Premjero atstovas Tomas Beržinskas BNS pranešė, kad komisija leido sudaryti sandorį, atsižvelgiant į jos pateiktas rekomendacijas. Kokios rekomendacijos pateiktos, jis nekomentavo, tačiau pabrėžė, kad komisija nagrinėja sandorius nacionalinio saugumo požiūriu – tai yra, ar jie nekelia grėsmės šalies saugumui.

Praėjusį mėnesį paskelbta, kad konkursą laimėjo Ispanijos infrastruktūros statybos grupės „Elecnor“ ir grupei „Abengoa“ priklausančios inžinerijos įmonės „Instalaciones Inabensa“ konsorciumas „Inabelec“. Jis pasiūlė darbus atlikti už 363 mln. eurų.

Laimėtojas turėtų suprojektuoti bei elektrifikuoti Vilniaus mazgą, ruožą nuo Kaišiadorių iki Radviliškio ir nuo Radviliškio iki Klaipėdos.

Antroje vietoje likusi Ispanijos bendrovė „Cobra Instalaciones Y Servicios“ pasiūlė darbus atlikti už 323 mln. eurų. Ji ketvirtadienį pranešė, kad dėl konkurso rezultatų pateikė pretenziją „Lietuvos geležinkeliams“.

Susisiekimo ministrą Jaroslavą Narkevičių delegavusios Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos lyderis Valdemaras Tomaševskis trečiadienį tikino, kad ministras negalės pasirašyti sprendimo dėl konkurso laimėtojo.

Konkurso auditą inicijavęs ir preliminarias jo išvadas ketvirtadienį pristatęs J. Narkevičius sprendimus dėl konkurso baigties žadėjo priimti kitą savaitę. Jis sakė, kad konkursas vyko neefektyviai, tačiau naujo konkurso skelbimas, anot jo, reikštų, jog Lietuva prarastų projektui skirtas ES lėšas – 200 mln. eurų.

J. Narkevičius kaip „Lietuvos geležinkelių“ akcininkas turi pritarti „Lietuvos geležinkelių“ ir „Elecnor“ sutarties pasirašymui.

„Lietuvos geležinkeliai“ teigia projektą planuojantys užbaigti laiku – iki 2023 metų pabaigos. Tokiu atveju ES parama nebūtų prarasta.