„Tai viena didžiausių krovos apyvartų per mėnesį. Panaši krova buvo 2014 metų spalį. Tačiau rudenį įprastai krova būna didesnė, todėl šių metų gegužės rezultatai tikrai labai maloniai nustebino“, - juokavo Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Arvydas Vaitkus.

Per penkis šių metų mėnesius, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, krovos apimtys Klaipėdos uoste išaugo 3,2 proc. Per penkis mėnesius perkrauta 17 mln. 230 tūkst. tonų krovinių.

„Šiemet mūsų planas perkrauti beveik 41 mln. tonų krovinių. Panašu, kad jis gali tapti realybe, jei krovos apimtys ir toliau augs tokiais tempais“, - dėstė A. Vaitkus.

Šiemet Klaipėdos uoste sumenko skystųjų krovinių – naftos produktų krova.

„Kai kurie kroviniai, kurie „ėjo“ per Klaipėdos uostą, dabar nukreipiami į Baltarusiją, pavyzdžiui, dyzelinas. Naftos produktų krovos sumažėjimas yra didžiausias. Tačiau 29,4 proc. augo biriųjų krovinių krova“, - vardijo A. Vaitkus.

Jo teigimu, krovos augimas dar kartą įrodo, jog labai aktuali problema yra Klaipėdos uosto vartai.

„Dar ir dar sykį tampa akivaizdu, jog uosto vartus reikia pertvarkyti, kad didesni laivai galėtų įplaukti be jokių trukdžių. Ir pasaulyje, ir pas mus aiški tendencija, jog laivai didėja. Pavyzdžiui, krova Klaipėdos uoste augo, bet laivų sumažėjo. Mes jau kalbame apie uosto vartų rekonstrukciją. Kai darbai bus atlikti, būsime dar labiau konkurencingi“, - aiškino A. Vaitkus.

Tad, anot jo, ypač svarbu, kad šiemet būtų patvirtintas uosto bendrasis planas su maksimalios plėtros alternatyva.

„Matome pasaulines tendencijas – laivų parametrai kasmet didėja. Mes turime būti pasirengę šiems pokyčiams ir turime ambicijas, kad į Klaipėdos uostą galėtų įplaukti didžiausi į Baltijos jūrą galintys įplaukti laivai. Bendrojo plano sprendiniais ilgalaikėje perspektyvoje būtų užtikrintas uosto konkurencingumas, socialinis stabilumas ir kokybiška veikla“, - teigė A. Vaitkus.

Per penkis šių metų mėnesius Klaipėdos uostas išlaikė lyderio pozicijas tarp Baltijos šalių uostų.

Talino uoste krova šiemet smuko 5 proc., Rygos – 4 proc.,o Klaipėdos uoste augo 3,2 proc.
Klaipėdos uoste auga ne tik krova, bet ir pajamos. Pernai per penkis mėnesius Klaipėdos uostas gavo 23,3 mln. eurų pajamų, o 2017 metais - 23,9 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)