Šią žinią patvirtino verslo administravimo kompanija KPMG, apie tai paskelbusi apie 4 val. ryte – laiku, kai ore nebuvo nė vieno bendrovės lėktuvo. Netrukus savo interneto svetainėje paskelbė ir pati bendrovė, o tuo metu oro uostuose suplanuotų skrydžių jau laukė nemažai keleivių, turinčių skrydžių bilietus.

„Neikite į oro uostus, „Monarch“ skrydžių daugiau nebus“, – skelbė bendrovės „Twitter“ paskyra.

Jos veiklos nutraukimas tiesiogiai palies daugiau nei 400 tūkst. žmonių. Itin nepatogioje padėtyje atsidūrė apie 110 tūkst. žmonių, kurie šios bendrovės lėktuvais išvyko į užsienį ir liko įstrigę svečiose šalyse.

Jų kelione namo pasirūpins valstybė, kuri britus parskraidins užsakytais lėktuvais, jiems tai nieko nekainuos. Tai didžiausia šalies gyventojų pargabenimo į Jungtinę Karalystę kampanija nuo antrojo pasaulinio karo laikų. Tam vien per artimiausias 2 savaites prireiks 700 skrydžių, daugiausiai britų yra įstrigę Ispanijoje bei Portugalijoje.

Dar 300 tūkst. žmonių šiuo metu turi įsigiję kelionės „Monarch“ lėktuvais bilietus. Sprendžiamas jų patirtos žalos kompensavimo klausimas.

1968 metais įkurta bendrovė JK turi apie 2750 darbuotojų, juos ginančios sąjungos dėl žlugimo kaltina vyriausybę bei „Brexit“ – esą potencialius investuotojus ir pirkėjus atbaidė nuolatinis netikrumas dėl šalies ateities santykių su Europos Sąjunga, mat dauguma bendrovės vykdytų skrydžių jungė JK ir ES valstybes.

„Vyriausybė žinojo situaciją, tačiau sėdėjo sudėjusi rankas“, – viešai paskelbė sąjungos atstovas.

2015 metais bendrovė uždirbo 27 mln. svarų sterlingų, o 2016 m. patyrė 291 mln. £ nuostolį, nors pernai jos lėktuvais ir keliavo daugiau žmonių nei užpernai.

Tarp bankroto priežasčių minimas ir po „Brexit“ susilpnėjęs svaro sterlingo kursas bei terorizmas: po teroro aktų Egipte ir Tunise bendrovė nutraukė skrydžius į šias šalis, kurias anksčiau britai mielai rinkdavosi atostogoms.

„Monarch“ teikė ir kitas, su britų atostogomis susijusias paslaugas, tokias kaip apgyvendinimo ir pramogų užsienyje organizavimas.

Tai didžiausias žlugimas JK civilinės aviacijos istorijoje.

Daugiau naujienų saviems Jungtinėje Karalystėje - tiesa.com.