„Jeigu Jungtinių Valstijų sankcijos vėl mums smogs, Europa į jas atsakys vieningai ir stipriai“, - sakė ministras po susitikimo su kolega Jungtinėse Valstijose Stevenu Mnuchinu.

„Visa tai yra blogai ekonomikos augimui ir Amerikos bei Europos gerovei“, - akcentavo jis spaudos konferencijoje Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ir Pasaulio banko pavasario susitikimų kuluaruose.

„Mes turime to išvengti. Remiantis Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) išvadomis, atrodo, kad būtų protinga pasiekti priimtiną susitarimą tarp Jungtinių Valstijų ir Europos ir užbaigti „Aribus“ bei „Boeing“ bylą“, - teigė jis, pridurdamas, kad byla jau ir taip tęsiasi per ilgai.

B. Le Maire'as antradienį jau pažadėjo siekti sprendimo. Penktadienį jis susitiko su JAV prekybos atstovu Robertu Lighthizeriu ir pagrindiniu Baltųjų rūmų ekonomikos patarėju Larry'iu Kudlow.

„Tai buvo konstruktyvus ir nuoširdus, bet kartu ir sudėtingas bei įtemptas susitikimas“, - teigė anonimišku išlikti norėjęs Prancūzijos pareigūnas.

„Vis dėlto derybos buvo naudingos ir padėjo išaiškinti daugelį nesusipratimų“, - sakė pareigūnas, pridurdamas, kad dalyviai taip pat iškėlė naujų Prancūzijos mokesčių įvedimo technologijų kompanijoms klausimus, įskaitant Jungtinių Valstijų milžines.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį pagrasino Europos Sąjungai naujais tarifais, jeigu ši neužbaigs subsidijų „Airbus“, o tai kelia grėsmę trapioms prekybos paliauboms.

Tai - dar vienas žingsnis keturiolikos metų „Boeing“ ir „Airbus“ konflikte, kurio metu Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga kaltina viena kitą PPO dėl neteisėtos valstybinės paramos suteikimo savo aviacijos milžinėms.

Europos Sąjunga iš karto įspėjo, kad „ginče su „Boeing“ taip pat imsis „sparčių atsakomųjų priemonių“.

Remiantis kai kuriais penktadienį paskelbtais Europos šaltiniais, trečiadienį paaiškės Amerikos prekių sąrašas, kuris bus apmokestintas iki 20 mlrd. eurų.

PPO stebės, kaip laikomasi atsakomųjų priemonių, kurios bus mažiau negu 20 mlrd. eurų vertės.