„Per ilgai šio sektoriaus darbdaviai naudojosi privilegijuota padėtimi darbuotojams algas mokėti praktiškai vien kaip dienpinigius, o vairuotojai ne tik vargsta dėl sunkiai pakeliamų darbo sąlygų, bet ir neturi pakankamų socialinių garantijų. Jie ne tik ateityje negaus padoresnių pensijų, bet ir dabar nukenčia ligos atveju. Dėl menkų socialinių garantijų vairuotojai į reisus išvažiuoja ligoti, o grįždami namo jie nėra tikri, ar gaus uždirbtus pinigus“, – feisbuke rašė Vairuotojų profesinės sąjungos vadovė Jovita Jančauskienė.

Lietuvos nacionalinė vežėjų automobiliais asociacija „Linava“ antradienį paskelbė atšaukianti lapkričio 20 d. planuotą protesto akciją prie Seimo rūmų. Vietoje šios protesto akcijos Seimo pirmininkui, Seimo valdybai bei ministrui pirmininkui bus įteikta deklaracija, kurią jau pasirašė 279 Lietuvos vežėjų įmonės.

Vežėjai buvo gavę Vilniaus savivaldybės leidimus rengti protesto akcijas lapkričio 20 d. ir lapkričio 27 d. Atšaukus lapkričio 20 d. įspėjamąją akciją, vežėjai pasilieka galimybę savo poziciją išreikšti numatytoje lapkričio 27 d. protesto akcijoje.

Tačiau, kaip skelbia „Linava“, vežėjai viliasi, kad radikalių priemonių neprireiks, bus surasta galimybė kylančias problemas išspręsti civilizuotu būdu.

Kaip ELTA jau rašė, šiuo metu Vyriausybė planuoja nuo kitų metų padidinti minimalią mėnesio algą (MMA) nuo 555 iki 607 eurų, o galiojantį 1,3 koeficientą, kuris taikomas apskaičiuojant darbo užmokesčio ribą, nuo kurios darbuotojui gali būti neapmokestinama dienpinigių suma, didinti iki 1,65.

Transporto sektorius skaičiuoja, kad dėl to vienai transporto priemonei tenkančios sąnaudos išaugs 288,53 euro per mėnesį. Šiuo metu Lietuvoje įregistruota apie 48 tūkst. tarptautinius pervežimus atliekančių sunkvežimių, tad per metus šiam sektoriui papildomos išlaidos sudarys apytiksliai 166 mln. eurų.

„Linava“ jau kreipėsi į Lietuvos bankų asociaciją (LBA) su prašymu užtikrinti sklandų vežėjų įmonių lizinguojamo turto perkėlimą iš Lietuvos į kitas šalis.

Įmonės „Savesta Consulting“ atstovai Vytautas Turekas ir Ignas Volbikas Seime surengtoje spaudos konferencijoje teigė, kad jų įmonė dėl Vyriausybės siūlomų pakeitimų jau yra perkėlusi iš Lietuvos į Lenkiją apie 60 transporto kompanijų.