„Neringos miesto savivaldybė laiku neinformavo kelionių organizatorių apie pakeltas kainas, jau užsakytiems kelialapiams, taip pat nepateikė jokių planų, kur bus panaudotos surinktos papildomos lėšos ir kokią naudą padidinus rinkliavos dydį pajus turizmo sektoriaus verslo atstovai. Lietuvos turizmo asociacija, atstovaudama turizmo verslo sektoriaus atstovų interesams pateikė raštišką užklausą Neringos savivaldybės tarybai birželio 26d., tačiau atsakymo nesulaukė“, – rašoma pranešime.

Pasak Turizmo asociacijos vykdomosios direktorės Mildos Plepytės, nuostoliai verslui yra akivaizdūs: „Atvykstamojo turizmo turai yra sudaromi, skaičiuojami ir parduodami užsienio partneriams prieš vienerius metus t.y kelionių paketai 2018 m. jau sudaryti ir Lietuvos kelionių organizatorių parduoti užsienio turų operatoriams, kurie nurodytas kainas įtraukė į savo 2018-ųjų metų vasaros katalogus ir pardavinėja klientams. Lietuvos atstovai nebeturi jokių galimybių keisti nurodytų kainų. Ekskursijų bei kelionių programos kuriamos bei derinamos prieš 1,5–2 metus. Taigi, informacija apie 2018 m. rinkliavos dydžių pasikeitimą kelionių organizatoriams turėjo būti pateikta 2016 m. pabaigoje arba 2017 m. pradžioje.”

Kaip teigiama pranešime, savivaldybės sprendimas nustebino ir verslo atstovus. „Kone dvigubai pakeltas mokestis neperspėjus ir nepadiskutavus su agentūromis – vidury sezono taip padaryti yra negarbinga. Reikėjo pasiderinti – mes nesame prieš tą mokestį, didesnį ar mažesnį, tačiau norėtųsi žinoti, ką už tai gausime. Norėjosi, jog būtų kažkoks dialogas, o ne paslapčia, greituoju būdu priimamas sprendimas”, – sako UAB „Krantas Travel” atstovas Marius Serapinas.

Rinkliavos didinimui nepritaria ir Valstybinis turizmo departamentas. „Solidarizuojamės su Lietuvos turizmo verslu ir išreiškiame susirūpinimą dėl pakelto įvažiavimo į Neringą rinkliavos dydžio. Manome, kad sprendimų, tiesiogiai liečiančių turizmo verslą, priėmimo jau prasidėjus turizmo sezonui, praktika yra netinkama”, – pranešime teigia laikina Valstybinio turizmo departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.

Neringos savivaldybės taryba šių metų birželio 28 d. vykusiame tarybos posėdyje pakėlė įvažiavimo į Neringos miestą vietinę rinkliavą turistiniams autobusams (virš 30 vietų). Mokestis turistinio sezono metu pakito nuo 45 iki 70 eurų autobusui ir įsigaliojo praėjus vos kelioms dienoms nuo įvykusio Neringos savivaldybės Tarybos posėdžio – 2018 m. liepos 1d.