Lėktuvas saugumo sumetimais buvo nukreiptas iš Liutono į Stanstedo oro uostą.

„6.21 val. Bendruoju pagalbos telefonu buvo gautas pranešimas, kurio metu vyrišku balsu kalbėjęs vyras pasakė, kad bus užminuotas lėktuvas, skrendantis 7 val. iš Kauno į Liutoną. Pradėtas ikiteisminis tyrimas, pareigūnai aiškinasi, kas skambino į bendrąjį pagalbos centrą. Kiek žinau, lėktuvas pakilo vėliau“, – BNS sakė Kauno apskrities policijos atstovė Odeta Vaitkevičienė.

Anot jos, Kauno oro uostas informuotas apie skambutį, lėktuvui leista pakilti įvertinus, jog pranešimas melagingas.

Policija informavo, kad pareigūnai atlieka ikiteisminį tyrimą dėl melagingo pranešimo apie visuomenei gresiantį pavojų ar nelaimę bei dėl neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais ar sprogmenimis. Už tai gresia laisvės atėmimas iki penkerių metų.

Lietuvos oro uostai teigia, jog iš Kauno policijos trečiadienio rytą gavo informacijos, jog paskambinęs asmuo pranešė apie netrukus oro uoste nusileisiantį užminuotą lėktuvą, nors tuo metu lėktuvai pagal tvarkaraštį leistis neturėjo, o terminale buvo tik keleiviai, laukiantys 7.30 val. į Londoną išvykstančio aviakompanijos „Ryanair“ skrydžio. Todėl policija su oro uosto darbuotojais, „Ryanair“ įgula nusprendė patikrinti orlaivį.

„Kadangi jokių įtartinų daiktų nebuvo rasta nei terminale, nei orlaivyje, priimtas sprendimas leisti lėktuvui vykdyti skrydį iš Kauno į Londono Lutono oro uostą. Orlaivis saugiai pakilo 08 val. 06 minutės“, - pranešime nurodo Lietuvos oro uostai.

DELFI primena, kad Lutone lėktuvas turėjo nusileisti 9 val. ryto vietos laiku, tačiau buvo nukreiptas į Stanstedo oro uostą, kuriame sėkmingai nusileido.

Virš šio oro uosto kurį laiką buvo uždaryta oro erdvė. Tiesa, vėliau JK oro susisiekimo kontrolės bendrovė NATS oficialioje Stanstedo oro uosto „Twitter“ paskyroje tikslino, kad esą oro erdvė virš Londono nebuvo uždaryta.

Dėl kokių priežasčių lėktuvas buvo perimtas iš pradžių nebuvo skelbiama. Vėliau pranešta, kad Britanijos oro pajėgų naikintuvai „Typhoon“ perėmė keleivinį lėktuvą trečiadienio rytą ir saugiai jį palydėjo į Stanstedo oro uostą po, kaip manoma, nepasitvirtinusio pranešimo apie pavojų lėktuve.

Vienas Stanstedo oro uosto atstovas spaudai sakė: „Šį rytą maždaug 8 val. 50 min. į Londono Stanstedo oro uostą buvo nukreiptas vienas „Ryanair“ lėktuvas“.

Lėktuvas, skridęs iš Kauno į Lutoną saugiai nutūpė stebint Esekso policijai.

Pranešama, kad kol lėktuvas nutūpė ir sustojo savo sustojimo vietoje, trumpam buvo sustabdytos skrydžių operacijos. Vėliau oro uostas buvo atidarytas ir lėktuvai kyla bei leidžiasi, kaip įprasta.

Esekso policijos atstovas spaudai teigė: „Mes žinome apie incidentą Stanstedo oro uoste. Daugiau informacijos paskelbsime, kai tik galėsime“.

Vėliau policija pranešė, kad lėktuvas nutupdytas po gauto saugumo įspėjimo. Nuotraukose matyti, kaip žmonės išlipa iš policijos apsupto lėktuvo.

DELFI skaitytoja pranešė, kad keleiviams susidarė įspūdis, jog pareigūnai lėktuve ieškojo bombos. Taip pat ji nurodė, kad lėktuvas vėlavo išskristi iš Kauno.

Kauno oro uosto interneto puslapyje nurodyta, kad į Lutoną lėktuvas išskrido ne 7:30 val., kaip numatyta tvarkaraštyje o per pusvalandį vėliau, tai yra 8:06 val.

Oficialių duomenų nėra

Lietuvos Civilinės aviacijos administracija DELFI teigė kol kas neturinti oficialių duomenų, dėl ko įvyko šis incidentas.

„Tikslių duomenų, žinokite, šiandien neturime. Tik žinome tokią hipotezę, daugiau iš neoficialių šaltinių, kad lyg ir mūsų Kauno oro uosto tarnybos gavo pranešimą apie padėtą sprogmenį ar oro uoste, ar orlaivyje.

Lyg tas pranešimas nepasitvirtino, t. y. buvo priimtas sprendimas, kad jis yra netikras, nerimtas ir lėktuvas buvo išleistas skrydžiui“, – komentavo administracijos direktorius Joris Gintilas.

Jis teigė, kad Lietuvos tarnyboms nėra žinoma, kodėl Jungtinės Karalystės oro erdvė buvo uždaryta, kodėl buvo pakelti naikintuvai ir kodėl lėktuvas nukreiptas į Stanstedą.

Žmonės socialiniuose tinkluose dalijasi neįprastu vaizdu, kaip naikintuvai lydi keleivinį lėktuvą.

Socialiniuose tinkluose keleiviai dalijasi nuotraukomis, kaip jie keliavo iš taip neįprastai nusileidusio lėktuvo.

Čia galite pamatyti, kaip skrido palydėtas keleivinis lėktuvas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (232)