygos uostas nuo 2009 metų strateginis NATO logistikos partneris.

JAV Iždo departamento Užsienio aktyvų kontrolės biuras (OFAC) praėjusį pirmadienį paskelbė sankcijų korupcija, pinigų plovimu, dokumentų klastojimu ir piktnaudžiavimu valdžia įtariamam Latvijos oligarchui ir Ventspilio merui Aivarui Lembergui bei keturios su juo susijusioms arba jo kontroliuojamoms organizacijoms, viena kurių yra Ventspilio uosto direkcija.

Po kelių dienų Latvijos parlamentas skubos tvarka priėmė vyriausybės parengtas šalies uostų veiklą reglamentuojančio įstatymo pataisas, pagal kurias Ventspilio, taip pat ir Rygos uoste įvedamas tiesioginis valstybės valdymas.

Sankcijų sąlygos skelbia, jog jos įsigalios nuo sausio 9 dienos, ir bankai bus priversti nutraukti į jų sąrašą patekusių asmenų aptarnavimą.

Siekdamas užtikrinti Ventspilio uosto veiklos stabilumą bei užkirsti kelią galimoms neigiamoms JAV sankcijų pasekmėms uoste veikiančioms įmonėms Latvijos ministrų kabinetas antradienį pritarė valstybės įmonės „Venta osta“ steigimui, kuri valstybės vardu perims Ventspilio uosto valdymą.

K. Karinio tvirtinimu, toks sprendimas yra geriausias išeičiai iš susidariusios padėties.

Ventspilio uosto valdyba naujuoju jo valdytoju paskyrė buvusį Rygos uosto saugumo tarnybos vadovą Andrį Purmalį, kuris pakeis 25-erius metus šias pareigas ėjusį Imantą Sarmulį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)