Kaip teigė N. Udrėnas, Jūrų uosto valdyba susisiekimo ministrui Rokui Masiuliui išreiškė abejones ne tik dėl galimo A. Vaitkaus šališkumo, bet ir dėl Tarptautinės ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) principų nesilaikymo.

„Gauta netiesioginė finansinė parama kelia abejonių, kaip gali vadovas visa apimtimi vykdyti savo veiklą, kad ir nusišalinęs nuo tam tikrų klausimų sprendimo. Kitas aspektas - įmonės reputacija. Turi būti laikomasi EBPO organizacijos principų, skaidrumo, etikos standartų. Taip pat buvome gavę Ryčio Ambrazevičiaus (bendrovių valdysenos instituto Baltijos šalyse prezidentas - ELTA) laišką, kuriame jis atkreipė dėmesį į šiuos principus“, - Eltai komentavo N. Udrėnas.

Pasak Uosto valdybos pirmininko, A. Vaitkus negalėjo tęsti darbo, nes jo valdymas būtų neefektyvus.

„Tiesiogiai, kaip vadovas, gali nusišalinti nuo tam tikrų klausimų sprendimo, bet tada klausimas yra, kam galima pavesti šiuos klausimus spręsti. Tačiau dar lieka netiesioginiai klausimai, kurie taip pat labai svarbūs strateginei įmonei: bendrieji įmonės strateginiai planai, derybos dėl bendrųjų principų tarp uosto ir krovos kompanijų. Išlieka abejonės, ar įmanoma taip nusišalinti nuo netiesioginių sprendimų priėmimo“, - sakė N. Udrėnas.

Jis kol kas negalėjo pasakyti, kaip vyks naujo vadovo konkursas, kol KVJUD laikinai vadovaus uosto infrastruktūros direktorius Vidmantas Paukštė.

„Negaliu kol kas pasakyti, kas skelbs konkursą, ar ministerija, ar įmonė turės organizuoti“, - teigė N. Udrėnas.

ELTA primena, kad sausį R. Masiulis nušalino A. Vaitkų nuo dalies sprendimų, susijusių su įmonėmis, kurių atstovai dalyvavo A. Vaitkaus rinkimų kampanijoje. Po rinkimų, kovo 18 d., A. Vaitkus grįžo vadovauti Klaipėdos uostui, tačiau, kaip Eltai sakė R. Masiulis, jis liko nušalintas nuo sprendimų, susijusių su tomis įmonėmis, su kurių vadovais galimai turėjo neskaidrių ryšių.

Susisiekimo ministras taip pat sakė, kad kyla klausimas, ar A. Vaitkaus pavaldiniai neturi interesų konflikto, jei jie spręs tų įmonių klausimus. Dėl to ministras sakė kreipęsis į Valdymo koordinavimo centrą, Vyriausiąją rinkimų komisiją ir įmonės valdybą, kad jos įvertintų situaciją.

VKC nurodė, kad turi būti siekiama, jog valstybės valdomos įmonės būtų atskirtos nuo politinės įtakos formuojant valdybą, skiriant ir atleidžiant įmonės vadovą.

Pirmadienį ministras gavo išvadas iš Uosto direkcijos valdybos ir pranešė atšaukiantis A. Vaitkų iš pareigų. Pirmadienis buvo paskutinė A. Vaitkaus darbo diena.

Antradienį A. Vaitkus Klaipėdoje planuoja rengti spaudos konferenciją, kurioje pakomentuos savo atleidimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)