Pasak „Vilniaus vandenų“ valdybos pirmininko Dariaus Nedzinsko, premija bendrovės direktoriui skirta už ypatingai gerus 2016-ųjų metų veiklos rezultatus.

Giria už pasiektus rezultatus

„Įmonė per praėjusius veiklos metus su kaupu pasiekė tiek akcininkų, tiek valdybos iškeltus uždavinius, o bendrovės vadovo skatinimas – viena iš motyvacinių priemonių, taikoma tiek Lietuvos, tiek tarptautinių įmonių praktikoje“, – teigia D. Nedzinskas.

Pasak „Vilniaus vandenų“ valdybos pirmininko D. Nedzinsko, skirdami premijos dydį, valdybos nariai rėmėsi panašių viešąsias ir verslo paslaugas teikiančių įmonių praktika.

„Per metus laiko, kai A. Ignatavičius dirba šiose pareigose, bendrovėje buvo optimizuotos žmogiškųjų išteklių sąnaudos, darbuotojų skaičius nuo 950-ies sumažintas iki 650-imt. Įmonė atsiskaitė su kreditoriais, pati sugebėjo sumažinti 10 procentų vandens kainą vartotojams, įmonės sąskaitoje yra daugiau nei 20-imt milijonų eurų. Premijos dydis siekia 40-imt procentų metini bendrovės direktoriaus darbo užmokesčio, norrs tarptautinėje praktikoje gali būti taikoma iki 70-ies procentų metinio uždarbio dydžio išmoka“, – DELFI sakė D. Nedzinskas.

Pasak valdybos pirmininko, iš šešių posėdyje balsavusiųjų valdybos narių keturi buvo už premijos skyrimą, du – Vilniaus miesto savivaldybės deleguoti atstovai, susilaikė.

Anot paties D. Nedzinsko, jo asmenine nuomone, A. Ignatavičius yra vertas didesnio materialinio paskatinimo.

Uždarosios akcinės bendrovės „Vilniaus vandenys“ direktoriumi, valdybos sprendimu, A. Ignatavičius paskirtas 2016-ų metų sausio 11-ą dieną.

Vilniaus miesto savivaldybės atstovas: „Gal verta skirti ir daugiau?“

Bendrovės akcininkės – Viniaus miesto savivaldybės vicemeras, liberalas Linas Kvedaravičius kelių dešimčių tūkstančių eurų dydžio premijos skyrimo A. Ignatavičiui nesureikšmina, tačiau teigia, kad tokio skyrimo argumentus dar svarstys stebėtojų tarybos posėdyje balandžio 12-ą dieną.

„Nematau čia nieko blogo. Jei dirba, per metus praktiškai įmonę iš bankroto prikelia, sutvarko, yra pelnas – aš už tai, kad reikia skatinti. Turi būti motyvacija dirbti dar geriau. Kita vertus, aš dar nežinau argumentų, kuriais remiantis valdyba skyrė premijos dydį. Dabar čia svarstome, kodėl penki, kodėl ne du, ne trys. O gal direktorius ir dešimties atlyginimų dydžio premijos vertas?“ – sakė Vilniaus miesto savivaldybės vicemeras L. Kvedaravičius.

Uždarosios akcinės bendrovės „Vilniaus vandenys“ akcijos priklauso 4 akcininkams: Vilniaus miesto, Vilniaus rajono, Švenčionių rajono bei Šalčininkų rajono savivaldybėms. Vilniaus miesto savivaldybė valdo daugiau nei 95 procentus įmonės akcijų.

Premijos dydį vadina neadekvačiu

Vienas iš „Vilniaus vandenų“ stebėtojų tarybos atstovų, Vilniaus miesto savivaldybės taryboje politinei partijai „Lietuvos sąrašas“ atstovaujantis Liutauras Stoškus, tokio dydžio premiją savivaldybės įmonės vadovui vadina neadekvačia.

„Protu ši suma gal ir suvokiama, bet ji yra neadekvati. Kur matyta, kad savivaldybės įmonės vadovui skiriamos premijos dydis būtų didesnis nei pačios savivaldybės administracijos departamentų vadovų metinė alga?“ – klausia L. Stoškus.

Pasak politiko, vertinant įmonės ir jos vadovo veuklą, reikėtų žiūrėti ne tik finansinių bendrovės ataskaitų ir jų rodiklių, bet įvertinti ir kokybinius kriterijus – paslaugos aprėptį, plėtrą, kokybę.
„Tai nėra privatus UAB‘as, o viešųjų paslaugų teikimo įmonė, todėl reikia vertinti plačiau“, – sako L. Stoškus.

„Vilniaus vandenų“ stebėtojų tarybos narys sako prašęs pranešti jam apie bendrovės valdybos posėdžio vietą ir laiką, nes keliamus klausimus norėjo užduoti tiesiogiai, tačiau tokios informacijos iš bendrovės nesulaukė.

Valdybą įtaria viršijus įgaliojimus

L. Stoškus teigia, jog gali būti, kad D. Nedzinsko vadovaujama „Vilniaus vandenų“ valdyba peržengė savo kompetencijos ribas ir pažeidė galiojantį akcininko atstovo – Vilniaus miesto savivaldybės administracijos nustaytą savivaldybei pavaldžių įmonių vadovų skatinimo tvarką. Esą pagal Vilniaus miesto savivaldybės direktorės pasirašytą įsakymą, savivaldybės įmonių vadovams skiriamos premijos dydis negali viršyti vienos jų mėnesinės algos dydžio.
Atsakydamas į tai, D. Nedzinskas teigia, kad „Vilniaus vandenys“ yra uždaroji akcinė bendrovė ir savo veikloje vadovaujasi Uždarųjų akcinių bendrovių įstatymu.

„Bendrovė savo forma yra UAB‘as, ir mes vadovaujamės Uždarųjų akcinių bendrovių įstatymu, o ne kieno nors įsakymais. Esu visiškai tikras, kad jokios kompetencijos neviršijome ir jokios tvarkos nepaidėme“, – apie premijos skyrimą A. Ignatavičiui sakė D. Nedzinskas.

Kelia klausimą dėl interesų konflikto

Tuo tarpu Viniaus miesto savivaldybės tarybos narys L. Stoškus kelia klausimą, ar etiška buvo tokios sudėties bendrovės valdybai balsuoti už premijos skyrimą „Vilniaus vandenų“ direktoriui.
„Mano turimomis žiniomis, pats A. Ignatavičius, D. Nedzinskas ir dar trys vadinamieji nepriklausomi valdybos nariai yra saistomi asmeninių pažinčių ir tarpusavyje susiję artimais draugystės ir buvusi verslo ryšiais. Ir aš kelsiu šį klausimą stebėtojų taryboje, ir norėsiu išgirsti vertinimus“, - sako L. Stoškus.

DELFI primena, jog A. Ignatavičius į Vilniaus miesto savivaldybės įmonės vadovus atėjo iš energetikos verslo. Iki pradėdamas vadovauti „Vilniaus vandenims“, jis dirbo LESTO vadovu.
Energetikos versle anksčiau dirbo ir „Vilniaus vandenų“ valdybos pirmininkas, buvęs Vakarų skirstomųjų tinklų (VST) generalinis direktorius D. Nedzinskas.

D. Nedzinskui pradėjus eiti UAB „NDX energija“ įmonių grupės valdybos pirmininko ir direktoriaus pareigas, A. Ignatavičius tapo VST generaliniu direktoriumi.

D. Nedzinskas, kaip vienas iš bendrovės „NDX energija“ akcininkų, kartu su vadinamuoju „Vilniaus prekybos“ dešimtuku Lietuvoje bandė vystyti vėliau nutrauktą energetikos projektą LEO LT.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (632)