Traukinys stovi, tačiau keleiviai neįleidžiami

17 metų Antanas iš Naujosios Vilnios geležinkelio stoties vykdavo į darbą įmonėje Lentvaryje. Tačiau prieš vasarą jį ir dar grupelę keleivių pasiekė nemalonios žinios – traukinys kelionę pradeda iš Naujosios Vilnios, tačiau keleiviai įleidžiami tik nuo Vilniaus. Vyras rašė porą skundų, tačiau gaudavo tą patį Keleivių vežimo direkcijos atsakymą, kad toks sprendimas priimtas dėl „efektyvumo“.

„Labiausiai tinkamas laikas važiuoti į darbą yra 6 val. 47 min. traukiniu, vykstančiu iš Naujosios Vilnios į Kauną (Palemoną), kuris atvažiavęs į Vilnių 7 val. 05 min. išvažiuoja į Kauną sustodamas Panerių stotyje, po to Lentvario stotyje. Visi kiti maršrutai nėra tinkami, nes niekaip nesiderina su darbo laiku, tektų ilgai gaišti laiką stotyje, ką dabar ir esu priverstas daryti.

Visada naudojausi mėnesiui pirktu bilietu maršrutui Naujoji Vilnia – Lentvaris, į abi puses. Taip buvo iki šių metų gegužės 23 dienos, kai atėjus į Naujosios Vilnios stoties peroną buvome neįleisti į traukinį ne tik aš, bet ir grupė keleivių. Mano bilietas buvo dar ilgam galiojantis, o kiti keleiviai man buvo pažįstami iš dažno važiavimo tuo pačiu laiku. Traukinio mašinistas pareiškė, kad keleiviai važinėja „už dyką“, nesant konduktoriaus tuo naudojasi ir vadovybė jam griežčiausiai įsakė daugiau keleivių nevežti. Nepaisydamas mano ir kitų keleivių parodytų bilietų, paliepęs pašaipiu balsu rašyti skundą, nuvažiavo.

Nedelsdamas parašiau Keleivių vežimo direkcijai skundą, bet ilgai laukęs gavau atsakymą, kuris, mano supratimu, stokoja elementarios logikos. Jame rašoma, kad ekonomiškai neapsimoka
vežti keletą keleivių, todėl traukinio maršrutas uždaromas.

Nuo tos dienos traukinys 6 val. 47 min. atvyksta iš depo Naujoje Vilnioje ir, kas absurdiškiausia, jis vis tiek sustoja Naujosios Vilnios stotyje, tačiau keleivių neįsileidžia ir netrukus išvažiuoja į Kauną per Vilnių. Dažnai taip važiuoja dvigubas traukinio sąstatas. Keleivių neima, nes konduktoriai neatvyksta pradėti darbo į Naująją Vilnią. Viena konduktorė paklausta, kodėl, man atsakė: „mes visi čia (suprask Vilniuje) ir, kad pradėtume darbą Naujoje Vilnioje, turėtumėme ten nakvoti“. Keistas šių vadovų supratimas apie „ekonomiką“ ir dar labiau apie pagarbą savo keleiviams. Niekas neatsiprašė už prarastą brangų laiką ir pinigus“, – pasakoja vyras.

Anot jo, dar kovo mėnesio pabaigoje buvo pakeistas tvarkaraštis iš anksto neįspėjus, kryptis Naujoji Vilnia – Kaunas 6 val. 47 min. iš viso panaikinta. Tačiau tuomet jis gavo atsakymą, kad įvyko klaida ir kryptis lieka. Tačiau vėliau pamatė, kad buvo pakeisti kai kurie kitų kitų maršrutų laikai, o keleiviai maršrutui į Kauną – neįleisti.

Keleivį papiktino ir tai, kad niekas negrąžino pinigų už įsigytą mėnesį bilietą.

„Lietuvos geležinkeliai“: maršruto nebėra, nes keleivių nėra

DELFI susisiekė su „Lietuvos geležinkeliais“. Atsakymais patvirtina, kad traukinys vis dar išvyksta iš depo Naujojo Vilnioje, tačiau keleiviai įleidžiami tik nuo Vilniaus. Teigiama, kad toks sprendimas priimtas ne dėl to, kad konduktoriai gyvena Vilniuje, o todėl, kad nebuvo keleivių.

„Sprendimas buvo priimtas įvertinus situaciją. Išanalizavus duomenis, pastebėjome, kad N. Vilnia-Vilnius kasdien važiuodavo vos 1,5 keleivio per dieną. Kadangi, kiekvienas sustojimas reikalauja papildomų sąnaudų, buvo nuspręsta nuimti 6. 47 val. N. Vilnios-Vilniaus stotelę. Prieš priimant tokį sprendimą „LG Keleiviams“ darbuotojai atliko tyrimą, kuriame fiziškai važiuodami traukiniu stebėjo keleivių srautus. Buvo pastebėta, jog keleivių važiuoja vos vienas kitas“, – rašoma atsakyme DELFI.

Bendrovė patikino, kad pokyčių imtasi tik dėl šio vieno maršruto, o gyventojams palikta galimybė keliauti su persėdimais.

„Priėmus sprendimą nuimti maršrutą Naujoji Vilnia – Vilnius, keleiviams iš Naujosios Vilnios ir Pavilnio stotelių paliktos galimybės keliauti šiais traukinių maršrutais: Vilnius–Ignalina–Turmantas, Trakai–Vilnius, Vilnius–Varėna–Marcinkonys, Vilnius–Palemonas“, – nurodoma atsakyme.

Taip pat teigiama, kad keleivis gali pateikti prašymą dėl patirtų nuostolių kompensavimo, o išanalizavus situaciją bus svarstoma, ar kompensuoti galimus nuostolius, ar ne.

Pasiteiravus, ar planuojama atnaujinti galimybę keliauti keleiviams nuo N. Vilnios gautas atsakymas: „Deja, bet artimiausiu metu neplanuojama“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (128)