Dėl Vilniaus oro uoste prasidėsiančios rekonstrukcijos 14 sostinėje veikiančių aviakompanijų skrydžių bus perkelta į Kauno oro uostą.

Vienintelis dabar rūpimas klausimas laikinajai sostinei: ar per 35 dienas pavyks išnaudoti atsiradusį šansą – išgarsinti Kauną, pritraukti kuo daugiau turistų, o didžiausios sėkmės atveju – ir naujų skrydžių krypčių?

Laiko nėra daug

Gali būti, kad paprastai į Vilnių atskrendantys verslo turistai arba eiliniai keliautojai šią vasarą pirmą kartą pamatys Kauną. Kaip išnaudoti galimybę greitai ir neįkyriai parodyti antrąjį Lietuvos miestą keliautojui, kurio tikslas vienas – patekti į Vilnių?

„Skrydžiai bus perkelti iš Vilniaus į Kauną per trumpai, kad galėtume pajusti naudą“, – svarstė Kauno vicemeras Simonas Kairys.

Reikia suvokti viena: lėktuvu atskridęs į Kauną, tačiau norėdamas patekti į Vilnių, bet kuris keliautojas ne skubės dairytis po Kauno pilį, o ieškos transporto, nugabensiančio jį į galutinį kelionės tikslą.

„Pirkdamas bilietą žmogus mato, kad atskrenda į Kauną, už 100 km nuo tikslo esantį miestą. Jis tikrai nepuls pramogauti ar nuodugniau susipažinti su miestu“, – mano S. Kairys.

Kauno savivaldybė oro uostams turėjo pasiūlymą: paleisti švytuoklinio maršruto transportą (vadinamąjį shuttle autobusą), kuris nemokamai vežtų iš oro uosto į atnaujintą Kauno autobusų stotį, o iš jos keliautojas patektų ten, kur jam reikia.

Bet, anot S. Kairio, oro uostams šis pasiūlymas pasirodė nepatrauklus. Nuspręsta, kad į Kauną atvykusius turistus specialūs autobusai veš tiesiai į Vilnių.

Taigi šansas Kaunui pasirodyti sumažėja iki galimybės, kad svečias pamatys tik Karmėlavą.

Tačiau savivaldybė nepasiduoda ir vis tiek yra numačiusi dalį turistų bent trumpam nugriebti. „Mes sudarysime 29-ojo autobusų maršruto grafiką, kad transportas iš Karmėlavos į Kauną važiuotų dažniau nei dabar.

Šitaip keliautojas bent trumpai galės susipažinti su Kaunu“, – vylėsi Kauno vicemeras. Anot jo, miesto tikslas – pateikti svečiui kuo daugiau informacijos, kad kitą kartą jis atvyktų specialiai į Kauną, jau kaip turistas.

Noras skristi į Varšuvą

Kauno oro uostas (Lietuvos oro uostų nuotr.)

Šią vasarą Kaunui yra kur kas svarbesnė siekiamybė nei pavienių turistų žvejyba. Ir ji aiški – pritraukti naujų skrydžių į Kauno oro uostą.

„Mėnesį skrydžių bendrovės išbandys mūsų oro uostą. Jos turės galimybę patikrinti, kokia čia infrastruktūra, techninis aptarnavimas ir panašiai. Tikėtina, kad po šio išbandymo galėsime pradėti diskutuoti su skrydžių bendrovėmis dėl jų plėtros būtent Kaune“, – kalbėjo S. Kairys.

Miestą domina kelios naujos kryptys – Varšuva ir Kijevas. Lenkijos oro linijos „LOT Polish Airlines“ galėtų būti nauja skrydžių bendrovė Kauno oro uoste. Diskusijos su šia kompanija jau pradėtos, bet taškai nesudėti.

„Japonai – vieni dažniausių turistų Kaune. Jie atvyksta arba iš Varšuvos, arba iš Helsinkio. Būtų patogu turėti skrydį iš Varšuvos į Kauną. Ir verslui nauda, ir patiems keliautojams patogu“, – įsitikinęs miesto vicemeras.

Kauno oro uostas mielai priimtų ir ukrainiečių avialinijas, kurios galėtų skraidinti į Kijevą. Ukrainos sostinė jau tapo vieta, iš kurios lėktuvu galima toliau skristi daugybe įvairių krypčių.

„Mes turime realų šansą pritraukti daugiau skrydžių. Turime pasiruošti taip, kad sudarytume kuo geriausią įspūdį“, – sakė S. Kairys.

Pasitiks savanoriai

Ką sugeba nuveikti per trumpą laiką, turės progą pademonstruoti viešoji įstaiga „Kaunas IN“, kuriai patikėta rūpintis miesto įvaizdžiu.

„Ruošiamės šį mėnesį išnaudoti miesto reklamai. Norime turistus, kol jie važiuoja į Vilnių, supažindinti su Kaunu.

Ar jie važiuos tiesiai iš oro uosto į sostinę, ar įsės į 29 autobusą, visur ras lankstinukų apie Kauną, taip pat bus rodomas trumpas filmukas“, – pasakojo turizmo skyriaus vadovė Inga Pažereckaitė-Kalėdienė.

Dalis šio filmuko jau paruošta.

„Mes norime per gražius vaizdus, per trumpas istorijas papasakoti apie Kauną. Miesto centro, Pažaislio vienuolyno, žmonių, renginių vaizdai.

Norime parodyti, kad mūsų miestas gyvas, kad žmonės čia keliauja dviračiais, geria kavą ir skanauja maistą. Per žmones, per renginius, per lankytinus objektus norime pristatyti Kauną“, – aiškino I. Pažereckaitė-Kalėdienė.

„Kaunas IN“ jau subūrė ir 20 savanorių gidų komandą. Jie, pasidabinę ryškiomis liemenėmis, atskridusius keliautojus pasitiks jau oro uoste. Savanoriai bus pasirengę padėti turistams ir atsakyti į visus klausimus.

„Norime pasitikti svetingai, sukurti kuo geriausią įspūdį. Mūsų siekis – jeigu ne šįkart, tai kitą kartą privilioti turistus ilgiau pasidairyti ir užsibūti mūsų mieste“, – teigė specialistė.

Ar Kaunas išnaudos jam iškritusias geras kortas – parodys laikas.