Tokias išvadas susisiekimo ministrui Rokui Masiuliui pateikė ministerijos darbo grupė, atlikusi Smiltynės perkėlos viešųjų pirkimų auditą ir darbuotojų skundų tyrimą, pranešė ministerija.

„Tyrimo išvadas skubiai pateikėme bendrovės valdybai – nustatyti veiklos skaidrumo pažeidimai, netinkamo elgesio darbe faktai reikalauja neatidėliotinų veiksmų. Bendrovės valdyba įpareigota spręsti aptiktas problemas ir priimti reikiamus sprendimus“, – pranešime sakė R. Masiulis.

Pasak jo, tyrimas inicijuotas gavus signalų, kad bendrovės vadovybė nesivadovauja skaidrumo ir verslo etikos standartais.

Darbo grupė įvertino 8 Smiltynės perkėlos konkursus, skelbtus 2017–2019 metais. Iš jų įvyko tik vienas, penkių procedūros dėl skundų nutrauktos (du iš jų – Viešųjų pirkimų tarnybos nurodymu), dar dviejų pirkimų procedūros vyksta.

Tyrimo metu nustatyta, kad konkursų objektai buvo nepagrįstai stambinami, tiekėjams kelti konkurenciją ribojantys reikalavimai, o kai kuriais atvejais buvo proteguojamas vienas tiekėjas.

Be to, bendrovės viešųjų pirkimų komisija nėra savarankiška, nes galutinį sprendimą lemdavo vadovo nuomonė, nepaisant to, kad komisijoje kelta abejonių dėl pirkimų.

Nustatyta, kad neefektyviai naudotos bendrovės lėšos komandiruotėms į užsienį – per 3 pastaruosius metus joms išleista 43 tūkst. eurų, tačiau renginių darbotvarkė būdavo daug trumpesnė nei komandiruočių laikas, jų metu atostogaujama, tenkinami asmeniniai poreikiai.

„Daugeliu atvejų komandiruotės neatnešė bendrovei jokio rezultato. Be to, dažnos ir nepagrįstai ilgos bendrovės vadovo komandiruotės pas tiekėjus taip pat leidžia įtarti išankstinius jos ir tiekėjų susitarimus dėl konkrečių pirkimų“, – rašoma pranešime.

Pasak jo, įmonė vadovas Darius Butvydas konfliktuoja su pavaldiniais, o tai blogina vidinę atmosferą visoje įmonėje.