Apie tai DELFI informavo Lietuvos oro uostų komunikacijos skyriaus vadovas Marius Zelenius.

„Pradelstos sumos dydis ir aiškumo, kaip bendrovė planuoja padengti įsiskolinimą, trūkumas, įpareigojo nedelsiant imtis visų įmanomų teisėtų priemonių ir taip ginti bendrovės bei valstybės interesus. „Small Planet Airlines“ pradelsta skola – 726 tūkst. eurų.

Civilinės aviacijos tvarką reglamentuojantys šalies teisės aktai leidžia orlaivį sulaikyti, kai yra nesumokėtos oro rinkliavos, nesilaikoma saugos reikalavimų, kyla abejonių dėl orlaivio tinkamumo skraidyti ir kitų svarbių priežasčių“, – sakė jis.

Į CAA Lietuvos oro uostai kreipėsi lapkričio 20 dieną, tačiau oficialaus atsakymo, ar bus sulaikomi „Small Planet Airlines“ orlaiviai, dar nėra gavusi.

Skrydžiai vykdomi pagal tvarkaraštį

„Small Planet Airlines“ rinkodaros vadovas Simonas Bartkus DELFI patvirtino, kad lapkričio 21 dieną įmonė gavo Civilinės aviacijos administracijos draudimą vienam iš jos orlaivių išskristi iš Vilniaus tarptautinio oro uosto.

„Pažymėtina, jog šis orlaivis yra vienas iš 8 bendrovės turimų orlaivių ir šiuo metu yra parkuojamas Vilniaus oro uoste: jis nėra reikalingas šiuo metu suplanuotam skrydžių tvarkaraščiui vykdyti“, – sakė jis.

S. Bartkus taip pat priminė, kad„Small Planet Airlines“ spalio 23 dieną viešai pranešė apie pradėtą restruktūrizavimo procesą, kaip geriausią būdą išsaugoti ir toliau tęsti sėkmingą veiklą.

„Bendrovė yra pateikusi kreipimąsi teismui, kurį teismas yra priėmęs, tačiau sprendimas dėl restruktūrizavimo bylos iškėlimo dar nėra priimtas.

Nuo tada kai „Small Planet Airlines“ pranešė apie pradėtą restruktūrizacijos procesą, aviakompanija atsiskaito su Vilniaus oro uostu iš anksto už einamąsias ir būsimai suteiktas paslaugas.

Bendrovė tariasi su Vilniaus oro uostu dėl atsiskaitymo už anksčiau suteiktas paslaugas ir šiam momentui yra pateikusi pasiūlymą Lietuvos oro uostams dėl atsiskaitymo, kadangi Vilniaus oro uosto teikiamos paslaugos, infrastruktūra ir įrenginiai yra svarbūs tolimesnei veiklai bei tokiu būdu būtų apginti kreditorių interesai.

„Small Planet Airlines“ tikisi šį susitarimą pasiekti su oro uostu šiandien. Bendrovė vertina, jog orlaivio sulaikymas yra perteklinė priemonė ir tikisi, jog jis bus nedelsiant panaikintas, nors tai ir netrikdo suplanuotų bendrovės skrydžių“, – ketvirtdienį sakė S. Bartkus.

Jis nurodė, kad visi „Small Planet Airlines“ skrydžiai yra vykdomi pagal numatytą tvarkaraštį.

Ketvirtadienį vakare S. Bartkus informavo, kad „Small Planet Airlines“ sumokėjo Vilniaus oro uostui 820 620,29 euro ir atsiskaitė už anksčiau suteiktas paslaugas pagal Lietuvos oro uostų išrašytas sąskaitas, kadangi Vilniaus oro uosto teikiamos paslaugos, infrastruktūra ir įrenginiai yra svarbūs tolimesnei veiklai.

Pradėjo restruktūrizavimo procesą

Spalio pabaigoje „Small Planet Airlines“ pranešė pradedanti restruktūrizavimo procesą. Pasak įmonės, to prireikė dėl „Small Planet Airlines“ Sp. z o. o. Lenkijoje ir „Small Planet Airlines“ GmbH Vokietijoje patiriamų finansinių sunkumų.

Tuomet platintame pranešime žiniasklaidai nurodyta, kad „Small Planet Airlines“ Lietuvoje veikla šiemet yra pelninga – planuojama, kad operacinis pelnas metų gale sieks 3,4 mln. eurų.

„Vis dėlto, jį viršys sumos, kurias turėsime nurašyti dėl Vokietijos bei Lenkijos įmonių neapmokėtų paslaugų“, – aiškino „Small Planet Airlines“ vadovas Kristijonas Kaikaris.

Pranešime teigta, kad keleiviai dėl bendrovėje vykstančių pertvarkų nepatogumų nepatirs – „Small Planet Airlines“ kartu su istoriniais partneriais Lietuvoje – kelionių organizatoriais, tęs veiklą pagal suplanuotus žiemos sezono skrydžių tvarkaraščius.

Lapkričio viduryje pranešta, kad „Small Planet Airlines“ atleidžia 87 darbuotojus – maždaug ketvirtadalį viso Lietuvos filialo personalo.

„Atleidimai vykdomi dviem etapais – pirmame etape Užimtumo tarnybą informavome apie 44, antrame – apie 43 darbuotojų atleidimus“, – naujienų agentūrai BNS sakė „Small Planet Airlines“ rinkodaros vadovas S. Bartkus.

Pasak jo, panaikinta maždaug pusė darbo vietų administracijoje – įgulų planavimo, skrydžių priežiūros, finansinės apskaitos srityse.

Registrų centro duomenimis, 2017 metais „Small Planet Airlines“ iš viso turėjo 17,3 mln. eurų turto.

2017 metais įmonės pardavimo pajamos sudarė 106 mln. eurų, – 19 proc. daugiau nei 2016 metais. „Small Planet Airlines“ grynasis pelnas 2017 metais sudarė 1,9 mln. eurų.

„Small Planet Airlines“ valdo „SPG grupė“, kurios akcininkais yra Vytautas Kaikaris (62,51 proc. akcijų), Andrius Staniulis (26,79 proc.), Islandijos pilietis Halldor Sigurdason (1,9 proc.), Valentinas Jankelaitis (0,95 proc.), Ugnius Valiauga (0,95 proc.), Karina Dajoraitė-Dirvonskienė (0,95 proc.) ir Lenkijos pilietis Jaroslaw Jesche (5,95 proc.).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (74)