Savo pareiškime SEPLA pilotų sąjunga praneša padavusi ieškinį į Ispanijos aukščiausio lygio Nacionalinį teismą po nesėkmingų derybų su „Ryanair“. SEPLA reikalavo, kad jos nariai būtų įdarbinami pagal Ispanijos, o ne pagal Airijos įstatymus.

„Ryanair“ atsisakymas pripažinti SEPLA ir laikytis Ispanijos darbo įstatymų įdarbinant jos pilotus Ispanijoje verčia profsąjungą savo tikslų siekti teisinėmis priemonėmis“, - teigiama pareiškime.

Praėjusią savaitę „Ryanair“ pilotų streikai paveikė 600 skrydžių Belgijoje, Airijoje, Italijoje, Portugalijoje ir Ispanijoje. Oro linijų teigimu, 100 000 dėl streikų nukentėjusių keleivių teko arba rinktis alternatyvius skrydžius, arba kreiptis dėl išlaidų grąžinimo. Be to, „Ryanair“ pilotai Airijoje penktadienį surengė jau ketvirtą streiką. Dėl tokių akcijų buvo atšaukti šimtai skrydžių.

Ketvirtadienį pilotai perspėjo, kad rugpjūčio 10 dieną bus rengiamas penktas streikas, kuriame dalyvaus ir pilotai Švedijoje bei Belgijoje, prie jų galbūt prisijungs ir pilotai Vokietijoje bei Nyderlanduose.

„Ryanair“ pranešė apie savo planus perkelti darbo vietas ir lėktuvus į pelningesnius regionus ir pagrasino imtis tolesnių priemonių, jeigu streikai bus tęsiami.

Įsteigtos prieš 33 metus Dubline, oro linijos siūlo mažesnes sąnaudas vienam keleiviui nei jos varžovės. Tačiau darbuotojai jau seniai kritikuoja darbo sąlygas, kuriomis tenka dirbti.

Didžiausias darbuotojų, dirbančių ne Airijoje, nusiskundimas susijęs su tuo, kad „Ryanair“ įdarbina juos pagal Airijos įstatymus, aiškindama, kad dauguma jos darbuotojų skraido Airijos lėktuvais ir todėl jiems turi būti taikomi Airijos įstatymai.

Tačiau personalas skundžiasi, kad tokia tvarka verčia juos jaustis nesaugiai, užkerta kelią valstybės garantijoms jų šalyse, neleidžia jiems kreiptis dėl būsto paskolos.

Liepą Nyderlandų apeliacinis teismas nurodė, kad „Ryanair“ darbuotojams, dirbantiems Nyderlanduose, turi būti taikomi šios šalies įstatymai.

„Ryanair“, kuri skraido į 37 šalis ir pernai perskraidino 130 mln. keleivių, gruodį, siekdama išvengti streikų per Kalėdų laikotarpį, pirmą kartą pripažino pilotų profsąjungas. Bet nuo tada su kai kuriomis iš jų jai niekaip nepavyksta susitarti dėl sąlygų.

„Ryanair“ atsisakė komentuoti pranešimų apie ieškinį, pareikšdama, kad „nekomentuos gandų ar spekuliacijų“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)