Vienas prisilietimas ir šviesoforas prabyla Marijono Mikutavičiaus ar Rūtos Mikelkevičiūtės balsu, įspėdamas, kad per gatvę eiti galima tik degant žaliam šviesoforo signalui.

Iš viso tokių kalbančių perėjų Vilniuje – keturios. Trys iš jų įrengtos prie mokyklų, viena – miesto centre. Tai unikalus projektas, skirtas visą rugsėjį truksiančiai saugaus eismo akcijai „Apsaugok mane“. Pasak perėjos kūrėjo, tokių projektų kitur Europoje nėra.

„Artimiausia, kas turbūt būtų šitam įrenginiui, tai būtų aklųjų perėjos, kurios turi tą monotonišką pypsėjimą, kurį visi esame girdėję. Ne visada jis būna malonus. Šiuo atveju sprendimą reikėjo kurti nuo pradžių. Kaip tik ir pasirinkome tokį šiek tiek žaismingesnį dizainą, kad atitiktų žaismingą „Apsaugok mane“ nuotaiką“, – sakė kalbančias perėjas sukūrusios bendrovės „Eksertus“ vadovas Marius Ribokas.

Likusios, nekalbančios, perėjos ne tik Vilniuje, bet ir kituose miestuose paženklintos specialiu „Apsaugok mane“ ženklu, siekiant atkreipti vairuotojų dėmesį į pėsčiuosius moksleivius. Tokių perėjų Lietuvoje – apie tūkstantį. Vilniaus savivaldybė savo ruožtu teigia eismo saugumui užtikrinti skyrusi apie du su puse milijono eurų.

„Tai pradedant nuo tokių, sakykim ir smulkesnių: pėsčiųjų perėjų sutvarkymo, kryptinio eismo įdiegimo pėsčiųjų perėjose, greitį ribojančių kalnelių įdiegimo, na ir tos didesnės investicijos, kurios reikalingos: kelių remontas, šaligatvių remontas“, – vardijo Vilniaus savivaldybės laikinasis Saugaus miesto departamento direktorius Julius Morkūnas.

Jei ši eksperimentinė iniciatyva pasiteisins, pasak savivaldybės, panašių perėjų gali būti įrengta ir daugiau.

Eismo įvykių, kuriuose nukentėjo nepilnamečiai, šiemet daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu. Policija sako, visą ateinantį mėnesį, o ypač rugsėjo pirmąją, mokinių saugumui skirsianti ypatingą dėmesį.

„Pirma, ką reikia daryti, tai vaikui pakankamai dažnai kartoti, kaip jis turi elgtis. Tiems, kas tik pradeda mokytis, pirma klasė, tėvai, pirmiausia, turi su vaiku rasti savo maršrutą, patį saugiausią, kad vaikas žinotų, kur jis eina, kurioje vietoje yra šviesoforas, kurioje pėsčiųjų perėja, kur reikia sustoti, kada eiti, kur eiti, kur žiūrėti, tai tie įgūdžiai ir namuose, ir mokykloje laikui bėgant išsiugdo ir jie būna saugesni“, – sakė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos viršininkas Dainius Šalomskas.

Per akciją 12-oje Lietuvos savivaldybių visiems pradinukams bus išdalytos šviesą atspindinčios liemenės. O kaip ir kasmet, „Lietuvos draudimas“ rugsėjį nemokamai nuo eismo įvykių apdraus visus šalies moksleivius.