Vilniaus apygardos teismas liepos 31 dieną patenkino Estijos geležinkelių paslaugų grupės „Skinest Baltija“ prašymą laikinai stabdyti konkurso procedūras, BNS pranešė teismo atstovė Rūta Trimailovienė.

Pasak „Skinest Baltijos“ vadovo Valdo Rasimo, įmonė prašė konkursą stabdyti, nes VLRD jį skelbė ne pagal Viešųjų pirkimų įstatymą, tai yra konkursas nebuvo viešas.

„Mes, vadovaudamiesi Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) išvadomis, kreipėmės į teismą, kad VLRD skelbtų viešuosius pirkimus. Mes prašome, kad teismas įpareigotų juos ir šios bylos pagrindu pasakytų, kad tai yra perkančioji organizacija“, – BNS sakė V. Rasimas.

„Skinest Baltijos“ prašymu dėl tų pačių priežasčių praėjusią savaitę sustabdytas 30 mln. eurų vertės kitos „Lietuvos geležinkelių“ antrinės įmonės „LG Cargo“ vagonų pirkimo konkursas.

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) birželį pareiškė, kad antrinės „Lietuvos geležinkelių“ įmonės „LG Cargo“, Geležinkelio tiesimo centras (GTC) ir VLRD turi būti laikomos perkančiosiomis organizacijomis – jų pirkimai turi būti skelbiami pagal Viešųjų pirkimų įstatymą.

Lietuvos geležinkeliai“ teigia, kad komercines paslaugas teikiančias grupės įmones pripažinus perkančiosiomis organizacijomis, joms būtų sudarytos prastesnės sąlygos konkuruoti rinkoje. Tuo metu VPT nurodo, jog šios įmonės nesusiduria su konkurenciniu spaudimu, todėl jų veikla nėra komercinio ar pramoninio pobūdžio.

„Lietuvos geležinkeliai“ ir trys antrinės įmonės VPT išvadą apskundė Vilniaus apygardos administraciniam teismui – jo prašoma pripažinti neteisėta ir panaikinti VPT tikrinimo ataskaitą. Liepos 16 dieną teismas skundą priėmė nagrinėti, tačiau posėdžio data dar nepaskirta.