Trečiadienį per spaudos konferenciją parlamentaras paragino atšaukti šių metų kovo 14 dienos ūkio ministro įsakymą, kuriuo "Mažeikių naftai" buvo pavesta maišyti įprastus degalus su biokuru. "Manyčiau, kad tai nesusipratimas. Reikėtų sėsti ir ramiai peržiūrėti įsakymą", - teigė J.Ramonas.

"Kaip ir visame "sviete", tai yra nemaži pinigai, ir monopolistai nenori įsileisti naujų dalyvių į rinką, - kalbėjo Seimo narys. - Manyčiau, jog reikėtų peržiūrėti šitą įsakymą ir demonopolizuoti rinką, kad kiti rinkos dalyviai galėtų maišyti augalinį kurą į mineralinį kurą".

Anot J.Ramono, tai paskatintų biodegalų naudojimą ir leistų įgyvendinti 2003 metų ES direktyvą. Pagal direktyvą šiemet ne mažiau kaip 2 proc. visų sunaudojamų degalų turi būti pakeista biokuru.

Anksčiau skelbtais Žemės ūkio rūmų duomenimis, tai sudaro apie 20 tūkst. tonų biodegalų: 14 tūkst. tonų biodyzelino ir 6 tūkst. tonų bioetanolio.

Iki 2010 metų biokuro dalis turės pasiekti 5 proc. Tuomet biodegalams pagaminti reikės 135 tūkst. tonų rapsų ir 94 tūkst. tonų kvietrugių.

Seimo nario tikinimu, mūsų šalies žemdirbiai pasiruošę užauginti pakankamai grūdų. "Aiškiai matosi tendencija, kad Lietuvoje ir Europoje grūdų poreikiai ne didėja, o mažėja. Yra alternatyva mūsų žemdirbiams turėti stabilią garantuotą rinką parduoti užaugintus grūdus", - pabrėžė politikas.

Be to, J. Ramonas apgailestavo, kad Lietuvos ir kitų ES naujokių žemdirbiai, auginantys atsinaujinančios energijos gamybai skirtus augalus, negauna papildomos tiesioginės išmokos - 45 eurų (155,38 lito) už hektarą. Tokia išmoka mokama senųjų bloko valstybių žemdirbiams. Europos Komisija esą yra leidusi mokėti tokias išmokas iš valstybės biudžeto, tačiau parlamentaras paragino kovoti, kad pinigus mokėtų ES.

Šiuo metu už toną rapsų mokama 160 litų, o kvietrugių - 60 litų subsidija. Anksčiau skelbta, jog biodegalų gamintojai pageidautų už toną kvietrugių gauti 140 litų subsidiją. Iš viso biodegalų numatytoms subsidijoms šiemet skirta 7,7 mln. litų, kitiems metams - 9,4 mln. litų.

Savo priekaištus ir siūlymus, kaip įgyvendinti ES direktyvą ir padėti Lietuvos žemdirbiams, J.Ramonas išdėstė Ministrui Pirmininkui Algirdui Brazauskui ir atitinkamoms ministerijoms.

Kaip tikino parlamentaras, vienintelė teisę maišyti mineralinius degalus ir biokurą turinti "Mažeikių nafta" to nedaro. Dėl to esą nukenčia biodegalus gaminančios bendrovės, neturinčios kur dėti savo produkcijos. J. Ramono žiniomis, Šilutėje iš grūdų pagamintas metilo alkoholis eksportuojamas į Vokietiją.

Anot J.Ramono, "Lukoil" degalinių tinklas dabar maišo įprastą kurą ir biodegalus. Šiose degalinėse galima nupirkti biodyzelino, kurio sudėtyje yra iki 5 proc. rapso metilo spirito. Beje, biodyzelino tona kainuoja apie 330 litų pigiau negu dyzelino.

Seimo nario tikinimu, kurą maišyti galėtų visos bendrovės, turinčios didesnius degalinių tinklus.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją