Nenuostabu, kad kruiziniais laivais atplaukę turistai nori išskirtinių reginių, nes pačiame laive jie yra visko pertekę. Jame veikia teatrai, kazino, restoranai, atviri ir uždari baseinai, SPA centrai, sporto klubai, mini golfo aikštynai, kai kuriuose yra kopinėjimo sienelės, bėgimo takeliai deniu aplink visą laivą, gausybė parduotuvių ir barų.

Ekskursijas organizuojančios bendrovės „Klaipėdos Mėja“ ekskursijų programų koordinatorė Monika DELFI sakė, kad labai svarbu turistams padaryti pirmąjį įspūdį.

„Jei pirmoji išvyka keleiviams patiks, jie savo įspūdžiais pasidalins su laive esančiais ekskursijų pardavėjais. O tai turės įtakos siūlant būtent tą maršrutą. Todėl tenka kasmet sukti galvą, kuo paįvairinti tradicines ekskursijas. Nes būna ir tokių keleivių, kurie į Klaipėdą atvyksta po kelis kartus, todėl stengiamasi, kad maršrutai būtų kuo įvairesni“, – kalbėjo ekskursijų programų koordinatorė.

Į vienintelį Lietuvos uostą atplaukiantys kruizų keleiviai paprastai renkasi ekskursijas po Klaipėdos miestą, taip pat ir po naujuosius gyvenamuosius rajonus, Kuršių neriją, Ventės ragą, iškylas Minijos upe į Mingę, apsilankymą Šaltojo karo muziejuje Plateliuose.

Jaunesnio amžiaus keleiviai pageidauja ir aktyvių pramogų, todėl jiems siūlomi plaukimai baidarėmis ar pasivažinėjimai riedžiais pajūrio dviračių takais.

„Taip pat sulaukiame ir išskirtinių pageidavimų: prašoma nuvežti į Kryžių kalną, Vilnių ar tiesiog supažindinti su Lietuvos kaimu, su mūsų šalies gamta“, – pasakojo „Klaipėdos Mėja“ atstovė.

Ji taip pat atskleidė, kad nebeliko didelio skirtumo tarp vokiečių, amerikiečių ar ispanakalbių turistų. Jie renkasi tas pačias ekskursijas.

„Tiesa, tenka jas pakoreguoti, nes vokiečiai Nidoje pageidauja Thomo Mano namelio aplankymo, ekskursijos po kavinaites, o amerikiečiams užtenka užlipti ant kopos, pasivaikščioti po Nidą ir aplankyti gintaro dirbtuves. Pasirinkusiems ilgesnės trukmės ekskursiją siūlomas pasiplaukiojimas po Kuršių marias kurėnu“, - kalbėjo ekskursijų programų koordinatorė.

Ne patys geidžiamiausi klientai

Kruizinių laivų keleiviai palankiai vertina viešnagę Lietuvoje, nors ir pasitaiko pastabų dėl nelygaus Klaipėdos senamiesčio grindinio ar pramogų stokos.

„Laivas į Klaipėdos uostą atplaukia 7–8 valandą. Natūralu, kad atsiras ir pavienių turistų, kurie po miestą vaikščios savarankiškai ir galbūt norėtų užsukti ir į kokią nors parduotuvę ar kavinę, tačiau tokiu metu nė viena jų nedirba. Todėl tenka tartis su verslininkais, kad tą dieną, kai atplaukia kruiziniai laineriai, tokiu metu įstaiga dirbtų“, – prisipažino Monika.

Savo ruožtu patys verslininkai nėra patenkinti kruizinių laivų keleiviais.

„Gal ekskursijų organizatoriams jie ir duoda kokį nors pelną, tačiau jie nėra linkę išlaidauti. O dėl vieno ar dviejų puodelių kavos versti darbuotojus laukti nuo 7 ryto nėra labai protinga. Užtat tie keleiviai labai mėgsta naudotis mūsų tualetais. Aišku, mokesčio už tai mes neimame, todėl mums tai jau nuostolis. Kainuoja ir popierius, ir plovikliai, ir vanduo, ir tualeto valymas“, – piktinosi vienas Klaipėdos senamiesčio verslininkų.

Senamiestyje veikiančios senienų parduotuvėlės savininkas taip pat nespirgėjo dideliu entuziazmu. Jo teigimu, antikvariatuose šios kategorijos turistai nėra linkę apsipirkinėti.

Kruizinių lainerių daugėja

Šiemet per tris mėnesius (nuo balandžio iki birželio) kruiziniai laivai į Klaipėdos uostą atplaukė 21 kartą, į Lietuvą jais atvyko 25 778 keleiviai. Tai 10,5 proc. arba 2 laivais daugiau ir 19,5 proc. arba 4 201 keleiviu daugiau nei perai per tą patį laikotarpį.

Šiemet Klaipėdos uoste numatomi 64 kruizinių laivų vizitai, kuriais į Lietuvos uostamiestį turėtų atplaukti rekordinis skaičius turistų – apie 85 tūkst. Pernai į uostamiestį atplaukė 52 kruiziniai laivai, kurie atplukdė 65 tūkst. keleivių.

Į 2018 metų kruizinį sezoną, Klaipėdos valstybinio uosto direkcijos atstovų teigimu, registruota jau 30 laivų, o tai tokiam ankstyvam laikui yra rekordinis skaičius.

Paskutinis kruizinis laivas šiemet į Klaipėdos uostą užsuks spalio 12 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (118)