Privalomas rizikingų viešųjų pirkimų ir sandorių tikrinimas, konsultacijos su rinkos dalyviais, privačių interesų deklaracijos, vadovaujamas pareigas einančių asmenų patikimumo tikrinimas - tik dalis anksčiau įmonių grupėje netaikytų naujovių.

„Remdamiesi aukščiausiais skaidrumo standartais ir pažangiausia tarptautine praktika nuosekliai diegiame priemones, kurios užtikrina sandorių skaidrumą ir verslo procesų depolitizavimą, leidžia suvaldyti privačius interesus, padeda atrinkti patikimus vadovus. Sąžininga ir etiška veikla yra naujasis „Lietuvos geležinkelių“ grupės standartas“, - sako „Lietuvos geležinkelių“ generalinis direktorius Mantas Bartuška.

Nuo šių metų pradžios „Lietuvos geležinkeliuose“ net 84-ių skirtingų pareigybių, atsakingų už sprendimų priėmimą, darbuotojai turi deklaruoti savo privačius interesus. Tokia pat prievolė nustatyta ir viešųjų pirkimų komisijose pasiūlymus vertinantiems specialistams.

Be to, tikrinamas į vadovaujamas pareigas priimamų asmenų patikimumas. Dėl to į darbą jau nebuvo priimti asmenys, kurių veikla vėliau galėtų kelti abejonių.

Atsižvelgiant į tai, kad iki 2016 metų pabaigos viešieji pirkimai kėlė daug abejonių dėl skaidrumo, iš esmės pakeista situacija šioje srityje. Įmonės iniciatyva nustatyti 8 kriterijai, pagal kuriuos identifikuojamas pirkimų rizikingumas. Pavyzdžiui, jei ne vienerius metus tuos pačius pirkimus laimi ta pati įmonė ar pirkimuose būna tik vienas dalyvis, tokie pirkimai privalomai tikrinami dėl jo dalyvių ir iniciatorių patikimumo.

Privalomai tikrinami ir sandoriai, kurie sudaro ne mažiau kaip 10 proc. visos metinės įmonės apyvartos, nepriklausomai nuo visų kitų aplinkybių.

Šiemet pakeista ir buvusi vidinių sandorių praktika: paskelbta viešųjų pirkimų, kurių vertė - apie 300 mln. eurų. Anksčiau tokie darbai ir paslaugos būdavo užsakomi vidaus sandoriais.

Didinant viešųjų pirkimų skaidrumą ir efektyvumą taip pat imta mažinti juos reglamentuojančių teisės aktų skaičių. Iki šiol „Lietuvos geležinkelių“ viešuosius pirkimus reguliavo net 30 vidinių teisės aktų, kurių gausa ydingai apsunkino pirkimų procesus.

Nors nuo praėjusių metų vidurio nebėra prievolės iš anksto skelbti techninės specifikacijos projekto ar rinkos konsultacijos, „Lietuvos geležinkeliai“ įvykdė per 70 konsultacijų su rinka. Tokių konsultacijų metu siekiama išsiaiškinti, kokių savybių objektą rinka galėtų pasiūlyti, kokiomis sąlygomis tiekėjai sutiktų dalyvauti pirkime.

Be to, neįvykus pirkimui arba esant mažam tiekėjų skaičiui, kreipiamasi į rinkos dalyvius siekiant išsiaiškinti jų nedalyvavimo priežastis. Gauta informacija naudojama pirkimams ateityje patobulinti.

Nuo praėjusių metų pabaigos „Lietuvos geležinkeliuose“ įdiegta ir nauja skaidrumo politika. Ji pakeitė ankstesnės vadovybės patvirtintas skaidrumo bei korupcijos prevencijos tvarkas, kurios neturėjo realaus poveikio. Pavyzdžiui, nebuvo kontroliuojamos jokios nepotizmo apraiškos - šeimos narių, giminaičių ar kitų asmenų sąmoningas protegavimas, įdarbinimas ar globa. Nereguliuoti ir darbuotojų tiesioginio pavaldumo ar kontrolės santykiai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)