Oficialiame rašte LBA „Linava“ prezidentas Romas Austinskas pabrėžia, kad vežėjams nerimą kelia vienašališkai priimtas sprendimas didinti šiuo metu galiojantį koeficientą nuo 1,3 iki 1,65. Anot jo, toks sprendimas Vyriausybėje buvo priimtas neatsižvelgus į nuo Naujųjų metų su minimalaus mėnesio atlygiu augsiančią mokestinę naštą vežėjams bei ES priimamą „Mobilumo paketą“.

R. Austinskas sako, kad tokie šalies valdančiųjų sprendimai skatina vežėjus ieškoti alternatyvų: arba steigti antrines įmones kaimyninėse šalyse, arba savo veiklą perkelti į kitas valstybes.

„Lietuvos transporto įmonės yra pasiryžusios steigti antrines įmones arba visiškai perkelti savo veiklą į kitas ES valstybes“, – pažymima „Linavos“ rašte LBA prezidentui Mantui Zalatoriui.

Atsižvelgiant į šias aplinkybes, „Linavos“ prezidentas kreipėsi į Lietuvos bankų asociaciją su prašymu užtikrinti sklandų lizinguojamo turto perkėlimą veiklai vykdyti kitose ES valstybėse.

„Siekiant išsaugoti ilgalaikes sutartis ir Lietuvos transporto įmonių veiklos tęstinumą, savo narių vardu asociacija „Linava“ prašo Lietuvos bankų asociacijos paskatinti savo narius bendradarbiauti ir nesudaryti kliūčių lizinguojamoms transporto priemonėms perregistruoti kitose valstybėse“, – rašoma „Linavos“ rašte.

Vežėjų asociacija teigia, kad mokestinės permainos transporto sektoriui bus nepakeliamos. Preliminariais vežėjų skaičiavimais, siūlomas koeficiento didinimas viršija viso sektoriaus 2018 m. gautą pelną, tad daugumai įmonių iškyla reali bankroto grėsmė.

LBA prezidentas Mantas Zalatorius ELTAI teigė palaikąs „Linavos“ siūlymą.

„LBA labai vertina ir palaiko Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“ išreikštą siekį bendradarbiauti dėl transporto sektoriuje susidariusios situacijos. Šį klausimą išsamiau aptarsime artimiausiame Lizingo komiteto posėdyje. Pažymėtina, kad kiekviena asociacijai priklausanti organizacija šiuo klausimu turi savo požiūrį ir strategiją. LBA nariai kiekvieną konkrečią verslo partnerystės situaciją su klientais sprendžia individualiai“, – teigiama ELTAI atsiųstame M. Zalatoriaus komentare.

DELFI rašė, kad jeigu Seimas priims Vyriausybės siūlymą padidinti darbo užmokesčio ribą, nuo kurios priklauso darbuotojo gaunamų dienpinigių apmokestinimas, atlyginimai „į rankas“ komandiruojamiems darbuotojams vidutiniškai padidėtų 122 eurais. Vežėjai tokius siūlymus pavadino „genocidu“.