Minėtoji lengvata taikoma įmonėms, kurios vykdo investicinius projektus - už kiekvieną mokestinį laikotarpį apskaičiuotas apmokestinamasis pelnas gali būti sumažintas iki 100 proc.

Tačiau, kaip teigia Ūkio ministerija, vienas pagrindinių pelno mokesčio lengvatos investiciniam projektui trūkumų yra susijęs su lengvatos ribojimu, kad lengvata netaikoma ilgalaikio turto pakeitimui analogišku, - vertinimas dėl analogiško turto yra interpretacinio pobūdžio ir atliekamas tik pasinaudojus lengvata mokestinių patikrinimų metu.

Ministerija taip pat teigia, kad lengvatos patrauklumas yra menkas dėl taikomų ribojimų tam tikroms turto grupėms. Pagal galiojančias nuostatas, lengvata taikoma tik ilgalaikiam turtui, kuris yra nenaudotas ir pagamintas ne anksčiau kaip prieš dvejus metus. Ministerijos nuomone, nustatytas dvejų metų terminas kelia lengvatos administravimo sunkumų, nes ne visada yra lengva nustatyti ilgalaikio turto naudojimo pradžią, o tam tikros ilgalaikio turto grupės fiziškai nesensta, - pavyzdžiui, programinė įranga ar įsigytos teisės.

Taip pat siūloma taikyti minėtą lengvatą elektromobiliams. Tai būtų viena iš priemonių, skatinančių įmones technologiškai atsinaujinti bei rinktis efektyvesnes ir aplinkai palankesnes transporto priemones.

Ūkio ministerijos teigimu, pakeitimai leistų atnaujinti gamybos procesus ar kitaip padidinti savo veiklos produktyvumą, o tai didintų šalies ūkio konkurencingumą ir įplaukas į valstybės biudžetą ilguoju laikotarpiu.

Ministerijos parengtas Pelno mokesčio pakeitimo projektas teikiamas derinti kitoms ministerijoms ir Valstybinei mokesčių inspekcijai, vėliau bus svarstomas Vyriausybėje, o čia gavus pritarimą, - Seime.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)