Vairuotojo pažymėjimas būtų atimamas ne visuomet. Ir būsimoji, ir galiojanti tvarka kelia daug klausimų dėl priimamų sprendimų skaidrumo. Štai ištisinę liniją kirtusiai Seimo nario Petro Gražulio dukrai teismas vairuotojo pažymėjimą atėmė vos mėnesiui, kai kiti teisės vairuoti netenka mažiausiai trims.

Iki šiol už ištisinės linijos kirtimą buvo taikoma 170–230 Eur bauda ir privalomas teisės vairuoti atėmimas nuo 3 iki 6 mėnesių. Dabar Seimas sankcijas gerokai sušvelnino: nuo šiol už šį pažeidimą bus skiriama 60–90 Eur bauda, o vairuotojo pažymėjimas gali būti atimamas 1–3 mėnesiams.

Įdomu tai, kad švelnesnės poveikio priemonės bus taikomos tik tais atvejais, kai ištisinė linija kertama nesukeliant pavojaus kitiems ir nedarant lenkimo manevro, pavyzdžiui, parkuojantis ar apsisukinėjant.

Lenkimo atveju pareigūnai pasigailėjimo nežada. Už lenkimą vietose, kuriose pagal Kelių eismo taisykles (KET) draudžiama lenkti, ir už pavojingos situacijos sukėlimą, įvažiavus į priešpriešinio eismo juostą pažeidžiant taisykles, vairuotojo pažymėjimas bus privalomai atimamas nuo 3 iki 6 mėnesių ir skiriama 170–230 Eur bauda. Neturintiems teisės vairuoti bauda sieks nuo 300 iki 600 Eur.

Policijos duomenimis, per 7 mėnesius už ištisinės linijos kirtimą vairuotojo pažymėjimo neteko daugiau kaip 1,5 tūkst. asmenų. Šiemet šalies keliuose per priešpriešinius susidūrimus žuvo net 25 žmonės.

Ar pavojinga kirsti ištisinę liniją? Itin sunkūs sužalojimai ar net prarasta gyvybė – tokią kainą kartais tenka sumokėti ne tik pavojingai lenkiantiems, bet ir niekuo dėtiems eismo dalyviams. Nuo metų pradžios į šį pavojingą pažeidimą buvo pasižiūrėta griežtai – privalomai 3 arba 6 mėnesiams atimamas vairuotojo pažymėjimas ir skiriama piniginė bauda.

Tačiau Seimas šias sankcijas nusprendė švelninti – kai kuriais atvejais pažeidėjai galės atsipirkti tik gerokai sumažinta bauda. Kaip pavojingiausius padarinius sukeliantis pažeidimas tapo nebe toks reikšmingas?

Pataisų iniciatoriai tikina, kad bausmė per griežta. Tuo metu Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai čia užuodė „negerą kvapą“. Jie įžvelgė vieno šių pakeitimų iniciatoriaus – P. Gražulio galimą asmeninį interesą. Gegužę, kai Seimo nario dukra padarė tokį pažeidimą, švelnesnes įstatymo pataisas buvo bandoma priimti skubos tvarka. Tikėtina, kad joms įsigaliojus pažeidėjai vairuotojo pažymėjimas nebūtų atimtas.

Tačiau net ir nesulaukusi švelnesnių pataisų, Seimo nario dukra Marija Šalaševičienė iš balos išbrido beveik sausa. Teismas jai skyrė kur kas švelnesnę bausmę, negu numatyta kitiems pažeidėjams, – vairuotojo pažymėjimas buvo atimtas vos mėnesiui. Išskirtinė teismo malonė daug ką apstulbino ir sukėlė diskusijų audrą.

Švelnesnę, negu įprasta, bausmę Seimo nario dukrai skyręs teisėjas motyvavo tuo, kad realios grėsmės eismo saugumui ji nesukėlė ir greičio neviršijo. Esą moteris baudą sumokėjo ir dėl pažeidimo gailėjosi.

Teismų atstovai tikina: Administracinių nusižengimų kodekse numatyta galimybė skirti švelnesnę nuobaudą, negu nurodyta įstatyme, arba išvis jos neskirti. Tačiau tokias išimtis būtina pagrįsti.

Vis dėlto įdomu, kaip teisingumo ir protingumo principai taikomi ne tokių žinomų tėvų vaikams? Juk apstu pavyzdžių, kai, atrodytų, už tokį patį pažeidimą kiti susimoka baudą ir su vairuotojo pažymėjimu atsisveikina mažiausiai trims mėnesiams.