Energetikos ministerija atsakymuose DELFI tikina, kad naujieji pakeitimai neturėtų daryti pastebimos įtakos degalų kainai, kadangi degalinių tinklai naujus žymėjimo reikalavimus integruos į turimą žymėjimo sistemą ar naudojamų prekės ženklų apipavidalinimą.

Numatoma, kad degalų rūšį nurodantys žodžiai „Dyzelinas“, „Benzinas“, „Dujos“ bus ir toliau rašomi ant degalų kolonėlių ar pistoletų, tačiau šalia jų atsiras papildoma informacija.

„Naujas žymėjimas turi būti nurodytas degalinėse ant degalų kolonėlių ir ant pistoletų. Priklausomai nuo techninių galimybių, ant kai kurių pistoletų gali būti neįmanoma pritvirtinti žymens, todėl tokiu atveju naujasis ženklinimas bus nurodomas tik ant degalų įpylimo kolonėlės“, – DELFI informuoja Energetikos ministerija.

Nuo šiol benzinas bus pažymėtas žodžiu „Benzinas“, nurodant jo oktaninį skaičių (92, 95 ar 98), ir raide E kartu su skaičiais 5 ar 10, nurodančiais maksimalų biodegalų (etanolio) kiekį procentais esantį benzino tūrio vienete. Benzinas, kuriame etanolio kiekis nedidesnis nei 5 proc. žymimas „E5”.

Dyzelinas bus pažymėtas žodžiu „Dyzelinas“ ir raide B. Šalia raidės B bus parašytas skaičius 7, 10, 20 arba 30. Skaičiai nurodys, koks yra maksimalus biodegalų (riebalų rūgščių metilo esterio) kiekis procentais dyzeline.

Naujasis degalų ženklinimas

Žiemos laikotarpiu pirmos ir antros klasių arktinis dyzelinas, kaip ir iki šiol, bus papildomai žymimas, naudojant atitinkamai vienos ar dviejų snaigių simbolius, o žymėti gazoliai, skirti naudoti žemės ūkio veiklos subjektams žemės ūkio produktų gamybai, papildomai žymimi raidėmis „Dž“. Biodyzelinas bus žymimas B100, o sintetinis dyzelinas – XTL.

Suskystintos naftos dujos bus žymimos žodžiu „Dujos“ ir raidėmis LPG, suslėgtos gamtinės dujos – raidėmis CNG; suskystintos gamtinės dujos – raidėmis LNG.

Energetikos ministerija nurodo, kad tinkamą rūšį vairuotojai turėtų rinktis atsižvelgdami į rašomus nurodymus transporto priemonės techninėje dokumentacijoje.

„Biodegalų kiekis parodo, kiek procentų biodegalų yra įmaišytą į kurą. Lietuvoje, siekiant aplinkosauginių tikslų, į benziną privalomai įmaišoma 5 proc. biodegalų (etanolio), į dyzeliną – 7 proc. biodegalų (riebalų rūgščių metilo esterio), išskyrus žiemos laikotarpį. Benzinas ir dyzelinas visos ES mastu yra standartizuoti produktai jie turi atitikti atitinkamai benzino standarto (EN 228) ir dyzelino standarto (EN 590) reikalavimus.

Minėti standartai nustato galimas biodegalų ribas: dyzeline iki 7 proc. biodegalų, benzine iki 5 arba 10 proc. Vairuotojai turėtų atsižvelgti į tai, kokia degalų rūšis nurodoma turimos transporto priemonės techninėje dokumentacijoje ir kurią rekomenduoja naudoti automobilio gamintojas ar jo pardavėjas“, – DELFI rašo Energetikos ministerija.

Ar degalinės laikosi nurodytų reikalavimų ir pritvirtino naujus žymėjimus, prižiūrės Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba.

Ministerija atkreipia dėmesį, kad degalinėje pirkėjams turi būti sudarytos sąlygos susipažinti su degalų kokybės pažymėjimu (sertifikatu, pasu) ar standartu, pagal kurį yra pagaminti degalinėje parduodami atitinkami degalai. Taip pat vartotojams turi būti prieinama visa informacija, ką reiškia atitinkamas degalinėje parduodamų degalų žymėjimas.

Degalų žymėjimas nuo lapkričio bus suvienodintas visose Europos Sąjungos šalyse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (464)