Lietuvos pramonininkų konfederacija (LPK) pranešė, kad jų prezidentas Robertas Dargis kreipėsi į EP pirmininką Antonio Tajani, išdėstydamas neigiamus Europos Komisijos Mobilumo paketo pasiūlymo aspektus Lietuvos kelių transporto sektoriui ir prašydamas atidėti šio paketo svarstymus.

Kaip teigiama pranešime, A. Tajani ir EP politinių grupių pirmininkams adresuotame laiške buvo prašoma atidėti Mobilumo paketo priėmimą kitai naujai išrinkto EP kadencijai. LPK atstovų teigimu, taip būtų geriau apsvarstytos galimos pasekmės ir pasiruošta prieš priimant galutinį sprendimą, kadangi mobilumo pakete numatyti pokyčiai keltų rimtus neigiamus padarinius Lietuvos ir Europos kelių transportui, pramonei ir ekonomikai.

LPK atstovai įsitikinę, kad, atsižvelgiant į dabartinę situaciją, subalansuotas kompromisas su aiškiomis naudomis visiems vairuotojams, vežėjams ir ES šalių ekonomikoms - neįmanomas. Todėl šis sudėtingas ir jautrus klausimas, ypač atsižvelgiant į jo svarbą Europos šalių konkurencingumui bei socialinius aspektus, turi būti svarstomas skyrus pakankamai laiko nuodugniam poveikio vertinimui ir įtraukiant visas suinteresuotas šalis.

Lietuvos poziciją palaiko Vidurio ir Rytų Europos vežėjai, nekart pateikę prašymą, kad Mobilumo paketo klausimas būtų nukeltas ir svarstomas naujojo EP bei Europos Komisijos po pavasario.

ELTA primena, kad Lietuva jau ne kartą pareiškė nuogąstavimus, kad dabartinės Mobilumo paketo nuostatos nutolo nuo pradinio varianto, o šio paketo priėmimas turėtų neigiamas pasekmes visiems Europos bei nacionaliniams kelių vežėjų atstovams, profesinėms sąjungoms, kitoms ūkio šakoms, kurių veikla tiesiogiai priklauso nuo transporto paslaugų. Nesubalansuotos sąlygos skaudžiai paliestų ir daugiau nei 3 mln. darbuotojų, dirbančių transporto sektoriuje visoje Europoje.

Lietuvos, Lenkijos, Bulgarijos ir Vengrijos ministrai dėl žalingų Mobilumo paketo nuostatų jau ne kartą reiškė susirūpinimą EK transporto ir judumo komisarei Violetai Bulc, EP Transporto komiteto pirmininkei Karimai Delli ir už „Mobilumo paketą“ atsakingiems šio komiteto nariams.

Susisiekimo ministro Roko Masiulio teigimu, skubotas „Mobilumo paketo“ priėmimas neabejotinai turėtų neigiamą poveikį vairuotojų socialinei gerovei, aplinkos apsaugai ir būtų žalingas Europos kelių transporto vidaus rinkai. Jis kartu apsunkintų ir tolesnes derybas triloguose.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)