Kaip pranešė savivaldybės įmonė Vilniaus viešasis transportas (VVT), Vilniaus apylinkės teismas iš dalies patenkino bendrovės skundą ir pritaikė laikinąsias priemones dėl balandžio 19, 21 ir 24 dienomis planuotų dviejų valandų trukmės streikų – atidėjo jų terminą trisdešimčiai dienų.

Įmonės profesinė sąjunga reikalauja paskelbti VVT savivaldybės vykdyto vežėjų konkurso nugalėtoja. VVT profesinės sąjungos piktinasi, kad antrojoje privataus vežėjo konkurso dalyje, kur VVT pasiūlė mažiausią kainą, savivaldybė atsisakė pripažinti laimėtoją ir pradeda neskelbtinas derybas su visais konkurso dalyviais. Taip pat reikalaujama išsaugoti bendrovės darbo vietas ir socialines garantijas, nediskriminuoti VVT, sudarant nesąžiningas sąlygas konkuruoti su privačiais vežėjais. Be to, savivaldybės reikalaujama įmonei grąžinti skolą.

VVT vadovybė nurodo, kad profesinių sąjungų kelti reikalavimai nepagrįsti, todėl bendrovė ir kreipėsi į teismą dėl įspėjamojo streiko pripažinimo neteisėtu bei laikinųjų apsaugos priemonių pritaikymo.

Savivaldybė bei VVT vadovai su profesinėmis sąjungomis bandė tartis taikiai, tačiau šį trečiadienį vykęs susitikimas buvo nevaisingas.

„Susitikimo metu savivaldybės administracija paragino profesines sąjungas visas kylančias problemas spręsti ne viešojo transporto keleivių sąskaita, o bendradarbiaujant ir periodiškai susitinkant. Taip pat sutarta kreiptis į Viešųjų pirkimų tarnybą ir Konkurencijos tarybą dėl susitikimo metu išdėstytų darbuotojų profesinių sąjungų reikalavimų įtraukimo į viešųjų pirkimų sąlygas privalomumo“, – pabrėžė VVT.

Tuo metu VVT darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Algirdas Markevičius BNS po susitikimo sakė, kad buvo iškelti šeši reikalavimai, tačiau aiškių atsakymų į juos nesulaukta. Jis teigė, kad nepatenkinus reikalavimų, streikai vyks.

BNS su A.Markevičiumi penktadienį susisiekti nepavyko.

VVT nurodo, kad bendrovėje veikia 5 profesinės sąjungos, vienijančios 1462 darbuotojų.

Kovo pradžioje savivaldybė maždaug dešimtadalio maršrutų Vilniuje laimėtoju paskelbė bendrovių „Rigas mikroautobusų satiksme“ ir „Transrevis“ konsorciumą. Profesinės sąjungos daro prielaidą, kad ir antrąją konkurso dalį laimėjus privatiems vežėjams, sumažės darbo VVT, o dalis įmonės darbuotojų bus atleisti be jokių garantijų lengviau įsidarbinti privačiame sektoriuje.

Antrojoje dalyje, apimančioje apie 7 proc. maršrutų, konkurse geriausias pasiūlymas nebuvo atrinktas, nes, anot savivaldybės, visi tiekėjai pasiūlė didesnę kainą, nei planavo savivaldybė. Dėl to pradėtos neskelbiamos derybos su trimis bendrovėmis. BNS žiniomis, konkurse be VVT dalyvauja įmonė „Kautra“ bei pirmąją konkurso dalį jau laimėjęs Lietuvos ir Latvijos bendrovių „Rigas mikroautobusų satiksme“ ir „Transrevis“ konsorciumas.

Vilniaus vicemeras Linas Kvedaravičius anksčiau sakė, kad abi konkursų dalys apima apie 17 proc. visų sostinės keleivių vežimo maršrutų. Likusią dalį vykdo ir toliau vykdys VVT. Jis pabrėžė, kad konkursai maršrutams skelbiami po Konkurencijos tarybos išaiškinimų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)