Sprendimą uždrausti "Onego Shipping & Chartering" mokėti laivų nuomos mokestį Roterdamo apygardos teismas buvo priėmęs liepos pabaigoje, kai to paprašė iš LJL privatizavimo pašalinta Danijos įmonė "Trident Marine", trečiadienį rašo dienraštis "Klaipėda".

Liepos pabaigoje teismo areštuotų pajamų suma siekė 8 mln. eurų (27,6 mln. litų) - ją Danijos įmonė būtų galėjusi pasiimti, jei Lietuvoje teismas patenkintų jos 25,89 mln. litų ieškinį. Areštuota suma, planuojama gauti iš laivų "Staris", "Svilas", "Skalva" ir "Alka" nuomos, sudarė beveik trečdalį metinių LJL pajamų.

LJL Roterdamo teismui pateikė apeliacinį skundą, pastebėdama, kad byla buvo svarstoma formaliai, jai nedalyvaujant. Rugsėjo 20 dieną teismo posėdis Roterdame vyko jau dalyvaujant abiejų šalių atstovams, o antradienį teismas paskelbė sprendimą panaikinti turto areštą.

Vilniaus apygardos teismas yra priėmęs "Trident Marine" pateiktą ieškinį dėl žalos atlyginimo. Danijos bendrovė sieks prisiteisti jai padarytą neturtinę žalą dėl dalykinės reputacijos žeminimo ir žinių, neatitinkančių tikrovės, paskleidimo.

Atsakovais šioje byloje yra privatizuoti bandyta LJL ir jos generalinis direktorius Vytautas Vismantas, su finansiniais partneriais taip pat konkuravęs dėl valdomos bendrovės privatizavimo, bei specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

Šiuo metu Vilniaus teisme vyksta pasiruošimas bylos nagrinėjimui, išankstinis bylos klausimas dėl pateikto ieškinio paskirtas spalio 10 dieną.

Apie 33 mln. litų kainą už kontrolinį 66,66 proc. laivininkystės akcijų paketą siūliusi Danijos bendrovė "Trident Marine" galėjo būti pašalinta iš LJL privatizavimo konkurso dėl pastarosios bendrovės pateiktos informacijos.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Valstybės turto fondui (VTF) pateiktoje riboto naudojimo pažymoje, kuri vėliau teismuose buvo išslaptinta, nurodoma, kad pažyma buvo sudaryta remiantis informacija, kurią 2003 metų birželio mėnesį pateikė "Lietuvos jūrų laivininkystė", kurios vadovas V.Vismantas, sudaręs konsorciumą su konsultacijų bendrove "Prime Investment" bei prekybos įmone "Sanitex" dalyvavo LJL privatizavimo konkurse.

Vyriausybė pernai rudenį nutraukė LJL privatizavimą, motyvuodama būtinybe 10 proc. įmonės akcijų skirti kompensacijoms už negrąžintą nekilnojamąjį turtą. Likusį valstybei priklausantį 56,66 proc. laivininkystės akcijų paketą iš Valstybės turto fondo perėmė Susisiekimo ministerija, kuri sieks padidinti įmonės vertę iki kito privatizavimo.

Pelningai dirbančios LJL akcijos kotiruojamos Vilniaus vertybinių popierių biržos Einamajame sąraše.

Pernai LJL pasiekė 86,122 mln. litų apyvartą ir uždirbo 2,809 mln. litų grynojo pelno. Šiemet per pirmąjį pusmetį LJL uždirbo 17,001 mln. litų ikimokestinio pelno - daugiausia iš sėkmingų laivų pardavimų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją